17ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1970: ΟΙ BEATLES ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥΣ


 Οι Beatles, για όσο διάστημα ήταν μαζί, δεν έδωσαν ποτέ την εντύπωση ότι θα μπορούσε κάτι να διασπάσει την ενότητά τους. Τους έβλεπες έτσι, με τα ομοιόμορφα ρούχα, με την ίδια κόμμωση, με το ίδιο οξύ χιούμορ, που έλεγες ότι αυτά τα παιδιά ήταν αδέρφια, όχι απλώς φίλοι. Ακόμα και η σκηνική παρουσία τους, που ο John, o Paul και ο George είχαν το ίδιο ύψος! Τίποτα δεν πρόδιδε ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν πάντα τόσο αρμονικές όσο η μουσική τους. Κι όμως! Υπήρξαν φορές, που κάθε ένας τους παράτησε το γκρουπ, έστω και για λίγες μέρες. Και ήταν φυσικό. Δεν ήταν εύκολο να ανήκεις στο μεγαλύτερο γκρουπ του κόσμου και να έχεις διαρκώς όλα τα μάτια στραμμένα επάνω σου. Πολύ περισσότερο από το 1968 και μετά, που έπρεπε -συν τοις άλλοις- να «τρέχουν» και την εταιρία τους Apple Corps, κάτι που αποδείχτηκε πολύ πιεστικό. «Υπήρχαν περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης, που τα πράγματα αγρίευαν» λέει ο μόνιμος μηχανικός τους Peter Vince στα απομνημονεύματά του, «ειδικά όταν έγραφαν το White Album (1968). Τότε, μας ζητούσαν να φύγουμε, λέγοντάς μας να πάμε να φάμε ή να πιούμε κάτι, και καθόντουσαν μόνοι τους και συζητούσαν το πρόβλημα που είχε προκύψει». Φαίνεται όμως, ότι κάποια προβλήματα που ανέκυπταν, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με συζήτηση. Και, κάπου εκεί, κάποιος τα βροντούσε κι έφευγε. Ποιος ήταν όμως αυτός που έφυγε και έκλεισε πίσω του την πόρτα;
Την αρχή την έκανε ο Ringo Starr, τον Αύγουστο του 1968, ακριβώς την εποχή που οι Beatles ηχογραφούσαν το White Album. «Ένιωθα ότι δεν έπαιζα καλά! Ενώ οι άλλοι τρεις ήταν στα καλύτερά τους, εγώ είχα μείνει έξω απ’ όλο αυτό», θυμόταν αργότερα ο Ringo. Συνειδητοποίησε λοιπόν τότε, ότι χρειαζόταν ένα διάλειμμα και έφυγε για τη Σαρδηνία, πάνω στο γιοτ του φίλου του Peter Sellers, αφήνοντας τους άλλους σύξυλους. Μάλιστα, το ταξίδι αυτό στη Μεσόγειο, του έδωσε την ιδέα για το τραγούδι Octopus's Garden. Το κενό που άφησε στο στούντιο, το κάλυψε ο Paul McCartney, παίζοντας drums στο Back in the U.S.S.R. και στο Dear Prudence. Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή δεν κράτησε πολύ. Οι άλλοι τρεις, κατανοώντας την ψυχολογική πίεση του Ringo, του έστειλαν ένα τηλεγράφημα, που του έγραφαν πόσο τον αγαπούσαν και πόσο τους έλειπε. Όταν τελικά επέστρεψε, βρήκε τα ντραμς του λουλουδοστολισμένα, σαν ένα μήνυμα «καλώς όρισες».
Ήταν να μη ραγίσει το γυαλί. Λίγους μήνες μετά τον Ringo, ήταν η σειρά του George Harrison να αφήσει το γκρουπ. Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού ο George είχε δείξει σαφώς τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις ηγετικές τάσεις του Paul McCartney. Έχει καταγραφεί, μάλιστα, στο ντοκιμαντέρ Let it Be, μία σκηνή όπου ο George λέει -σκασμένος- στον Paul τα εξής: «Θα παίξω ό,τι νομίζεις ότι πρέπει να παίξω. Δεν θα παίξω τίποτα,  αν αυτό είναι που θέλεις. Ό,τι σε ευχαριστεί, αυτό είναι που θα κάνω». Αυτό που ενοχλούσε -από παλιά- τον George ήταν η δυσκολία που είχε πάντα να πείσει τους John και Paul για την αξία των τραγουδιών του. Επιπλέον, δεν του άρεσε καθόλου η ιδέα να κινηματογραφούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της δουλειάς τους. «Δεν ήταν ότι παίξαμε και ξύλο γι’ αυτό το ζήτημα» έλεγε ο George, «αλλά δεν μπορούσα να αντιληφθώ τι νόημα είχε όλο αυτό! Είμαι άνθρωπος που περνάει καλά μόνος του και όλη αυτή η κατάσταση σκίαζε την ευτυχία μου. Δεν γίνεται, είπα στον εαυτό μου, θα φύγω από δω μέσα». Πράγματι λίγε μέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου του ’69, ο George σηκώθηκε κι έφυγε, λέγοντας στους υπόλοιπους: «Θα τα πούμε σε κανένα μπαράκι». Ούτε ο Harrison, πάντως, έμεινε για πολύ καιρό μακριά. Πέντε μέρες αργότερα επέστρεψε, αφού όμως πρώτα εξασφάλισε ότι θα εγκατέλειπαν το κινηματογραφικό στούντιο που βρίσκονταν και θα συνέχιζαν τη δουλειά τους στα Abbey Road Studios και ότι δεν θα ξανάρχιζαν τις live εμφανίσεις.
Και ήρθε, πια, η σειρά του John Lennon. Η ιδέα να εγκαταλείψει τους Beatles στριφογυρνούσε εδώ και αρκετό καιρό στο μυαλό του, ύστερα όμως από την τόσο επιτυχημένη συμμετοχή του στο Toronto Rock and Roll Revival, στις 13 Σεπτεμβρίου 1969, πήρε την οριστική του απόφαση, την οποία ανακοίνωσε στους υπόλοιπους, μια εβδομάδα αργότερα: Ο John εγκατέλειπε τους Beatles! Όπως αναφέρεται στο Anthology, o Paul είχε ακόμα την ελπίδα, ότι οι Beatles θα επέστρεφε στις ρίζες τους, παίζοντας live rock n' roll σε μικρές σκηνές και αυτό θα τους ξαναθύμιζε το πώς και το γιατί βρέθηκαν μαζί. Όπως διηγείται ο Paul, όταν μίλησε γι’ αυτό στον John, εκείνος τον κοίταξε κατάματα και του είπε: «Είσαι τρελός; Δεν είχα σκοπό να σας το πω, πριν την υπογραφή του συμβολαίου με την Capital (Σ.Σ. για την κυκλοφορά στις ΗΠΑ του Abbey Road), αλλά εγώ φεύγω από το γκρουπ». Ακολουθώντας τη συμβουλή του μάνατζέρ τους, δεν γνωστοποίησαν σε κανέναν την απόφαση του John. Και έκαναν πολύ καλά! Διότι δεν ήταν μόνο η κυκλοφορία του Abbey Road που επίκειτο, αλλά και το συμμάζεμα και η τελική διαμόρφωση του Let it Be, που είχε αφεθεί στην τύχη του. Άλλωστε, ο παρορμητικός χαρακτήρας του Lennon θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε μια άλλη απόφαση. «Για τρεις ή τέσσερεις μήνες, τηλεφωνιόμασταν καθημερινά ο Goerge, o Ringo και εγώ και αναρωτιόμασταν αν ήταν οριστικό» θυμάται ο Paul, «ή μήπως ήταν μια ακόμα από τις παλαβομάρες του John και ότι θα ερχόταν ξαφνικά, μια βδομάδα αργότερα και θα μας έλεγε ότι μας δούλευε». Καθώς περίμεναν, πάντως, άρχισαν να ασχολούνται με προσωπικές δουλειές τους. Ο George σύσφιξε τη σχέση του με τους Delaney and Bonnie, στους οποίους είχαν ήδη ενσωματωθεί οι καλοί του φίλοι Eric Clapton και Billy Preston. Ο Ringo κυκλοφόρησε το LP Sentimental Journey. O John ηχογράφησε το Instant Kharma, ενώ ο Paul αποσύρθηκε στο αγρόκτημά του στην Σκωτία, όπου καταπιάστηκε με το δικό του προσωπικό άλμπουμ.
Φωτογραφίες από την τελευταία φωτογράφιση. 


Η κατάσταση δεν ήταν πλέον αναστρέψιμη. Οι Beatles είχαν διαλυθεί! Δεν υπήρξε όμως κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό. Απλώς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου άλμπουμ του Paul McCartney, στις 17 Απριλίου 1970, εκείνος -με τη βοήθεια του εκπροσώπου τύπου της Apple- σκάρωσε ένα δελτίο ερωταποκρίσεων, μέσω του οποίου ενημέρωσε τον κόσμο για το γεγονός. Μάλιστα, για να αντιληφθείτε το ύφος αυτού του δελτίου, η οριστική διάλυση προέκυπτε έμμεσα, μέσω της ερώτησης «Υπάρχει πιθανότητα επανασύνδεσης του συνθετικού διδύμου Lennon-McCartney;», στην οποία η απάντηση ήταν ένα ξερό «Όχι». Με βάση, λοιπόν, αυτά που διαδραματίστηκαν στις 17 Απριλίου 1970, είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται, ότι αυτή είναι η ημερομηνία αποχώρησης του Paul McCartney, του τελευταίου δηλαδή που έφυγε από το γκρουπ, προκαλώντας έτσι την οριστική διάλυση των Beatles. Δεν είναι όμως σωστό! «Οι Beatles τελείωσαν τη στιγμή που ο John ανακοίνωσε την αποχώρησή του» επιμένει ο Paul. «Οι υπόλοιποι τρεις προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη συνοχή μας, αλλά αποτύχαμε. Οπότε, δεν ετίθετο θέμα προσπάθειας να μείνουμε ενωμένοι, το μόνο θέμα ήταν πότε το ανακοινώνουμε. Και ως προς αυτό, η δική μου άποψη ήταν, ότι από τη στιγμή που επιλέξαμε να συνεχίσουμε ατομικά, δεν θα ήταν σωστό να παριστάνουμε ακόμα ότι είμαστε οι Beatles. Είχαμε πλέον χωρίσει και έπρεπε να το κάνουμε γνωστό στον κόσμο. Ήταν πια καιρός!».
Επτά μήνες αργότερα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1971, ο Paul McCartney υπέβαλε μήνυση κατά των άλλων τριών, καθώς και κατά της εταιρίας Apple Corps, για την τυπική διάλυση των Beatles. Και 4 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο 1975, το μεγαλύτερο γκρουπ που πάτησε στη γη, διαλύθηκε οριστικά και με το νόμο.
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ BEATLES


Ήταν 22 Αυγούστου 1969 όταν τραβήχτηκε αυτή  η φωτογραφία στη ξύλινη εξώπορτα του σπιτιού του Lennon και ήταν μέρος του τελευταίου photo session που έκαναν οι Beatles. Μετά από 8 μήνες, στις 17 Απριλίου 1970 ο Paul McCartney θα ανακοίνωνε τη διάλυσή τους. Η εποχή των αθώων χαμόγελων, έχει περάσει και τα γένια, τα πλατύγυρα καπέλα, οι μάλλον σοβαρές εκφράσεις και το εντελώς διαφορετικό ντύσιμο, έρχονται να υπογραμμίσουν μια ΑΛΛΗΝ εποχή. Η φωτογράφιση έγινε στο Tittenhurst Park, στο κτήμα 72 στρεμμάτων που είχαν αγοράσει οι Lennon και Ono στο Sunninghill, μόλις δύο ημέρες αφότου οι Beatles είχαν κάνει την τελευταία ηχογράφησή τους σαν συγκρότημα. Οι φωτογράφοι ήταν οι Ethan Russell και Monte Fresco κι ο βοηθός των Beatles, Mal Evans. Είναι η ίδια σειρά φωτογραφιών που φωτογραφήθηκαν καθισμένοι στο γρασίδι αλλά αυτή η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο άλμπουμ Hey Jude(1970). Στη συνέχεια, ο Lennon αποχώρησε ενώ οι άλλοι τρεις  συμπλήρωσαν ορισμένες ηχογραφήσεις για το άλμπουμ Let It Be, για να φθάσουμε στις 17 Απριλίου 1970 όπου ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους.


 Την επόμενη Κυριακή: "Όταν άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός του φόραγε μια ρόμπα και μου είπε "Γεια". O John Anderson και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γνωρίζονται και ξεκινούν να ηχογραφούν.....

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

13/10/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου