Η ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ BANG!


 Μακρύ ξανθό φουντωτό μαλλί κομμωτηρίου, βάτες και χαμογελαστά πρόσωπα, που χόρευαν με τον νέο ήχο της Electro Pop που συνδύαζε τα drum machines και τα synthesizers ήταν μερικά από τα έντονα στοιχεία της εμφάνισης των Bang (Βασίλη Δερτιλή, Θάνου Καλλίρη), που σίγουρα άξιζαν μιας καλύτερη τύχης από αυτήν που τελικά είχαν.
Η δεκαετία του '80 ήταν ξεχωριστή περίοδος που άλλαξε την πορεία της μουσικής όπως την γνωρίζαμε μέχρι τότε: Η ποπ να θριαμβεύει με καλά τραγούδια και να συνυπάρχει(!) με την έξαρση του metal, που σάρωνε και ήταν μόδα!  
Και στην Ελλάδα, η νέα μόδα ήλθε με καλύτερες παραγωγές και μεγάλη άνθηση στο αγγλόφωνο τραγούδι. Και για να μην δίνω λάθος στίγμα, το αγγλόφωνο είχε αρχίσει να ισορροπείται από το ελληνόφωνο (Καρβέλας, Πυξ Λαξ, Χαριτοδιπλωμένος, Κορκολής, Αλέξια κ.α.) που εκτός από πολύ πετυχημένους δίσκους, κυκλοφορούσαν και τραγούδια καλής παραγωγής, που στεκόντουσαν δίπλα στα «ξένα».
 Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 80, οι Θάνος Καλλίρης, Βασίλης Δερτιλής και Μιχάλης Καπούλας(αποχώρησε το 1987, αφού συμμετείχε στο maxi single Run for your life), σχημάτισαν τους Bang, που λόγω της εμφάνισής και της μουσικής τους, δεν ήθελε πολύ οι δημοσιογράφοι να τους αποκαλέσουν «Έλληνες Wham!” Σκοπός των Θάνου Καλλίρη (γιός του σπουδαίου jazz κιθαρίστα Τίτου Καλλίρη) και Βασίλη Δερτιλή (οργανίστα των Apocalypsis, ο οποίος είχε αλλάξει το όνομά του σε Billy Adams) ήταν ξεκάθαρα η ξένη αγορά. Κι εδώ που τα λέμε, είχαν όλο το πακέτο! Η πρώτη κυκλοφορία τους σε μικρό δίσκο ήταν το Run for Your Love, αλλά η αρχή της προσπάθειας για διεθνή καριέρα γίνεται το 1987, με το τραγούδι Stop, όπου εκπροσωπούν την Ελλάδα στη Eurovision, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, με 64 ψήφους.

Το τραγούδι ήταν πολύ καλό και οι 2 μουσικοί, άρχιζαν να κτίζουν πάνω σε αυτό και στο καλό airplay που είχαν, όχι μόνο στην  χώρα μας (εξ άλλου, ο βασικός σκοπός τους ήταν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό) αλλά και σε άλλες ευρωπαικές χώρες, συνεργαζόμενοι με γνωστούς παραγωγούς και ηχολήπτες, που είχαν συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως Madonna, George Michael, Elton John και Erasure. Η κυκλοφορία του άλμπουμ Bang The Album παίρνει μεγάλη διάσταση καθώς εκτός από το Stop, σε 2 διαφορετικές εκτελέσεις ελληνικά και αγγλικά, περιέχει και τα Run For Your Love (You're The One) και Don't Burn Down The Bridge, με τον ήχο και την παραγωγή τους να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις ξένες παραγωγές.  Το επόμενο single τους ήταν το  You're the One(1989, No 74 UK  για να ακολουθήσει το  Holding My Heart(1990), που κατάφερε να μπει έστω και πολύ χαμηλά στο αμερικάνικο chart, No 93, με το video να γυρίζεται στο Hollywood με υψηλό κόστος.


 Στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε ε 8cm CD Single από τη δισκογραφική εταιρεία Victor και συνδυάζεται με επιτυχία καθώς και την αποκλειστική κυκλοφορία σε CD single των 8cm, του Waving Goodbye αλλά και του άλμπουμ Clockwise.


Το 1990 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Clockwise όπου είχαν συμπεριλάβει το Holding My Heart. Η καριέρα τους έκλεισε με την κυκλοφορία του ελληνόφωνου άλμπουμ Bang (1991) και το συγκρότημα να διαλύεται, με τον Βασίλη Δερτιλή να δημιουργεί ένα από τα πιο πετυχημένα studio ηχογραφήσεων, το Power Studio και τον Θάνο Καλλίρη να συνεχίζει ιδιαίτερα πετυχημένη καριέρα σε όλη τη δεκαετία του 90.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/10/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου