Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ TALES OF MYSTERY AND IMAGINATION(1976)-ALAN PARSONS PROJECT(1976).

Το Tales of Mystery and Imagination (Edgar Allan Poe) είναι το ντεμπούτο studio άλμπουμ των Alan Parsons Project. Κυκλοφόρησε στις 25 Ιουνίου 1976 στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Charisma Records και από την 20th Century Fox Records στις ΗΠΑ. Τα στιχουργικά και μουσικά θέματα του άλμπουμ, τα οποία είναι επαναλήψεις ιστοριών τρόμου και ποίησης του Edgar Allan Poe, προσέλκυσαν ένα cult κοινό.
Ο τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από τον τίτλο μιας ομώνυμης συλλογής μακάβριων ιστοριών του Poe.
Το εξώφυλλο του άλμπουμ έγινε από την Hipgnosis. Ο Storm Thorgerson είπε ότι ο Eric Woolfson και ο Parsons ήθελαν ένα «αριστοκρατικό» σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου ενός βιβλίου με στίχους, μεγάλους τίτλους και ένα χρονολόγιο της ζωής του Poe. Περιέγραψε την επαναλαμβανόμενη εικόνα του «αιχμαλωτισμένου σε μια μαγνητοταινία» άνδρα: πολλοί από τους χαρακτήρες του Poe έχουν φυλακιστεί με κάποια μορφή -σε φέρετρα, τοίχους από τούβλα ή κάτω από σανίδες δαπέδου. Καταλήξαμε στον «τυλιγμένο με ταινία» άνδρα -μια φιγούρα που μοιάζει με μούμια που είναι τυλιγμένη, όχι με επιδέσμους, αλλά σε ταινία ηχογράφησης 2 ιντσών. Ένα όντως τρομακτικό μοτίβο, ενώ η μαγνητοταινία των 2 ιντσών υποδηλώνει ότι το άλμπουμ έγινε από έναν παραγωγό σε ένα studio.
Οι εταιρείες δίσκων βρήκαν ενδιαφέρουσα αυτή την εικαστική προσέγγιση. Δεν ήθελαν ένα εικονογραφικό εξώφυλλο, αλλά προτιμούσαν μια ακριβή γραφική αναπαράσταση. Η στενή λωρίδα εικονογράφησης από τον George Hardie δείχνει μια μακριά σκιά του τυλιγμένου άνδρα. Το φυλλάδιο που επισυνάπτεται στο εσωτερικό του εξωφύλλου αποτελείται από φωτογραφίες που σχετίζονται με τα τραγούδια και γραμμικά σχέδια που εξερευνούν τον τυλιγμένο με ταινία άντρα καθώς τριγυρίζει στον περιορισμένο κόσμο του και προσπαθεί να ξετυλίξει τον εαυτό του. Τα εικονογραφημένα κεφαλαία γράμματα υπερτονίζουν την ιδέα. Η διάταξη και τα σχέδια είναι του Colin Elgie. Εκτός από το πράσινο εξώφυλλο με το θέμα περιορισμένο στις διαστάσεις μιας ταινίας, κυκλοφόρησε και με ένα εναλλακτικό εξώφυλλο που δείχνει «τυλιγμένο» με ταινία τον Alan Parsons (βλ. και φωτογρ.).
Στη δεξιά φωτογραφία βλέπετε τα 2 διαφορετικά εξώφυλλα με τα οποία κυκλοφόρησε το άλμπουμ (στην κεντρική φωτογραφία είναι το αρχικό εξώφυλλο) και στη μέση μέρος του εσώφυλλου με στίχους.

Το άλμπουμ πήγε Νο 56 στη Μεγ. Βρετανία και Νο 38 στις ΗΠΑ, έγινε ασημένιο στη Μεγ. Βρετανία και πλατινένιο σε Καναδά και Γερμανία. Έβγαλε 3 single από τα οποία τα 2 ανέβηκαν στο Hot 100 του Billboard ("The System of Dr. Tarr and Professor Fether" και “The Raven” No 37 και 80 αντίστοιχα).

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

14/10/24


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου