YEAH!: ΤΟ ΠΙΟ ROCK ΕΠΙΦΩΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ …ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Στο βιβλίο Ρόδον-Live 1987-2005, στη σελίδα 7, Κεφάλαιο "Η Ιδέα", λίγο πριν τελειώσει το κείμενο, αναφέρει: Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 1987: Πρόβα τζενεράλε με τους Yeah! και το συγκρότημα χωρίς να το καταλάβει είχε μείνει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής!

Έχοντας αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους, πράγμα εντελώς φυσικό για ένα συγκρότημα με δεκαετίες στην πλάτη του, οι Yeah! ακολούθησαν πιστά τόσα χρόνια το δρόμο του εναλλακτικού rock, ανοίγοντας συναυλίες των Ramones, Triffids, Wipers, Stranglers, Godfathers κ.α, δείχνοντας ότι δεν είναι απλώς ένα συγκρότημα με ρίζες βαθιά στην ιστορία του ανεξάρτητου rock της Ελλάδας της δεκαετίας του 80, αλλά ταυτόχρονα ένα συγκρότημα που παρά τις σποραδικές και ακανόνιστες εμφανίσεις του, δεν σταμάτησε ουσιαστικά ποτέ να είναι ενεργό. Και πώς θα μπορούσε εξάλλου, όταν η βάση του, ο κιθαρίστας Γιάννης Ντρενογιάννης και ο ντράμερ Τάκης Γιαννούτσος, είναι όχι απλώς συνεργάτες και συνμουσικοί αλλά και τόσο στενά δεμένοι στις ζωές τους.

Ο Τάκης Γιαννούτσος δεν ήταν από τις πρώτες ημέρες, τους αλλά μπήκε στο συγκρότημα 6 μήνες αργότερα με την τύχη να θέλει να τους βλέπει σαν θεατής στη συναυλία που άνοιξαν για τους Triffids. 


Οι πρώτες ημέρες τωων Yeah! βρίσκονται στον Φεβρουάριο του 1987 όταν ο Γιάννης Ντρενογιάννης, έχοντας πάρει απόφαση να διάλυσει τους Anti Troppau Council, δημιουργεί τους Yeah! Μαζί του η Χρύσα – Ζουζού – Πανταζή στο μπάσο, ο Βασίλης Κασκαμπάς στα τύμπανα και ο Κώστας Αναγνωστόπουλος στη ρυθμική κιθάρα. Άμεσα στο σχήμα αρχίζει ζωντανές εμφανίσεις στη Μουσική Αποθήκη, το Mad, το Club 22 και άλλα στέκια και σφραγίζει την παρουσία του στα rock δρώμενα με τη συναυλία του στην πρεμιέρα του Club Rodon το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Τον Ιανουάριο του 1988 πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνισή τους στην τότε κρατική τηλεόραση.

 Αμέσως μετά, το σχήμα μετατρέπεται σε τρίο, με τον Τάκη Γιαννούτσο, πρώην Protest March, να αναλαμβάνει στα τύμπανα, ενώ μετράει τις τελευταίες ημέρες του στο ναυτικό  Το 1988 η ομάδα συμπληρώνεται με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Βασίλη Σπυρόπουλου της Σπυριδούλας και οι εμπειρίες από τις συχνές live εμφανίσεις στα rock club της χώρας, αποτυπώνονται στο πρώτο LP των Yeah! με τον ομώνυμο τίτλο, που κυκλοφόρησε η Ano Kato Records, με παραγωγή από τον Νίκο Σπυρόπουλο (επίσης Σπυριδούλα) και ηχοληψία του Χρήστου Μανωλίτση.

Αποκόμματα από ΗΧΟ, Οζ, Και

Το 1992, και ενώ ο Βασίλης Σπυρόπουλος έχει πλέον αποχωρήσει, ηχογραφούν το δεύτερο LP Festival στο στούντιο Αγροτικό του Νίκου Παπάζογλου, με παραγωγό τον ίδιο, κάτω από το label της MBI.

Από το 1993 διακόπτουν τις ζωντανές εμφανίσεις, ενώ το 1999 κυκλοφορεί η συλλογή Ακροβάτες στο Κενό της Ano Kato Records όπου οι Yeah! ακούγονται μαζί με Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Noise Promotion Company, Μωρά στη Φωτιά και άλλοι. 

Το 2004, ηχογραφούν διασκευή του Policy of Truth για τη συλλογή A greek Tribute to Depeche Mode, που κυκλοφόρησε η Κlik Records. 

H συλλογή κυκλοφορεί το 2005 και συμπίπτει με την εμφάνιση των Yeah! στις συναυλίες Last Days of Rodon όπου ως support των Stranglers αποχαιρέτησαν δυναμικά το κοινό του ιστορικού club, όπως το είχαν υποδεχτεί 18 χρόνια πριν. Την ίδια εποχή κυκλοφορεί και η συλλογή 1984-2004 20 ΧΡΟΝΙΑ ANO KATO RECORDS , όπου οι Yeah! συμμετέχουν με τραγούδι Horceface.  Από τότε οι Yeah! ξαναδοκιμάζουν τις «αντοχές» τους με πρόβες και νέα κομμάτια και εμφανίσεις


                           Οι Yeah! ανοίγουν τη συναυλία των dEUS! 



Οι dEUS, οι indie rockers από την Αμβέρσα έρχονται την 1 Νοεμβρίου στην αγαπημένη τους Αθήνα και οι Yeah! Θα είναι το opening act στην πολυαναμενόμενη συναυλία στο Fuzz Club.


Οι Yeah! Ετοιμάζονται να ανοίξουν την συναυλία των διάσημων Βέλγων παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό και κομμάτια από το καινούργιο τους 5 track EP, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κι αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου από την Amour Records. Με αυτή την εμφάνισή τους, οι Yeah! επανακάμπτουν με τον πιο «ζωντανό» τρόπο σε ένα σπάνιο live, δηλώνουν την Για τους Yeah!, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύχρονη και συνεπή πορεία τους, με τον Ηλία Ασλάνογλου του Happening, των Magic de Spell, των Alice in a Nightmare, των Αλλού που έρχεται να πάρει τη θέση του ξανά στη μουσική σκηνή μαζί με τους Yeah! αυτή τη φορά.


H σημερινή σύνθεση των Yeah!: 

Μισέλ Μόργκαν Χάουερς: Φωνητικά 

Αλίκη Πριόβολου: Πιάνο, Κίμπορντς 

Ηλίας Ασλάνογλου: Φωνητικά 

Στέφανος Γραμμένος: Μπάσο 

Τάκης Γιαννούτσος: Τύμπανα 

Γιάννης Ντρενογιάννης: Ηλεκτρική Κιθάρα


Α.Ρ.

10/101/24


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου