VILLA 21

Line up:
Κώστας «Fever» Ποθουλάκης: Φωνή, Κιθάρα
Άντα Λαμπάρα: Πλήκτρα, Κιθάρα
Αντρέας Παπαδόπουλος: Μπάσο
Μπάμπης Δαλλίδης: Ντραμς

Οι Villa 21 ήταν ένα από τα σημαντικότερα και με αρκετά σκληρό ήχο συγκροτήματα της εγχώριας alternative σκηνής, την δεκαετία του ΄80 στην Ελλάδα. To όνομα τους το πήραν από τον ψυχίατρο David Cooper, που κατάφερε το 1961 να πείσει ένα μεγάλο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Λονδίνο, να του δώσει μία συγκεκριμένη πτέρυγα, αποκλειστικά για το αντι-ψυχιατρικό του πείραμα. Η πτέρυγα αυτή ονομάστηκε Villa 21.
Οι μουσικές επιρροές που είχαν τα μέλη της μπάντας ήταν διάχυτες μέσα από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είχε να κάνει αποκλειστικά με το δικό τους μουσικό αποτύπωμα.
Ο Κώστας Ποθουλάκης (φωνή/κιθάρα) με μια προιστορία στα μουσικά δρώμενα, ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του΄70 να παίζει κιθάρα στους Παρθενογένεσις, ένα ιστορικό γκρουπ του εγχώριου rock, που έδρασε τη διετία ’79 έως ’81. Aκολούθησαν οι Homicide, ένα βραχύβιο σχήμα και μετά οι Reporters, που είχαν ενδιαφέρουσες συνθέσεις και θαυμάσιο παίξιμο. Δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 συγχρόνως με τους Villa 21. O Kώστας Ποθουλάκης και η Άντα Λαμπάρα  ξεκινούν αρχικά σαν ντουέτο, στη πορεία όμως για την ηχογράφηση του πρώτου 7ίντσου βοήθησαν την μπάντα ο Στέλιος Χατζηκρεμίλης (ντραμς) και ο Σόλων Σταθόπουλος (μπάσο).
Η ολοκλήρωση του σχήματος έγινε με την προσθήκη του Αντρέα Παπαδόπουλου στο μπάσο, στα τέλη του ‘82 και του Μπάμπη Δαλλίδη στα ντραμς στις αρχές του ΄83.
Με μιά σειρά από ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και ένα πλούσιο δισκογραφικό υλικό στο ενεργητικό τους, σέρνουν ένα ολόκληρο μύθο πίσω τους.

Το ‘84 έπαιξαν support στη συναυλία του Nick Cave και των Bad Seeds στο club Χύμα. Το ‘87 support στους Membranes στο club Κύτταρο, το ’88 με τους Opal στο Ρόδον, με τους Wipers στο club 22 και με τους Naked Prey έκαναν μία περιοδεία στην Ελλάδα.
Οι Villa 21 καταναλώνοντας  πολλή από την ισχυρή διεγερτική ουσία που λέγεται rock’n’roll, μας αφήνουν μια κληρονομιά από αξιόλογες κυκλοφορίες. To γκρουπ πρωτοεμφανίζεται δισκογραφικά το 1982 με τη κυκλοφορία του πρώτου του 7” single I See No / The Dream και το 1983 ακολουθεί το δεύτερο 7” single Move / My Last Chance προσφέροντας μας ένα δείγμα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Μέσα από μία μουσική περιπλάνηση σε σκοτεινά  rock’n’roll μονοπάτια, κυκλοφορούν το 1983, το ντεμπούτο άλμπουμ τους A Ghost On the Move και το κομμάτι τους Too Much Nothing”) επιλέγεται το 1984 για τη συλλογή της αμερικάνικης ROIR με τίτλο World Class Punk. Ακολουθεί το Men of Clay LP το 1985. Με κομματια όπως το “still can burn”και μια δυναμική εκτέλεση του Move, αποσπούν σημαντικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Αποκορύφωμά τους το Electric Poison LP 1987 που η ένταση που υπήρχε συσσωρευμένη στα αυλάκια του LP αυτού και τα εμπνευσμένα κομμάτια, δεν άφηνε περιθώρια σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι είχε να κάνει με το καλύτερο (όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς) ελληνικό ροκ δίσκο της δεκαετίας του ΄80. Μαζι με το
 House of the Damned 12 EP 1988, ήταν από τους ανεξάρτητους δίσκους που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και πούλησαν ικανοποιητικά και στο εξωτερικό (Αμερική και Ευρώπη).
Το Electric Poison πήγε πολύ καλά στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί  πως στην Αυστρία, το κομμάτι τους “future survivors” μπήκε στο ανεξάρτητο ΤΟP 10 μέχρι το νούμερο έξι, και αυτό ήταν η αφορμή να τους σφραγίσει το εισιτήριο για δύο sold out συναυλίες στην Βιέννη.Η τελευταία δισκογραφική δουλειά, πριν τη διάλυση του γκρουπ το ΄91, ήταν το (‘’Hellucinations’’) LP  το 1990, με εμπνευσμένες εκτελεστικά ενορχηστρώσεις, που μέσα απ΄αυτές μπορεί να διακρίνει κανείς την ωριμότητα της μπάντας. Την ίδια περίοδο, μετά την κυκλοφορία του δίσκου τους Hellucinations, αποχώρησε από την μπάντα ο Αντρέας Παπαδόπουλος και τη θέση του πήρε στο μπάσο για λίγο ο Νίκος Δόικας (πρώην μέλος των συγκροτημάτων  Ηρακλής & Λερναία ‘Υδρα και μετέπειτα μέλος των Echo Tattoo και Σπυριδούλα), ο  οποιος έφυγε από τη ζωή το 1999. Μετά το Νίκο Δόικα, ακολούθησε ο Νίκος «Flesh» Τάγκαλος (πρώην μέλος των συγκροτημάτων Sadistic Noise,Vomit και μετέπειτα μέλος των γκρουπ Βιομηχανική Αυτοκτονία ή Industrial Suicide και Flegethon) πριν φύγει από τη ζωή και αυτός τον Νοέμβριο του 2006.

Mετά τη διάλυση της μπάντας, ο Μπάμπης Δαλλίδης: (Ντραμς) και ο Κώστας «Fever» Ποθουλάκης (Φωνή - Κιθάρα) μαζί με τους Λεωνίδα Παπαδάκη (πρώην Melting Ashes) στο μπάσο και τον Θανάση Μπανάσιο στην κιθάρα, σχημάτισαν τους Headquake. Αυτό ήταν το τελευταίο σχήμα για τον Κώστα Ποθουλάκη, γιατί τα ξημερώματα στις 30 Μαΐου του 1993, έφυγε από την ζωή από τροχαίο δυστύχημα με μηχανή, στην λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Λίγους μήνες αργότερα, διοργανώθηκε στο πεδίο του Άρεως, μια συναυλία στη μνήμη του, από τα συγκροτήματα Headquake, Nonmandol , Τρύπες, Last Drive κ.α..που ονομάστηκε Hi Fever. Οι Ηeadquake  με τον Κώστα είχαν προλάβει να ηχογραφήσουν ένα demo, τον Φeβρουάριο του 1993, με φωνητικά από τον Αργύρη των Nightstalker, το οποίο με τον τίτλο Roots and Branches, κυκλοφόρησε σε βινύλιο το 2016 από την Sound Effect Records. Οι Ηeadquake κυκλοφόρησαν στην ιδια εταιρία το ομώνυμο άλμπουμ τους Ηeadquake“ το 2007 και στην Dia De Los Muertos Records το Into the spiral το 2014.
 O Μπάμπης συνεχίζει μαζί τους μέχρι σήμερα και μάλιστα αυτή τη περίοδο, είναι στο στούντιο και ετοιμάζουν την καινούργια τους δισκογραφική δουλειά, ένα  LP κάτω από την ετικέτα της Sound Effect Records.
Ο Αντρέας Παπαδόπουλος (μπάσο) με μέλη των Εν Πλω και ένα μέλος από τα Yπόγεια Ρεύματα, δημιουργούν τους Άπατα Παφ.To Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφορούν  το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Φορμάικα. Μέχρι το τέλος του ’24 περιμένουμε να κυκλοφορήσει η καινούργια τους δισκογραφική δουλειά LP, με τίτλο Νίκελ.


H Άντα Λαμπάρα (Πλήκτρα, Κιθάρα) δημιούργησε τις Nonmandol (γυναικεία μπάντα) το ΄91. Μιά σειρά από ζωντανές εμφανίσεις σε clubs της Αθήνας και άλλων πόλεων, έφεραν αυτή τη αποκλειστικά γυναικεία μπάντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πιο κοντά στο rock κοινό αυτής της χώρας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή τους σε κάποιες από τις πιο αξιόλογες συλλογές της εγχώριας σκηνής. Επίσης το 1995 κυκλοφόρησαν ένα 7'' single με τίτλο Empty of Life.
Σε άλλες δραστηριότητες, η ‘Αντα συμμετέχει το 2015 στην Ανθολογία ιστοριών με τίτλο Οι Κήποι των Κρεμασμένων (με ένα διήγημα και εισαγωγικό σημείωμα), που περιλαμβάνει δεκαπέντε ιστορίες για τους Cure και τέλος εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο Wild Thing /Εξαρχειώτης radio (εκπομπή stuff), επίσης υπήρξε συντάκτης και μέλος στην ιδρυτική ομάδα του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού Wild Thing.
Αναμφισβήτητα οι Villa 21 είναι ένα από τα σύνολα της δεκαετίας του ΄80 που αποτελούν βασικό σημείο αναφοράς και αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους.













VILLA 21 - DISCOGRAPHY

 I See No / The Dream 7” single (Creep Records 1982)

Move / My Last Chance 7” single (Creep Records 1983)

A Ghost On the Move LP (Creep Records 1983)

Too Much Nothing Comp.Cass (ROIR Records1984) - (Compilation cassette “World Class Punk”).

Men of Clay LP (Creep Records 1985)

Electric Poison LP (Wipe Out Records 1987)
(“Right Answers, Wrong Questions / Need Nobody Around”) 7” single (Wipe Out Records 1987) - (Limited Edition, included free with LP Electric Poison)

Six Feet In the Ground / Take You Down, Compilation LP (Pegasus Records 1987) - (Comp. LP Cicadas – (“An Electric guide to the Greek Underground”)

Hey Hey, My My, Compilation LP (Wipe Out Records 1988) – (Comp. LP W.O.R. – “Wipe Out! Presents 12 Raw Greek groups)

House of the Damned 12” EP (Wipe Out Records 1988)
Hellucinations LP (Penguin Records 1990)

We’ve still got a long way to go Compilation –“ The Munster Dance Hall Favorites Vol. III “Munster Records 1990



Villa 21 ‎The Dark Years The Villa 21 Creep Records Complete Discography, (Inner Ear Records 2012).
 See No / The Dream 7” single
Move / My Last Chance 7” single
A Ghost On the Move LP
Men of Clay LP

Villa 21 Voodoo Baby LP (The Unreleased “Damned” Sessions),
(Dia De Los Muertos Records 2013).


ΑΝΤΑ ΛΑΜΠΑΡΑ

29/10/24

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου