IRON MAIDEN - TO TAME A LAND: ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ DUNE

Το 1983 οι θεοί Iron Maiden θα κυκλοφορήσουν το μνημειώδες Piece Of Mind, στο οποίο περιέχονται τα κλασικά The Trooper, Flight Of Icarus και Revelations! Αν και τα προαναφερθέντα κομμάτια έλαβαν την μεγαλύτερη δημοσιότητα, ξεχωριστή θέση κατέχει και το έπος To Tame A Land με το οποίο κλείνει το άλμπουμ.

Πρόκειται για μια από τις πλέον ποιοτικές συνθέσεις του συγκροτήματος, δείχνοντας περίτρανα την πρόθεσή τους να κατευθυνθούν σε μουσικά μονοπάτια, που λίγα συγκροτήματα του χώρου είχαν τολμήσει έως τότε! Συχνά οι Maiden και κυρίως ο Steve Harris, βασικός συνθέτης της μπάντας, αντλούσαν την έμπνευσή τους από την ιστορία, βιβλία, ταινίες κ.α. Το To Tame A Land αντλεί την έμπνευσή του από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Dune (1965) του Frank Herbert .

Ο αρχικός τίτλος της σύνθεσης ήταν Dune – το συγκρότημα όμως έπρεπε να υπερβεί ένα εμπόδιο, που δεν ήταν άλλο από την έγκριση του συγγραφέα για την χρήση του ονόματος. Η απάντηση από την πλευρά του Herbert ήταν λακωνική: «Στον Frank Herbert δεν αρέσουν οι ροκ μπάντες, ειδικότερα οι heavy ροκ μπάντες και ιδιαιτέρως οι heavy ροκ μπάντες όπως οι Iron Maiden» (Frank Herbert doesn’t like rock bands, particularly heavy rock bands, and especially heavy rock bands like Iron Maiden). Η απάντηση του Herbert ήταν ίσως αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζαν οι Iron Maiden για σατανισμό μετά την κυκλοφορία του Number Of The Beast! Αν και στην εποχή μας αυτό φαντάζει αστείο, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική στις ΗΠΑ 40 χρόνια πριν. Ο Steve Harris προσπάθησε να εξηγήσει στον συγγραφέα το περιεχόμενο του τραγουδιού καθώς και ότι θα αποτελούσε εξαιρετικό promo για την προώθηση των πωλήσεων του βιβλίου, χωρίς όμως να καταφέρει να μεταπείσει τον Herbert.


Τελικά το συγκρότημα αναγκάστηκε να μετονομάσει το κομμάτι δίνοντας τον τίτλο με το οποίο όλοι το γνωρίσαμε. Ωστόσο ο συγγραφέας δεν κατάφερε να αποτρέψει την χρήση της λέξης Dune από τους στίχους του κομματιού. Εξάλλου στους στίχους υπάρχουν λέξεις χωρίς νόημα όπως Fremen,  Caladan, gom jabbar και Muad’Dib που είναι δανεισμένες από το Dune.  

Η διαμάχη του συγκροτήματος με τον συγγραφέα δεν πτόησε τον Harris, ο οποίος μετά την κυκλοφορία του Piece Of Mind δήλωνε σε συνεντεύξεις ότι το To Tame A Land ήταν το καλύτερο κομμάτι που είχε συνθέσει έως τότε και ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων σε διάρκεια συνθέσεων, που το συγκρότημα συνήθιζε να περιλαμβάνει σε κάθε άλμπουμ. Η χρονική διάρκειά του είναι 7:26 και θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη καθώς ο Harris ήθελε να υπάρξει εισαγωγή με απαγγελία αποσπάσματος του βιβλίου. Για ευνόητους λόγους η σκέψη αυτή του αρχηγού των Maiden δεν υλοποιήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια από τις πλέον περίπλοκες συνθέσεις της πρώτης περιόδου τους  καθώς χαρακτηρίζεται από διαφορετικά μουσικά θέματα, ξεφεύγοντας από τις τυπικές συνθέσεις των metal συγκροτημάτων της εποχής – όχι άδικα έχει υποστηριχθεί ότι πρόκειται για το πλέον «progressive» κομμάτι του σχήματος. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που λίγα μόνο συγκροτήματα έχουν επιχειρήσει να διασκευάσουν το κομμάτι, όχι πάντα με επιτυχία.

Η απόφαση να υιοθετήσουν στον ήχο τους progressive στοιχεία άνοιξε νέους δρόμους συνθετικά για το συγκρότημα, κατέστησε όμως δυσκολότερη την ζωντανή εκτέλεση τέτοιων συνθέσεων. Το συγκρότημα απόδωσε αρκετές φορές ζωντανά το κομμάτι στην περιοδεία για την προώθηση του Piece Of Mind, ενώ τα επόμενα χρόνια το απέσυρε παίζοντας το κυριολεκτικά ελάχιστες φορές! Όπως έχουν οι ίδιοι δηλώσει η δυσκολία απόδοσης ζωντανά ενός κομματιού την περίοδο εκείνη θα τους κάνει να αναθεωρήσουν την συνθετική προσέγγιση των μεγάλων συνθέσεων των επομένων άλμπουμ.  Το συγκρότημα δεν ξεπέρασε την «αγάπη» για τον Frank Herbert και στο εσώφυλλο του Somewhere In Time (1986) υπάρχει μια πινακίδα σε ένα κατάστημα που αναγράφει Herbert Ails.

Πάνω από τη λέξη Open!


TRIVIA

Αν και δεν γνωστοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της διαμάχης του συγκροτήματος με τον Frank Herbert με αφορμή του To Tame A Land, ο Bruce Dickinson στην συναυλία των Maiden στην Στοκχόλμη την 5η Ιουνίου του 1983 προλογίζοντας το κομμάτι ανέφερε μεταξύ «κοσμητικών επιθέτων» ότι αν το συγκρότημα ονόμαζε το κομμάτι Dune ο συγγραφέας θα εμπόδιζε την κυκλοφορία του άλμπουμ! Η εμφάνιση υπάρχει στο διαδίκτυο από όπου μπορείτε να ακούσετε το σχετικό σημείο. Πατήστε εδώ να το ακούσετε.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

18/1/25   

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου