TOTO - HYDRA(1979): ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΨΟΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ


 Έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε η δεύτερη δουλειά, με τίτλο Hydra, των Toto και η μνήμη του Steve Lukather παραμένει πολύ ζωντανή σχετικά με γεγονότα εκείνης της εποχής όπως η μουσική μέσα στα αυλάκια του εν λόγω δίσκου.
  "Δοκιμάσαμε κάτι διαφορετικό με το  Hydra και ακόμα και αν βιαστήκαμε κάπως στο τέλος πούλησε καλά. Η ειρωνεία όμως ήταν με το περιοδικό Rolling Stone το οποίο μας είχε θάψει στο πρώτο άλμπουμ και αργότερα όταν έκανε την κριτική για το Hydra, η πρόταση που ανοίγε το άρθρο ήταν: Δεν έχει την μαγεία του πρώτου άλμπουμ! Το βασικότερο στοιχείο της μουσικής των Toto ήταν η μεγάλη ευκολία τους στο να αλλάζουν "κλαδί" όσο αυτό αφορούσε διαφορετικά μουσικά είδη και κατευθύνσεις. Στοιχείο που τους απέτρεψε στο να καθιερώσουν χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο ήχο τόσο στο ντεμπούτο τους όσο και στην συνέχειά τους. Το Hydra ήταν ο φυσικός διάδοχος του πρώτου τεράστιου δίσκου και έχοντας αυτή την ιδιότητα έπασχε από την νόσο του δεύτερου δύσκολου άλμπουμ. Για την δημιουργία του, δύο παράγοντες έδρασαν καταλυτικά. Πρώτον, η άρνηση να παρουσιάσουν μία από τα ίδια δηλαδή να αντιγράψουν την πρώτη συνταγή και δεύτερον το ενδιαφέρον του David Paich για το progressive Rock, μικρές υποψίες του οποίου είχαμε πάρει και στο ντεμπούτο του συγκροτήματος. Αν και η επιτυχία συγκριτικά με το πρώτο δεν ήρθε ποτέ, το Hydra έγινε χρυσό και έφτασε στο No. 37 του Billboard. Γυρίστηκαν τέσσερα μουσικά video για το ομότιτλο, το 99, το St George and The Dragon και το All Us Boys ενώ η περιοδεία προώθησης περιλάμβανε εκτός από την Αμερική και ημερομηνίες σε άλλες χώρες. 

  Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Hydra και στο ντεμπούτο είναι η ανάμιξη διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων. Έτσι, το Hydra ξεκινά αμέσως με βουτιά στα βαθιά καθώς το ομότιτλο κομμάτι είναι ένα μίνι progressive rock έπος το οποίο όμως έχει τα άγκιστρα για να σε κρατήσει και να μην χάσεις τον προσανατολισμό σου. Το St George and The Dragon που ακολουθεί είναι ακόμα πιο εύπεπτο, χωρίς να στερείται "προοδευτικότητας". Τρομερή σύνθεση με τον Bobby Kimball να λειτουργεί σαν πραγματική σειρήνα και τον Steve Lukather να ακτινοβολεί με την κιθάρα του. Το 99 ξεκινά σαν μία funky μπαλάντα και σταδιακά μεταμορφώνεται σε ένα απαλό jazz fussion κομμάτι. Εμπνευσμένο από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του George Lucas, THX 1138, θα κάνει αίσθηση στο κοινό και θα φθάσει στο Νο. 26 του Billboard Hot 100. Οι στίχοι ανήκουν στον David Paich ο οποίος ήθελε να γράψει κάτι σχετικό για μία στείρα κοινωνία ανθρώπων όπου τα κανονικά ονόματα και το συναίσθημα της αγάπης είναι απαγορευμένα. Το βίντεο κλιπ έδεσε με το όλο concept του τραγουδιού καθώς το σετ ήταν λευκό και το συγκρότημα ήταν ντυμένο με λευκές φουτουριστικές φόρμες. Παρόλη την δημοφιλία του τραγουδιού, για τον Steve Lukather το 99 είναι ένα τραγούδι που δεν γουστάρει καθόλου για αυτό και σπάνια βρήκε το δρόμο του στο setlist ανά τα χρόνια μετά το τέλος της περιοδείας του "Hydra". Lorraine ονομάζεται η αδερφή του David Paich όμως η μούσα για το εν λόγω κομμάτι στάθηκε η γυναίκα του η οποία είχε το ίδιο όνομα. Εντός ρομαντισμός με μεσαιωνική αύρα και με το συγκρότημα να εναλλάσσεται σε στυλ στερώντας από το τραγούδι ένα ξεκάθαρο χαρακτήρα. Φυσικά είναι κομματάρα!   Στο White Sister και στο All Us Boys το συγκρότημα επιλέγει να ακολουθήσει το hard rock και να αφήσει στην άκρη τους πειραματισμούς. Δύο τραγούδια που κοιτάζουν κατάματα τους πιο "σκληρούς" οπαδούς, πείθοντάς τους πως και σε αυτόν τον τομέα μπορούν να συνθέσουν περίφημα πράγματα. Η κορυφαία στιγμή του δίσκου είναι όμως στο Mama! Απίστευτη jazz-funk σύνθεση με τον Bobby Kimball στην ακμή του και σε ρόλο τενόρου, να είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να τον συναγωνιστεί. Η μπαλάντα που κλείνει το άλμπουμ ονομάζεται A Secret Love και είναι μία σύνθεση του Steve Porcaro αν και ο ίδιος έδωσε credits στους Paich και Kimball. Εδώ ο Bobby Kimball εξερευνά ασυνήθιστες για εκείνον χαμηλές περιοχές βγάζοντας τρομερό συναίσθημα, δίνοντας ένα χαλαρό τέλος στο Hydra.


  Στο Hydra"ότι περιμένεις να ακούσεις από τους Toto είναι εκεί! Απαράμιλλη μουσικότητα, εμπνευσμένη δημιουργικότητα και άψογη παραγωγή. Απελευθερωμένοι από τα εμπορικά δεσμά, από τα οποία δεν θα γλυτώσουν στην συνέχεια, τολμούν γενναία να παρουσιάσουν το επόμενο βήμα τους και να πορευθούν σε πιο εξελιγμένους καλλιτεχνικά δρόμους. 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

18/9/24





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου