17 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ GRUNGE

Το ρολόι έδειχνε 23:59 μ.μ στις 23 Σεπτεμβρίου 1991 κι ο κόσμος ήταν ίδιος. Και ξαφνικά 1 μόλις λεπτό αργότερα, άλλαξε. Τα spandex, τα βαμμένα νύχια και μαλλιά κι όλη η μόδα που συνόδευε τα hard/sleaze/melodic συγκροτήματα έγινε παρελθόν. Κι όλα αυτά, εξ αιτίας ενός τραγουδιού, ενός συγκροτήματος αλλά κι ενός άλμπουμ. Ξέρετε πολύ καλά ποια ήταν όλα αυτά. Η μουσική άλλαξε όπως πρέπει να αλλάζει κάθε 10 (περίπου) χρόνια και το grunge ήλθε για να γράψει τη δική του ιστορία. Η συντριπτική πλειοψηφία των rock συγκροτημάτων δεν κατάφερε να επιζήσει, άλλα προσπαθώντας να αλλάξουν τον ήχο τους (απέτυχαν) κι άλλα μπήκαν μόνοι τους στο περιθώριο. Υπήρξαν όμως κι αρκετοί που επέζησαν και μάλιστα συνέχισαν να κάνουν επιτυχία, επιβιώνοντας από την έκρηξη του Grunge, με ορισμένα από αυτά να συνεχίζουν με μεγαλύτερη επιτυχία! Ναι μεν συγκροτήματα όπως οι Aerosmith και AC/DC, συνέχισαν στο ίδιο ρυθμό ενώ οι U2 και Bon Jovi, βελτίωσαν τον ήχο τους, δίνοντας στον εαυτό τους την ευκαιρία να συνεχίσουν για κάποια χρόνια. Βασικά κριτήρια αντοχής, οι πωλήσεις των άλμπουμ και οι συναυλίες τους στη μετά grunge εποχή γι αυτό και δεν συμπεριέλαβα τους κλασικούς Deep Purple, Who και Uriah Heep και βέβαια τα δεκάδες metal συγκροτήματα τύπου Megadeth, Accept κλπ. Γενικά, τη Metal σκηνή, το grunge δεν άγγιξε.
Πρώτοι και καλύτεροι οι Rolling Stones που με την κυκλοφορία του Steel Wheels(1989) και την μεγάλη περιοδεία που ακολούθησε Steel Wheels / Urban Jungle Tour, κρατήθηκαν ζωντανοί, με το grunge να τους σέβεται. Δισκογραφικά επέστρεψαν το 1994 με το Voodoo Lounge κι άλλη μια μεγάλη περιοδεία, μεταλλασσόμενοι και προσαρμοζόμενοι στις εκάστοτε προκλήσεις.
Περίεργη περίπτωση οι Guns N' Roses, που με την ταυτόχρονη κυκλοφορία των 2 διπλών Use Your Illusion, ΠΡΟΣΕΞΤΕ, μία εβδομάδα πριν οι Nirvana κυκλοφορήσουν το Nevermind, κατέκτησαν εύκολα τον κόσμο, πουλώντας συνολικά 18.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, το καθένα. Η Use Your Illusion Tour σάρωσε, διήρκεσε δυόμισι χρόνια για να ακολουθήσει το Spaghetti Incident?, που δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το συγκρότημα διαλύθηκε και επανήλθαν σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
Εδώ ο κόσμος χάλασε και οι AC/DC συνέχιζαν σαν να μην συμβαίνει τίποτε! Έχοντας παρακαταθήκη ένα άλμπουμ σαν το Razors Edge(1990), κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί και πετυχημένοι και τις επόμενες δεκαετίες, άσχετα αν τα άλμπουμ που κυκλοφορούσαν είχαν 1 καλό τραγούδι (άντε, δύο!)
Έχοντας μια ιστορία που ξεκινούσε από τη σκηνή του Woodstock, οι Santana κατάφερναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μένουν ζωντανοί όλα αυτά τα χρόνια ή μάλλον τις δεκαετίες. Κι εκεί που φάνηκε ότι κάνουν κοιλιά με το Milargo, έρχεται το Supernatural και πουλάει 30.000.000. Άντε γειά!
 Η σχέση των U2 με το grunge είναι ιδιαίτερη, αφού η εμφάνιση του, βρήκε το συγκρότημα να έχει κυκλοφορήσει άλμπουμ σαν το Achtung Baby (1991), για να ακολουθήσουν τα Zooropa (1993), Pop (1997) και All That You Can't Leave Behind (2000), όλα σημαντικά! Το συγκρότημα εδραιώθηκε παρουσιάζοντας τεράστιες συναυλιακές παραγωγές, παγκόσμιας κλάσης, που ευτυχώς τους είδαμε κι εδώ.
Το grunge στόχευσε σε συγκροτήματα σαν τους Bon Jovi που αδιαμφισβήτητα ήταν η αιχμή του δόρατος του hair/hard rock. Έλα όμως που οι Jon Bon Jovi και Richie Sambora ήταν ένα σκαλί πιο έξυπνοι από το …grunge και με την ωριμότητα του Keep the Faith, άντεξαν στην επίθεση!. Άσε που προσωπικά θεωρώ το These Days(1995) ακόμα καλύτερο.
Για τους Scorpions, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά. Απλά κι ο Μήνας έχει 9!!!!
Την ίδια ημέρα που κυκλοφόρησε το Nevermind κυκλοφόρησε και το  Waking Up the Neighbours του Bryan Adams, που εύκολα πούλησε 16.000.000 αντίτυπα στον πλανήτη Γη (για πιο έξω, δεν υπάρχουν στοιχεία!). Ο Καναδός rocker κυκλοφόρησε τη συλλογή So Far So Good(1995), 18 til I Die (1996), Unplugged (1997) κ.α, με τις συναυλίες του να είναι γεμάτες.
 Και μέσα σε όλα αυτά, είχαμε και τους Motorhead που συνέχιζαν να κυκλοφορούν άλμπουμ και τον Lemmy να ξελαρυγγιάζεται. Grunge, τι είναι αυτό;   
Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Nevermind (σ.σ. πόσες φορές έγραψα αυτή τη λέξη σήμερα;) οι Pink Floyd κυκλοφορούν το Division Bell, που είναι το τελευταίο άλμπουμ τους. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ξεπέρασαν τα 7.000.000 και η περιοδεία που ακολούθησε ήταν η τελευταία τους, με τζίρο 250.000.000$. Προσέξτε ότι η περιοδεία  Voodoo Lounge των Rolling Stones ολοκληρώθηκε με έσοδα (τζίρο)  πάνω από 300.000.000$ εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ εξ ίσου πετυχημένες ήταν οι περιοδείες των AC/DC, Metallica, U2, Police, Bon Jovi, Madonna και Roger Waters. Κατά τα άλλα, grunge.
Το κύριο χαρακτηριστικό στη δισκογραφία των Def Leppard είναι τα μεγάλα χρονικά κενά μεταξύ των κυκλοφοριών τους. Το Adreanlize κυκλοφόρησε 6 μήνες μετά το Nevermind (Μάρτιος 1992), ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 4.000.000 αντίτυπα και οι συναυλίες τους ξεχείλιζαν. Αυτοί την πάτησαν με το Slang(1996) που προσπάθησαν να παίξουν…grunge, αλλά τότε το grunge είχε τελειώσει.   
Το Permanent Vacation έδειξε το δρόμο, το Pump(1989) τον συνέχισε και το Get A Grip(1993), τίναξε την μπάνκα και έφερε το συγκρότημα για σχεδόν ένα χρόνο σε περιοδεία! Κι όλα αυτά με πολυπλατινένιους δίσκους και τους grunge ήρωες να υποχωρούν.
Τα πρώτα συγκροτήματα που σκέφτηκα ότι θα σηκώσουν ανάχωμα στο grunge ήταν οι Metallica και οι Iron Maiden. Να ξεκινήσω από τους πρώτους, που είχαν κυκλοφορήσει το Black Album, μόλις 4 μήνες πριν το Nevermind (Αυγ. 1991). Το άλμπουμ πούλησε περισσότερα από 30.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως κι εξακολουθεί να ακούγεται, με τις περιοδείες να τους κρατούν στο δρόμο για 3 ολόκληρα χρόνια. Ακολούθησαν τα Load, Reload και St. Anger που εμπορικά σημείωσαν χαμηλότερες πωλήσεις, αλλά οι περιοδείες τους ήταν πάντα επιτυχημένες.


To ίδιο συνέβη και με τους Iron Maiden, που αμφιβάλλω αν κατάλαβαν τι εστί grunge.Το Fear of the Dark κυκλοφόρησε το Μαϊο του 1992 και η πορεία του ήταν άκρως πετυχημένη (450.000 αντίτυπα) ενώ για τις περιοδείες τους δεν χρειάζεται να γράψω τίποτε. Είσαστε μάρτυρες σε πολλές από αυτές!
Ξέχασα τον τρίτο της παρέας. Ο Ozzy, 7 ημέρες πριν την κυκλοφορία του Nevermind, κυκλοφόρησε το No More Tears (4.200.000 αντίτυπα) και ακολούθησαν το Live and Loud(1993) και Ozzmosis που ήταν το τελευταίο καλό άλμπουμ του. Όσο για την επιτυχία των συναυλιών του, έχει κάνει μια αποχαιρετιστήρια συναυλία με τους Black Sabbath και ετοιμάζει και δεύτερη, με τον κόσμο να παρακαλεί για είναι εισιτήριο όταν όλοι ξέρουμε ίτι δεν μπορεί να τραγουδήσει.
 Έως και το Σεπτέμβριο του 91, οι Van Halen σάρωναν. Ακολουθεί ένα μεγάλο δισκογραφικό κενό 4 ετών και επιστρέφουν με το Balance, το οποίο πούλησε 3.500.000 δίσκους και η Balance Tour ή Ambulance Tour όπως την ονόμασαν γιατί ο Eddie Van Halen είχε πρόβλημα με το γοφό του και ο αδελφός του Alex φορούσε κολλάρο στο λαιμό εξ αιτίας τραυματισμού. Η περιοδεία είχε 135 ημερομηνίες και…έσκισε. Προσωπικά το Balance ποτέ δεν με άγγιξε!
 Μεταξύ αστείου και σοβαρού, αμφιβάλλω αν ο Tom Petty και οι Heartbreakers, ενοχλήθηκαν από το grunge. Αντίθετα, όλοι οι εκπρόσωποί του, τούς ανέφεραν σαν επιρροή, κι έτσι η δισκογραφία τους συνεχίστηκε με άλμπουμ σαν τα Into the Great Wide Open(1992, 2.000.000 αντίτυπα), Wildflowers(1993, για πλάκα 3.000.000). Όσο για τις συναυλίες τους….
Στην ίδια κατηγορία με τον Tom Petty βρίσκεται κι ο Bruce Springsteen που τον Μάρτιο του 1992 (δηλαδή 6 μήνες μετά την κυκλοφορία του Nevermind) κυκλοφορεί την ίδια ημέρα τα Human Touch και Lucky Town. Συνολικές πωλήσεις 3.000.000 αντίτυπα. Όσο για τις συναυλίες…..   
 

Ξέχασα κάποιους;

Την άλλη Κυριακή: 30 Γεγονότα από τις δεκαετίες 70, 80 και 90 που έμεινα για πάντα στο μυαλό μας. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/3/25

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου