STALINGRAND: Ο ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΩΝ ACCEPT


 Η αλλαγή είχε πετύχει. Η μηχανή των Accept είχε καταφέρει να αφήσει πίσω της τη χρυσή κληρονομιά του Udo Dirkschneider και με άξιο αντικαταστάτη τον άγνωστο Αμερικάνο Mark Tornillo (πρωην T.T. Quick), που έγραφε και στίχους, επανατοποθετούνται στον χάρτη με το πολύ καλό Blood of the Nations (2010). Το ίδιο καλή και metal, ήταν και η συνέχεια του, το Stalingrad (2012, Νο 81 Αμερική, Νο 6 Γερμανία) σε παραγωγή του Andy Sneap και με τους Accept να αποτελούνται από τους Mark Tornillo τραγούδι, Wolf Hoffmann κιθάρα, Herman Frank κιθάρα, Peter Baltes μπάσο και Stefan Schwarzmann ντραμς. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι Accept είχαν επιστρέψει δυνατοί όπως παλιά, και σαν οδοστρωτήρας, σαρώνουν. Το εναρκτήριο τραγούδι Hung, Drawn and Quartered δείχνει το δρόμο κι όσοι δεν το αντελήφθησαν, έρχεται το κλασικό πλέον ομώνυμο τραγούδι, στο γνωστό Τευτονικό anthem ύφος να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια των Accept. Αλλά, όχι έκανα λάθος. Υπάρχει ακόμα ένα ακόμα καλύτερο τραγούδι, η γλυκιά mid tempo μπαλάντα Shadow Soldiers, να μοιραστεί τον τίτλο «ενός από τα καλύτερα τραγούδια των Accept”. Και δίπλα σε αυτά τα δύο, το επίσης power metal Hellfire και το The Quick And The Dead. Άξιος τραγουδιστής των Accept, o Tormillo, έχει την τύχη να ζήσει την συγκυρία να ερμηνεύσει μια σειρά καλών συνθέσεων που τόσο (μας) έλειψαν από τα τελευταία Udo άλμπουμ και να προσθέσει ένα ακόμα καλό άλμπουμ στην πλούσια δισκογραφία τους.


TRIVIA
Η μάχη του Στάλινγκραντ ήταν η μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της παγκόσμιας ιστορίας γενικότερα. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 1.500.000 άνθρωποι (στρατιώτες και πολίτες).  Όταν λέμε  «Μάχη του Στάλινγκραντ», εννοούμε μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Γερμανών και Σοβιετικών, που έλαβαν χώρα από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 Φεβρουαρίου 1943 στα περίχωρα και στο κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ (νυν Βόλγκογκραντ). Η αποτυχία κατάληψης της Μόσχας, έκανε τους Γερμανούς να  σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους στην Ουκρανία και την άνοιξη του 1942 να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά της Νότιας Ρωσίας για να καταλάβουν τις πετρελαιοφόρες περιοχές του Καυκάσου.
Η πόλις του Στάλινγκραντ ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς ήταν μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στις όχθες του ποταμού Βόλγα και η κατοχή του οποίου θα εξασφάλιζε τα νώτα των γερμανικών δυνάμεων. Αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ήταν σημαντικό το Στάλινγκραντ καθώς έφερε το όνομα του μισητού αντιπάλου του Χίτλερ και θα αποτελούσε ένα καλό ιδεολογικό και προπαγανδιστικό εργαλείο στα χέρια των Γερμανών. Από τις 23 Αυγούστου 1942 έως και το Φεβρουάριο του 1943 οι Γερμανοί εξαπέλυαν καθημερινές επιθέσεις, έχοντας ισοπεδώσει την πόλη αλλά ΔΕΝ την είχαν καταλάβει! Στις 16 Δεκεμβρίου 1942 οι Σοβιετικοί είχαν περάσει στην αντεπίθεση για να φθάσουμε στο Φεβρουάριο του 1943 και στην παράδοση των Γερμανών. Για τον ηρωισμό των Σοβιετικών στρατιωτών αλλά και των κατοίκων της πολύπαθης πόλης μιλούν οι στίχοι του τραγουδιού, γραμμένοι από τον Tornillo (σ.σ. ας μην ξεχνιόμαστε, οι Accept είναι Γερμανοί κι ο Tornillo, Αμερικάνος!)
Πληροφορίες από τη σελίδα san simera. Πατήστε εδώ   https://www.sansimera.gr/articles/347
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το επόμενο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ήταν το Blind Rage (2014)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/10/24

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ STALINGRAND

Tο 2010 ο Wolf Hoffmann και ο Peter Baltes αποφάσισαν να βγάλουν από την ναφθαλίνη τους Accept. Τρία χρόνια αργότερα, σχεδόν κανείς δεν θα πίστευε ότι το τευτονικό συγκροτήματος θα μπορούσε να κάνει μία τέτοια δυναμική επιστροφή και μάλιστα δίχως τον μεγάλο Udo, την φωνή με την οποία γράφθηκε όλη η προγενέστερη ιστορία τους. Αν με το Blood of The Nations ανέκτησαν την ιδιότητά τους ως ένα από τα μεγαλύτερα Heavy Metal συγκροτήματα στην μουσική με το Stalingrad έβαλαν και πάλι το όνομά τους στην πρωταγωνιστική λίστα. Ένας αναγεννημένος φοίνικας σε νέες πτήσεις!




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου