MIKE + THE MECHANICS: ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ MIKE RUTHERFORD (Genesis)


 Οι Mike and the Mechanics σχηματίστηκαν το 1985 από τον μπασίστα/κιθαρίστα των Genesis, Mike Rutherford, αρχικά σαν side project για να καλύψει τις δραστηριότητές τους στα κενά συναυλιών/ηχογραφήσεων που είχαν οι Genesis. O Rutherford ήταν από την αρχή μέλος των Genesis κι έως το 1980, είχε κυκλοφορήσει 2 προσωπικά (αδιάφορα)άλμπουμ, τα Smallcreep's Day (1980) και Acting Very Strange(1982). Γεννημένος το 1950 στο  Chertsey του Surrey, οMichael Rutherford σε ηλικία 8 ετών άρχισε να μαθαίνει κιθάρα, παίζοντας στους Chesters, οι οποίοι είχαν πάρει το όνομά τους από την πόλη που έμεναν! Το 1965 γνώρισε τον κιθαρίστα Anthony Phillips και σχημάτισε τους Anon των οποίων η διάλυση, δημιούργησε τους  Genesis με τη συμμετοχή των συμμαθητών από το κολλέγιο του Charterhouse, Tony Banks, Peter Gabriel και Chris Stewart. Με τους Genesis ηχογράφησε 15 studio άλμπουμ και 6 live, μένοντας μαζί τους έως και το 2022 ώσπου διαλύθηκαν. Στο διάστημα αυτό ηχογράφησε τα 2 προσωπικά άλμπουμ που διαβάσατε πιο πάνω ενώ το 1985 με τη συμμετοχή των Paul Carrack (Squeeze) τραγούδι, Paul Young (Sad Café) τραγούδι, Adrian Lee πλήκτρα και Peter Van Hooke ντραμς,, ηχογράφησε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των Mike + The Mechanics (1985,Νο 78 Μ.Βρετανία, Νο 26 Αμερική) που έβγαλε 2 μεγάλες επιτυχίες, τα Silent Running(Νο 21 Μ.Βρετανία, Νο 6 Αμερική) και All I Need Is a Miracle(Νο 53 Μ.Βρετανία, Νο 5 Αμερική). Προσέξτε ότι την επιτυχία, άλμπουμ και singles, την έκαναν στην Αμερική κι όχι στη χώρα τους, που ήδη ο ήχος του pop-rock ή τέλος πάντων της mainstream rock γνώριζες επιτυχία. Επίσης, προσέξτε ότι χρησιμοποιεί 2 τραγουδιστές, γνωστούς στη Μ.Βετανία αλλά όχι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σωστά πράττων ο Rutherford προτίμησε να αναθέσει την παραγωγή σε εξωτερικό συνεργάτη κι να μην την κάνει ο ίδιος παρ΄όλη τη μεγάλη εμπειρία που είχε. Έτσι επέλεξε τον Christopher Neil, με τον οποίο επέλεξε τα τραγούδια του πρώτου δίσκου, πολλά από τα οποία συνσυνέθεσε με τον Σκοτσέζο B.A. Robertson. Ένα από τα τραγούδια του πρώτου τους άλμπουμ, του A Call to Arms, σύνθεση των Phil Collins, Tony Banks και του ίδιου, προοριζόταν για το άλμπουμ Genesis(1983) αλλά δεν άρεσε σε κανέναν εκτός από τον Rutherford, που πήρε άδεια από τους άλλους 2 και το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ. 

Το δεύτερο άλμπουμ τους Living Years(1988, Νο 13 Αμερική, Νο2 Μ.Βρετανία), κυκλοφόρησε με 3 χρόνια καθυστέρηση γιατί οι Genesis πραγματοποιούσαν την Invisible Touch Tour για την προώθηση του ομώνυμου δίσκου. Παράλληλα αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της γυναίκας του στο τρίτο παιδί που γεννήθηκε υγιές για να επανέλθει συνθετικά τον Ιανουάριο του 1988 και μέσα στους επόμενους 2 μήνες έγραψε όλα τα καινούργια τραγούδια. Πρώτο single από το Living Years ήταν το Nobody's Perfect,που απέτυχε εμπορικά παρ΄ολη τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Η επιτυχία ήλθε με το The Living Years (Νο2 Μ.Βετανία, Νο1 Αμερική) όπου οι στίχοι του αν και γράφτηκαν από τον BA Robertson, αναφέρονται στην ταραχώδη σχέση που είχε ο Rutherford με τον πατέρα του αλλά και στο γεγονός ότι οι πατέρες των Rutherford, Robertson και Carrrack πέθαναν στο ίδιο χρονικό διάστημα! Απορίας άξιο, πως ο Mike Rutherford δεν προσέφερε καμία ουσιαστική συνθετική βοήθεια στους Genesis αλλά και στα 2 προσωπικά του άλμπουμ και ξαφνικά με τη συνεργασία του B.A Robertson, γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες!

Και πάλι με 3 χρόνια καθυστέρηση, κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ τους Word of Mouth(1991, No11, UK, No107 USA), βγάζοντας μια επιτυχία, το Word of Mouth, ενώ τα δύο επόμενα, A Time and a Place και Everybody Gets a Second Chance, απέτυχαν. Χωρίς αμφιβολία το Word of Mouth δεν ήταν ισάξιο των 2 προηγούμενων αλλά υπάρχει και η δικαιολογία ότι δεν βοηθήθηκε από περιοδεία καθώς ο Rutherford ήταν απασχολημένος με τους Genesis και το άλμπουμ We Can't Dance. Ακολούθησε το άλμπουμ Beggar on a Beach of Gold(1995, Νο 9UK) που έβγαλε την επιτυχία Over My Shoulder αλλά και το ομώνυμο τραγούδι. Το 1996 κυκλοφόρησαν τη συλλογή Hits όπου ξεπέρασε τις 100.000 αντίτυπα, με πρώτο single το επαναηχογραφημένο(!) All I Need is a Miracle το οποίο σταμάτησε στο Νο 27 του βρετανικού chart, ψηλότερα από ότι είχε πάει η αρχική ηχογράφηση(Νο53!!!).


Το 1995, μετά από 10 σχεδόν χρόνια καριέρας, οι Adrian Lee και Peter Van Hooke αποχωρούν ενώ τελειώνει τη συνεργασία μαζί τους κι ο παραγωγός/συνθέτης Christopher Neil. Το συγκρότημα κυκλοφορεί ένα πέμπτο άλμπουμ, το Mike & The Mechanics(1999)το οποίο ονομάστηκε και M6 για να μην το μπερδεύουν με το πρώτο άλμπουμ που είχε τον ίδιο τίτλο και το συγκρότημα διαλύεται. 

Τον Ιούλιο του 2000, ο Paul Young πέθανε από καρδιακή προσβολή και το 2004 επανασυνδεόνται κυκλοφορόντας το άλμπουμ Rewired κι έγινε το πρώτο άλμπουμ τους που δεν έβγαλε μια επιτυχία. Ξανά διαλύονται για να επανέλθουν το 2010 με τραγουδιστή τον Andrew Roachford και το άλμπουμ The Road(2011), με παραγωγό τον Christopher Neil. Ακολούθησαν δύο ακόμα άλμπουμ, τα Let Me Fly(2017) και Out of the Blue(2019), κρατώντας ακόμα και σήμερα, θεωρητικά τουλάχιστον, ζωντανούς.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Οι Mike + The Mechanics ήταν μια πολύ καλή pop rock μπάντα, από τις πολλές που βγήκαν στη Μ.Βρετανία τη δεκαετία του 80. Γι αυτό και κάνει εντύπωση ότι είχαν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Αμερική, παρά στη χώρα τους! Τουλάχιστον, στη μεγάλη και τόσο πετυχημένη καριέρα του ο Mike Rutherford θα μπορεί να λέει ότι έκανε επιτυχίες κι εκτός των Genesis.

TRIVIA

O Paul Young (1947 – 2000) ήταν τραγουδιστής των Sad Cafe και δεν έχει καμία σχέση με τον συνονόματό του Paul Antony Young, που τη δεκαετία του 80 γνώρισε τις επιτυχίες  Love of the Common People, Wherever I Lay My Hat, Come Back and Stay, Every Time You Go Away και Everything Must Change.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


  Mike + The Mechanics (1985) 

Living Years (1988)


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου