To άλμπουμ, που έχει την τιμητική του αυτήν την εβδομάδα στη Σήραγγα Του Χρόνου, είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Το The Six Wives of Henry VIII του Rick Wakeman, που κατά την προσωπική μου άποψη, αποτελεί ένα από τα καλύτερα progressive άλμπουμ όλων των εποχών.
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ο Βασιλιάς της Αγγλίας Henry VIII (1491 – 1547), ανέβηκε στο θρόνο στις 22 Απριλίου 1509 και βασίλεψε μέχρι το τέλος του 1547. Έμεινε στην ιστορία, χάρις στους 6 γάμους του, με πρώτο αυτόν με την Catherine of Aragon, τον οποίο έκανε ότι μπορούσε να τον ακυρώσει. Βρήκε όμως εντελώς αντίθετο τον Πάπα Κλήμη Ζ' (Pope Clement VI) με αποτέλεσμα ο Ερρίκος ξεκίνησε την Αγγλική Μεταρρύθμιση, διαχωρίζοντας την Εκκλησία της Αγγλίας από την παπική εξουσία. Διόρισε τον εαυτό του Ανώτατο Αρχηγό της Εκκλησίας της Αγγλίας και διέλυσε τα μοναστήρια, με αποτέλεσμα να αφοριστεί (σ.σ. εδώ ο Καντιώτης αφόρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και όλους τους συμμετέχοντες στην ταινία «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», στον Ερρίκο τον 8o θα κολάγαμε!).
Ήταν παχύσαρκος κι αυτό τον έκανε δυσκίνητο. Ο θάνατός του το 1547 αποδίδεται στη σύφιλη και θάφτηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δίπλα στην Jane Symour. Όπως κάθε Βασιλιάς όταν τα έβρισκε δύσκολα, χρησιμοποιούσε κατηγορίες για προδοσία και αίρεση για να καταπνίξει τη διαφωνία και οι κατηγορούμενοι συχνά εκτελούνταν χωρίς επίσημη δίκη! Συνεργάτες και υπουργοί εκδιώχθηκαν ή εκτελέστηκαν όταν εξέπεσαν της εύνοιάς του.
Είχε αρκετά παιδιά με τα πιο γνωστά να είναι οι τρεις νόμιμοι απόγονοι του, πού επέζησαν από τη βρεφική ηλικία και τον διαδέχονταν ως μονάρχες της Αγγλίας, διαδοχικά, οι Εδουάρδος ΣΤ', Μαρία Α' και η Ελισάβετ Α'. Οι δύο πρώτες σύζυγοί του, η Catherine of Aragon και η Anne Boleyn, είχαν αρκετές εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε θνησιγένεια, αποβολή ή θάνατο στη βρεφική ηλικία. Ο Henry αναγνώρισε ένα νόθο παιδί, τον Henry FitzRoy, ως δικό του, αλλά θεωρείται ότι είχε πολλά παράνομα παιδιά από διάφορες ερωμένες. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το εάν ο Ερρίκος VIII είχε δυσκολίες γονιμότητας. Οι τρεις τελευταίες σύζυγοί του, η Anne of Cleves, η Catherine Howard και η Catherine Parr δεν είναι γνωστό ότι έχουν συλλάβει από αυτόν, αν και η Parr συνέλαβε στον επόμενο γάμο της.
ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ
Η Catherine of Aragon (1485 – 1536) ήταν η πρώτη σύζυγος του Βασιλιά Henry VIII. Παντρεύτηκαν το 1509 έως το 1533 οπότε και τη χώρισε γιατί δεν του έκανε παιδιά. Ήταν τριών ετών όταν αρραβωνιάστηκε με τον Arthur, προφανή διάδοχο του αγγλικού θρόνου. Παντρεύτηκαν το 1501, αλλά ο Arthur πέθανε πέντε μήνες αργότερα. Παντρεύτηκε το 1509 τον πρώην κουνιάδο της, Henry VIII και διετέλεσε αντιβασίλισσα της Αγγλίας όσο ο σύζυγός της βρισκόταν στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Άγγλοι νίκησαν τους Σκοτσέζους στη μάχη του Flodden, ένα γεγονός στο οποίο η Catherine έπαιξε σημαντικό ρόλο με μια συναισθηματική ομιλία για το θάρρος και τον πατριωτισμό.
H Anne Boleyn (1501 ή 1507 – 1536) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας από το 1533 έως το 1536 και ήταν η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου VIII. Ήταν μορφωμένη, έχοντας σπουδάσει σε Ολλανδία και Γαλλία και επέστρεψε στην Αγγλία το 1522, για να παντρευτεί τον ξάδερφό της James Butler, 9ο κόμη του Ormond και μετά από πολλές περιπέτειες, παντρεύτηκε τον Ερρίκο αφού προηγουμένως επιχείρησε να τη βιάσει.
Ο Βασιλιάς προσπάθησε να ακυρώσει το γάμο του με την Catherine of Aragon για να παντρευτεί την Boleyn, πράξη που τον οδήγησε σε σύγκρουση με την Εκκλησία. Τελικά την παντρεύτηκε επίσημα στις 25 Ιανουαρίου 1533, αφού είχε προηγηθεί μυστικός γάμος στις 14 Νοεμβρίου 1532.Η Jane Seymour (1508 – 1537) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας ως τρίτη σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου VIII από τον γάμο τους, το 1536 μέχρι τον θάνατό της, τον επόμενο χρόνο. Έγινε βασίλισσα μετά την εκτέλεση της δεύτερης συζύγου του Ερρίκου, Anne Boleyn, η οποία κατηγορήθηκε από τον Henry για μοιχεία, αφού απέτυχε να δημιουργήσει έναν άνδρα κληρονόμο. Η Jane πέθανε από μεταγεννητικές επιπλοκές λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του μοναδικού της παιδιού, του μελλοντικού βασιλιά Εδουάρδου VI.
Ήταν η μόνη σύζυγος του Ερρίκου που έλαβε την κηδεία μιας βασίλισσας. Δεν ήταν τόσο μορφωμένη όσο οι Catherine de Aragone και Ann Boleyn. Ήξερε λίγο να διαβάζει και να γράφει, αλλά ήταν καλύτερη στο κεντήματα και τη διαχείριση του νοικοκυριού, που θεωρούνταν πολύ πιο απαραίτητα για τις γυναίκες της εποχής. Τα κεντήματα της ήταν όμορφα και μετά τον θάνατό της, βρέθηκαν σημειώσει ότι κι o Henry ήταν καλός κεντητής!
Η Γερμανίδα Anne of Cleves (1515 – 1557) ήταν η τέταρτη σύζυγος και δεν διετέλεσε Βασίλισσα της Αγγλίας. Το ιστορικό ξεκίνησε από την πεποίθηση του Henry ότι έπρεπε να σχηματίσει μια πολιτική συμμαχία με τον αδελφό της, William, ηγέτη των Προτεσταντών της Δυτικής Γερμανίας, για να ενισχύσει τη θέση του ενάντια σε πιθανές επιθέσεις από την Καθολική Γαλλία και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Anne έφτασε στην Αγγλία τον Δεκέμβριο του 1539 και παντρεύτηκε τον Henry μια εβδομάδα αργότερα, αλλά ο γάμος κηρύχθηκε ανολοκλήρωτος μετά από έξι μήνες και η Άννα δεν στέφθηκε σύζυγος βασίλισσα.
Μετά την ακύρωση, ο Henry της έδωσε μια γενναιόδωρη οικονομική προσφορά η Anne έγινε γνωστή ως η αγαπημένη αδελφή του Βασιλιά.Η Catherine Howard(1523 – 1542) ήταν η πέμπτη σύζυγος και διετέλεσε Βασίλισσα από το 1540 έως και το 1541 οπότε και εξέπεσε της ιδιότητας και 3 μήνες μετά αποκεφαλίστηκε γιατί κατηγορήθηκε για μοιχεία με τον μακρινό ξάδελφό της Thomas Culpeper.
Η Catherine Parr (1512 –1548) ήταν η τελευταία από τις έξι συζύγους του βασιλιά Henry VIII από τον γάμο τους, στις 12 Ιουλίου 1543 μέχρι το θάνατο του Ερρίκου στις 28 Ιανουαρίου 1547. Ήταν η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε σε έντυπη μορφή ένα πρωτότυπο έργο με το όνομά της στην Αγγλία στην αγγλική γλώσσα.
O RicΚ Wakeman γεννήθηκε το 1949 στο δυτικό Λονδίνο κι έγινε γνωστός χάρις στη συμμετοχή του στους Yes στους οποίους διετέλεσε μέλος από το 1971 έως και το 2004, αλλά με 5 ενδιάμεσες διακοπές. Από τις πρώτες επαγγελματικές του συνεργασίες ήταν η συμμετοχή του στο ιστορικό άλμπουμ του David Bowie, Space Oddity, καθώς και με τους Elton John, Marc Bolan, Cat Stevens και Lou Reed. Το 1970 έγινε μέλος των Strawbs που ήταν το πρώτο folk συγκρότημα που είχε μέλος που έπαιζε πλήκτρα. Παίζει στα άλμπουμ Dragonfly(1970, σ ένα μόνο τραγούδι), στο live Just a Collection of Antiques and Curios (1970) και στο From the Witchwood (1971). Το 1971 έγινε μέλος των Yes, με τους οποίους γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παίζοντας στα ιστορικά άλμπουμ Fragile (1971), Close to the Edge (1972), Tales from Topographic Oceans (1973) και Yessongs (1973). Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 25 προσωπικά άλμπουμ και έχει γράψει τη μουσική για 13 ταινίες! Το τέλος του 1971, βρίσκει τον οργανίστα Rick Wakeman να έχει ηχογραφήσει το Close to the Edge και την επόμενη χρονιά να περιοδεύει με τους Yes στην Αμερική, προωθώντας το Fragile. Κατά τη διάρκεια της περιοδεία, o manager του, τον ενημέρωσε ότι ο συνιδρυτής της A&M Records, Jerry Moss (το M στο όνομα της εταιρείας), ήθελε να τον συναντήσει. Ο Wakeman πέταξε για το Los Angeles, όπου ο Moss του πρότεινε την ηχογράφηση προσωπικού άλμπουμ δίνοντας του $12,500 σαν προκαταβολή αλλά και μια Cadillac του 1957 σαν δώρο υπογραφής! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, διάβασε ένα βιβλίο με την ιστορία του Βασιλιά Ερρίκου του 8ου και τις γυναίκες του κι αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ, βασισμένο στους χαρακτήρες των 6 γυναικών του. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, έγραφε τις μελωδίες, τις οποίες ολοκλήρωσε με την επιστροφή του.
Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε μέσα στο 1972, με κεντρικό μουσικό τον Rick Wakeman που παίζει κάθε είδους πλήκτρα (Mellotron, Moog και Hammond C-3) και φίλους του μουσικούς από τα 2 συγκροτήματα που πέρασε, τους Strawbs (Dave Cousins - ηλεκτρικό μπάντζο, Dave Lambert, Chas Cronk) και Yes(Steve Howe, Alan White, Chris Squire), συν μια σειρά πολλών άλλων μουσικών για ξυλόφωνο, περκάσιονς αλλά και φωνητικά. Σημειωτέον ότι τα 6 κομμάτια, όσα και οι σύζυγοι, είναι instrumental. Όμως πριν ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις, αντιμετώπισε πρόβλημα με τις ενορχηστρώσεις καθώς δεν υπάρχουν στίχοι για να συνθέσει και ενορχηστρώσει κάθε κομμάτι αλλά πρέπει να δουλέψει τις μελωδίες, που είχε ηχογραφήσει σε κασέτες, φτιάχνοντας κομμάτια διάρκειας 2 έως 4 λεπτών. Κι όλα αυτά, σε περιοδεία. Η ιδέα ήταν να συνθέσει μουσικά κομμάτια, βασισμένα στον χαρακτήρα κάθε συζύγου του Henry VII κι έτσι έπρεπε να μελετήσει βιβλία όπου αναφερόντουσαν στοιχεία για κάθε μία! Απέφυγε να απεικονίσει τα ιστορικά γεγονότα, αλλά έγραψε τη μουσική σαν να δημιουργούσε έναν σουρεαλιστικό πίνακα, προσθέτοντας γυναικεία φωνητικά(χωρίς στίχους).
Όπως είχε δηλώσει τότε "Το άλμπουμ βασίζεται στην προσωπική μου αντίληψη για τους χαρακτήρες τους σε σχέση με τα πλήκτρα».
Το άλμπουμ βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για το progressive rock, δίνοντας του την ευκαιρία να ξεφύγει από τις άλλες οργανικές πολυπλοκότητες που συνέθεταν οι Yes, επιτρέποντας του να αποδείξει την κινητήρια δύναμη θα μπορούσε να είναι πραγματικά το πληκτρολόγιο, ειδικά σε μορφή πλήρους άλμπουμ. Ξεφεύγοντας από μια πολύπλοκη μουσική σύνθεση όπως έκαναν οι Yes, o Wakeman δημιουργεί μια ξεχωριστή μουσική περσόνα για κάθε μία από τις συζύγους του Henry VIII. Θα αναφέρω απλά τα Anne Boleyn, όπου το συνθεσάιζερ αποτίει φόρο τιμή στον έντονο χαρακτήρα και το γενναίο θάρρος της Boleyn, στο Jane Symour το παίξιμο του είναι κάπως υποτονικό και απαλό, κάτι που συμπίπτει με τη πραότητα και ηρεμία της, στο Catherine of Aragon ο μπασίστας των Yes, Chris Squire δίνει χρώμα, ενώ στο Catherine Parr σκέφτηκε να δώσει μια πραγματικά δυνατή αίσθηση γι αυτό κάλεσε τον Alan White να παίξει ντραμς.
Το The Six Wives of Henry VIII είναι ένα υπέροχο, πλούσιο σε μουσικά συναισθήματα άλμπουμ, με τον Wakeman σε μεγάλη φόρμα. Θυμάμαι ότι το είχα αγοράσει εν μέσω δεκάδων hard rock δίσκων που έμπαιναν στη δισκοθήκη μου, με μουσική εντελώς αντιφατική από αυτήν του Henry VIΙI κι όμως με είχε κερδίσει. Αγαπημένο μου άλμπουμ, εξακολουθώ να το ακούω με τα ίδια συναισθήματα όπως τότε. Ήμουν τυχερός που είχα φιλοξενήσει στο studio του Capital FM τον Wakeman που μου είπε τις παραπάνω ιστορίες για τα κομμάτια, αλλά κυρίως γιατί μέσα σε 2 ώρες, γνώρισαν ένα φοβερό τύπο, χιουμορίστα και ευαίσθητο άνθρωπο.
TRIVIA
- To Catherine of Aragon, γράφητκε για να μπει στο Fragile αλλά νομικά προβλήματα δεν το επέτρεψαν. Αρχικός του τίτλος ήταν Handle With Care, τίτλος που προήλθε από το χειρόγραφο τίτλο που είχε γράψει ο ηχολήπτης στο κουτί της ταινίας!
- Για την ιστορία, η Cadillac ανήκε στον ηθοποιό Clark Gable to England. Ο Wakeman το έδωσε στην πρώην γυναίκα του για να διευθετήσει το διαζύγιό του!
- Το 2009, ο Wakeman έπαιξε για πρώτη φορά ολόκληρο το άλμπουμ κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 500 χρόνων από την ενθρόνιση του Henry VIII.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το Journey to the Centre of the Earth (1974).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/2/25
Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ THE SIX WIVES OF HENRY VIII
Αν είσαι αυτόs που έχει συνεισφέρει τόσο επιδραστικά και καταλυτικά σε ένα μεγαλειώδεs συγκρότημα του prog-rock όπωs οι Yes και αποφασίζειs να δημιουργήσειs κάτι προσωπικό σου, η επιτυχία είναι μονόδρομοs! ο ευρηματικόs Rick Wakeman - έναs απ την "αγία τριάδα" των rock keyboardists - οι άλλοι δύο είναι οι Jon Lord και Keith Emerson - κυκλοφόρησε το 1973 ένα θεματικό άλμπουμ αφιερωμένο στιs έξι γυναίκεs του Ερρίκου του 8ου, οι οποίεs δεν είχαν και πολύ ευχάριστο τέλοs! Γνωστόs για τo πάθοs του με την μεσαιωνική αγγλική ιστορική περίοδο και κουλτούρα (βλ. Blackmore), εμφανιζόταν σε κάθε συναυλία του ντυμένοs με αυτοκρατορική χρυσοποίκιλτη μπέρτα περικυκλωμένοs απ τα εντυπωσιακά πληκτροφόρα όργανα που στα τεράστια χέρια του αποκτούσαν μια απόκοσμη και μεγαλοπρεπή διάσταση. Το άλμπουμ αποτελείται από εμπνευσμένεs και καλοδουλεμένεs συνθέσειs με ατμοσφαιρική ενορχήστρωση, χωρίs όμωs κουραστική πολυπλοκότητα. ο Rick χρησιμοποιεί με εύθραυστη ισορροπία τα μέρη κλασσικού πιάνου εναλλάσοντάs τα με hammond και synthesizers, και μετουσιώνει μουσικά τα χαρακτηριστικά των έξι γυναικών με άρτια καλλιτεχνική και συναισθηματική προσέγγιση! έχει το ταλέντο να αναμιγνύει κλασσική μουσική με avant garde πινελιέs μπολιάζοντάs τα με progressive μοτίβα που αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά! να αναφέρουμε επίσηs οτι στην ηχογράφηση συμμετέχει μία πλειάδα πολύ σπουδαίων μουσικών, μέλη των Yes και άλλοι. απ το δίσκο ξεχωρίζω τα Ann Boleyn και Ann of Cleeves αλλά γενικά όλα τα κομμάτια του βιρτουόζου των πλήκτρων είναι πανέμορφα και εθιστικά!
Δημοσίευση σχολίου