W.A.S.P.- S/T(1984): ΕΡΧΟΤΑΝ ΜΕ ΙΛΛΙΓΙΩΔΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ

Από την αυγή της δεκαετίας του 80, το λεγόμενο glam metal είχε όχι μόνο ανατείλει αλλά και κάνει ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία του, με άλμπουμ σαν τα Too Fast for love-Motley Crue, Out of the Cellar-Ratt, Metal Health-Quiet Riot και τόσα άλλα που προετοίμασαν το έδαφος για την κυκλοφορία του πρώτου-ιστορικού ομότιτλου άλμπουμ των W.A.S.P. (Αυγ. 1984). Έχοντας προετοιμάσει το έδαφος με τον καλύτερο τρόπο, με την κυκλοφορία του single Animal (Fuck Like a Beast) κι έχοντας μπει το μάτι της Parents Music Resource Center, το συγκρότημα των Blackie Lawless τραγούδι/μπάσο, Chris Holmes και Randy Piper κιθάρες και Tony Richards ντραμς, παρουσίασαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ εκείνων των χρόνων, που όσο εξωφρενικό το θεωρείται, τόσο σαν εξώφυλλο όσο και σαν τραγούδια, εξακολουθεί να είναι ένα από τα Καλύτερα Άλμπουμ εκείνων των χρόνων. Σίγουρα, διάλεξαν την καλύτερη στιγμή για να το κυκλοφορήσουν. Με τα στιχουργικά θέματα να περιορίζονται στα…αναμενόμενα (σεξ, σατανισμός, πάρτι κ.λπ.), με τον Steven Duren να χτίζει την περσόνα του Blackie Lawless και τα κιθαριστικά riffs του Chris Holmes να σφυρίζουν σαν σφαίρες σε ιταλικό σπαγγέτι καουμπόικη ταινία, οι μέχρι χθες άγνωστοι W.A.S.P., γίνονται το πιο απειλητικό heavy συγκρότημα της Αμερικής. Στα παραπάνω προσθέστε το εξωφρενικό stage show, με λαιμητόμους, ηλεκτρικά πριόνια, φέρετρα και ότι άλλο μακάβριο θέλετε (ο Blackie έπινε αίμα από ένα κρανίο και φορούσε γάντια με λεπίδες!), είχαμε μια απόλυτα πετυχημένη συνταγή. Έφθαναν όμως μόνο αυτά; Όχι βέβαια. Το W.A.S.P. ήταν ένα must buy album, όχι γιατί είχε το μανιασμένο I Wanna Be Somebody, την πανέμορφη mid μπαλάντα Sleeping (In the Fire ) ή το L.O.V.E. Machine, αλλά γιατί στο σύνολό του είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ, με τραγούδια σαν τα School Daze, Flame, Hellion, On Your Knees και Tormentor, να συνιστούν ένα υπέρτατο άλμπουμ, με πολλές μελωδίες, άλλες ακατέργαστες άλλες φρέσκες και σίγουρα  πιασάρικες.

To άλμπουμ σταμάτησε στο Νο74 του αμερικάνικου chart μεγάλων δίσκων (σχετικά χαμηλά) πουλώντας 20 έως 30.000 αντίτυπα την εβδομάδα) και στο Νο51 του βρετανικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και το άλμπουμ έβγαλε 3 singles (μικρούς δίσκους), κανένα από αυτά δεν πίστευε η εταιρεία τους! Ούτε το I Wanna Be Somebody, ούτε το School’s Daze ούτε το L.O.V.E. Machine, με τον Blackie να δηλώνει αργότερα ότι ο δίσκος δεν είχε τα τραγούδια που θα έβγαιναν singles και θα πωλούσαν, αλλά ακουγόταν όλος μαζί. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού εμπορικά και τα singles απέτυχαν, αλλά τα τα I Wanna Be Somebody και L.O.V.E. Machine έγιναν classic
    TRIVIA

  •     Η επανέκδοση του CD του 1998 περιέχει τρία bonus τραγούδια, τη διασκευή του Paint It Black των Rolling Stones, το Animal (Fuck Like a Beast) που η Capitol δεν ήθελε τότε, να το συμπεριλάβει στο δίσκο και το B side (B πλευρά του μικρού δίσκου) Show No Mercy.
  • To άλμπουμ κυκλοφόρησε με 3 διαφορετικά ονόματα: Η ευρωπαική έκδοση είχε στην πλάτη του βινύλιου (εκεί που ενώνονται το οπισθόφυλλο με το εξώφυλλο) τον τίτλο Winged Assassins, η αμερικάνικη έκδοση του βινύλιου που ονομαζόταν απλά WASP ενώ οι πρώτες κασέτες που τυπώθηκαν, είχαν τον τίτλο I Wanna Be Somebody. Ο επίσημος τίτλος του είναι W.A.S.P.
  • Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε 3 διαφορετικά studio και σύμφωνα με τον Blackie αυτό συνέβη γιατί δεν ήταν «όνομα» και δεν τους έδιναν παραπάνω ώρες.
  • Την τελευταία στιγμή η Capitol αποφάσισε να μην το κυκλοφορήσει το single Animal (Fuck Like a Beast), και το συγκρότημα μόνο για την Ευρώπη υπέγραψε στη Music For Nations η οποία το κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Kerrang! σε άρθρο του εκδότη Dante Bonutto, η ιδέα των στίχων ήλθε στο μυαλό του Blackie Lawless όταν είδε μια φωτογραφία με δύο λιοντάρια να ζευγαρώνουν στο περιοδικό National Geographic Magazine.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το 1985 κυκλοφόρησαν το  Last Command.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/11/24

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ W.A.S.P.

Το οπισθόφυλλο


Η χρονιά είναι 1984 και οι W.A.S.P. συγκλονίζουν τον κόσμο με το ομώνυμο ντεμπούτο
τους. Τόσο συγκλονιστικό στο χώρο του αμερικάνικου hard rock, που έφερε στο μυαλό
αναμνήσεις από τον Alice Cooper στα ‘70s. Επαναπροσδιόρισαν τον όρο shock rock και
κατόρθωσαν να προσελκύσουν αρνητική δημοσιότητα, πριν καν κυκλοφορήσει το
άλμπουμ. Τραγούδια για την νεανική φιλοδοξία, τον σαδομαζοχισμό, την βία, τη νεανική
παραβατικότητα και διάφορες σκοτεινές επιθυμίες και ταμπού, επενδυμένα με βαριά riff
και αδυσώπητη ενέργεια, παιζόντουσαν σε εκρηκτικά live - με φλόγες, ψεύτικα
βασανιστήρια, πόσιμο αίμα από κρανία και ρίψεις ωμού κρέατος που σόκαραν και
γοήτευαν το κοινό. Με την έκθεση στο MTV και την αύξηση της δημοτικότητας του heavy
metal, οι W.A.S.P. εμφανίστηκαν ως η πιο προκλητική μπάντα των ΗΠΑ, τολμώντας να είναι
δυνατοί, άγριοι και απροσδόκητα εξωφρενικοί, ξεκινώντας μία πορεία που θα τους χάριζε
λεγεώνες οπαδών στα ανέμελα 80s και σε εμάς φοβερά άλμπουμ που με χαρά
απολαμβάνουμε έκτοτε.




 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου