HEILUNG 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ: Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ

 

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου οι Heilung εμφανίστηκαν ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Ένα οπτικοακουστικό θέαμα που δεν είχα βιώσει ξανά και που θα επέλεγα να το ξαναδώ! 

  Σάββατο βράδυ και το παρκάρισμα εξαιρετικά δύσκολο στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Έπειτα από αρκετή ταλαιπωρία και με σύμμαχο την Θεά Τύχη βρήκαμε ένα καλό σημείο στάθμευσης και με τα πόδια κατευθυνθήκαμε μέχρι την είσοδο στην οποία ξεκινά η μεγάλη ανηφόρα για το θέατρο. Η αστυνομία η οποία είχε κλείσει την είσοδο μας ενημέρωσε για κάποια mini buses που πέρναγαν κάθε πέντε λεπτά και σε πήγαιναν στην κορυφή. Κάπως έτσι φτάσαμε λοιπόν στην είσοδο του θεάτρου διαπιστώνοντας με έκπληξη τον αρκετό κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω αλλά και μέσα στο θέατρο! Με τον καιρό σύμμαχο αφού ήταν ιδανικός για μία τέτοιου τύπου συναυλία, βρήκαμε με την γυναίκα μου μία ωραία θέση και καθίσαμε. Η ώρα εμφάνισης των Heilung βάση προγράμματος έλεγε ότι θα ήταν στις εννέα. Αν δεν με απατά η μνήμη μου τα φώτα έκλεισαν στις εννέα και τέταρτο όπου και ξεκίνησε το δρώμενο. 

  Με την μουσική των Heilung δεν είμαι εξοικειωμένος αλλά η μουσική τους μπορεί να έχει φτάσει στα αυτιά σας αφού έχει ακουστεί στα soundtracks των τηλεοπτικών σειρών Game Of Thrones και Vikings, αλλά και σε video Games. Για την ιστορία επίσης να πούμε πως το όνομά τους σημαίνει θεραπεία και επούλωση, παραπέμποντας στη μετεξέλιξη της λέξης healing στα μοντέρνα αγγλικά. 

  Ως προς την μουσική τους, οι βάσεις της βρίσκεται σε αρχαία κείμενα και ρουνικές επιγραφές των βόρειων φύλων και λαών, των Γερμανών και των Βίκινγκ από την Εποχή του Σιδήρου. Τα μουσικά όργανα προέρχονται από αντικείμενα όπως κρουστά, κόκκαλα ή και δόρατα, και μετατρέπουν κέρατα σε κρόταλα, παράγουν μουσική από ινδουιστικά κουδούνια, από αντίκες που βρίσκουν σε ναούς, ένα ανακατασκευασμένο ασημένιο κύπελλο από την εποχή των Βίκινγκ, σφυρίχτρες και άλλα κρουστικά όργανα.


  Η σκηνική τους παρουσία αποτελείται από κουστούμια με αναφορές σε «πνευματιστικές παραδόσεις των ευρασιατικών λαών που κατοικούσαν γύρω από τον βόρειο πόλο», ή που άλλες φορές είναι ιστορικά πιστές αντιγραφές της σκανδιναβικής ενδυμασίας της Εποχής του Χαλκού. Οι γλώσσες που χρησιμοποιούν είναι μεταξύ άλλων λατινικά, γερμανικά, κέλτικα, γοτθικά που ενδυναμώνουν περισσότερο την αίσθηση από τους τόσο μακρινούς καιρούς που μόνο με την φαντασία μας έχουμε ταξιδέψει. 

  Από τους Heilung αυτό που μου έμεινε είναι η Μοναδικότητά τους! Τα δρώμενα στην σκηνή εκτός από τραγούδια και χορούς είχαν τελετουργικές αναπαραστάσεις των συγκεκριμένων χρόνων με άψογη θεατρικότητα. Εντυπωσιακός ήταν ο φωτισμός καθόλη την διάρκεια καθώς και το πάθος των τυμπανιστών με το ασταμάτητο headbanging! Επίσης αρκετοί από το κοινό που βρίσκονταν στην "αρένα" ανταποκρίνονταν στο χορευτικό κάλεσμα των Heilung. Λίγο πριν το τέλος κατεβήκαμε από τα ψηλά και φθάσαμε μπροστά στην σκηνή όπου ο παλμός ήταν απίστευτος και μάλιστα ο κεντρικός τραγουδιστής έκανε μέχρι και stage diving! 

  Πολύ ιδιαίτερη βραδιά όπως άρμοζε στο ξεχωριστό στοιχείο των Heilung. Για τους πιο "δύσκολους" μουσικόφιλους ( βάζω και τον εαυτό μου μέσα) οι Heilung είναι μία ιδανική αφορμή για να βγούμε λίγο έξω από το "κουτάκι" μας. Καλά να περνάτε! 


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

15/10/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου