YES TALK(1994): ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΗΧΟΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ...70s


 To Talk είναι ένα ξεχωριστό άλμπουμ στην τεράστια δισκογραφία των Yes. Κυκλοφόρησε 3 χρόνια μετά το Union και της μεγάλης περιοδεία που ακολούθησε όπου συμμετείχαν 8 μέλη(!) με την ύπαρξη του συγκροτήματος να βρίσκεται στον αέρα. Τότε ένας πεφωτισμένος δισκογράφος, ο Phil Carson, πρώην στέλεχος της Atlantic Records(ο άνθρωπος που υπέγραψε τους AC/DC και Foreigner), μακροχρόνιος συνεργάτης του συγκροτήματος, πλησίασε τον κιθαρίστα Trevor Rabin και του πρότεινε να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ των Yes για τη δική του ανεξάρτητη εταιρεία, Victory Music. Η πρόθεση του Carson ήταν να ΜΗΝ υπάρχει ένα 8μελές συγκρότημα αλλά οι μουσικοί που ηχογράφησαν τα πιο πετυχημένα άλμπουμ τους 90125 και Big Generator, δηλαδή οι Rabin, Anderson, Squire, White και Kaye.
Με παραγωγό τον Νοτιοαφρικανικής καταγωγής Trevor Rabin, το συγκρότημα ηχογράφησε 54 λεπτά μουσικής που σχοινοβατούν μεταξύ του κλασικού ήχου τους της δεκαετίας του 70 και των 90125 και Big Generator και με δυσκολία αντιστέκομαι να μην γράψω τις πολλές A.O.R στιγμές του! Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα, το Calling που ανοίγει το άλμπουμ με τον καλύτερο τρόπο, εστιάζοντας στην κιθάρα και με απόλυτα σύγχρονο  ήχο (της εποχής του). Το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ με τους  στίχους να αναφέρονται στην προσπάθεια των ανθρώπων να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Οι στίχοι του Real Love, είναι επηρεασμένοι από το βιβλίο του Stephen Hawking, A Brief History of Time, όπου αναφέρεται και το όνομά του (Far away in the depths of Hawking’s mind...). Το Walls, εκτός του ότι είναι από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ,  ήταν ένα από τα τελευταία τραγούδια που ηχογραφήθηκαν κι είναι συνσύνθεση των Rabin και του κιθαρίστα/τραγουδιστή των Supertramp, Roger Hodgson.

Δείτε εδώ το video.
Και το State of Play είναι από τα δυνατά κομμάτια του Talk με την κιθάρα του Rabin να…μιμείται τον ήχο σειρήνας! Τέλος, το 15λεπτο Endless Dream που κλείνει το άλμπουμ, αποτελεί συρραφή κάποιων συνθέσεων του Rabin που προοριζόντουσαν να ακουστούν σε κάποιες ταινίες, αλλά καταφέρνει να αφήσει στον ακροατή γεύση….Yes από τη δεκαετία του  70!  
Το Talk (Νο 20UK, 33USA) δεν πήρε καλές κριτικές, αλλά 30 χρόνια μετά, νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κυκλοφορήσει το συγκρότημα, σχοινοβατώντας  μεταξύ του καινούργιου ήχου της δεκαετίας του 80 και του μεγάλου παρελθόντος τους.
TRIVIA
Το Talk ήταν ένα από τα πρώτα άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν ψηφιακά και  όλα τα editing έγινα χωρίς τη χρήση αναλογικών μέσων.
Το συγκρότημα είχε κάνει πρόταση στον Roger Hodgson να αντικαταστήσει τον Anderson, αλλά αρνήθηκε!

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Με την πρώτη ματιά, το απλό, παιδικό εξώφυλλο ΔΕΝ έχει καμία σχέση με όλα τα προηγούμενα εξώφυλλά τους ακόμα και από τα 90125 και Big Generator. Σχεδιάστηκε από τον γραφίστα Peter Max, με τον μπασίστα  Chris Squire να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, που εδώ που τα λέμε είναι εντελώς παράταιρο με την όλη αισθητική του συγκροτήματος.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1996, κυκλοφόρησαν το Keys to Ascension με κάποια κομμάτια live και κάποια studio. H σύνθεσή τους ήταν Jon Anderson, Steve Howe, Chris Squire, Rick Wakeman και Alan White.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/9/24



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου