TOE FAT

 

Οι Toe Fat σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του 1969 στην Αγγλία κι έχουν μείνει στην ιστορία, χάρη στις συμμετοχές των Ken Hensley κιθάρα/πλήκτρα, Lee Kerslake ντραμς (στη φωτογραφία, ο πρώτος από δεξιά) και οι 2 αργότερα στους Uriah Heep και John Glascock μπάσο αργότερα στους Jethro Tull. Δίπλα σε αυτούς ο τραγουδιστής/πιάνο Cliff Bennett που ήταν η κινητήριος δύναμίς τους, με πετυχημένη πορεία σαν pop τραγουδιστής της εποχής. Ο Bennett έφερε τον οργανίστα των Gods, Ken Hensley που με τη σειρά έφερε τους Kerslake και Glascock Ηχογράφησαν 2 άλμπουμ τα οποία επανακυκλοφόρησαν πολλές φορές. Μέσα σε μια εποχή που το hard rock είχε αρχίσει να κερδίζει καινούργιους φίλους, οι Toe Fat υπέγραψαν στην Parlophone και κυκλοφόρησαν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ του(1970) που έβγαλε ένα μικρό δίσκο με τα τραγούδια Working Nights/Bad Side of the Moon (σύνθεση του Elton John) αλλά μικρός δίσκος και άλμπουμ, απέτυχαν εμπορικά. Κατάφεραν όμως να ( πάρουν καλές κριτικές και να κλείσουν περιοδεία στην Αμερική όπου άνοιγαν για τους  Derek and the Dominos στις ΗΠΑ.


Έχει ενδιαφέρον το πώς επέλεξαν το όνομά τους. Στην προσπάθεια να ξεχωρίσουν, σκέφτηκαν να επιλέξουν ένα αηδιαστικό όνομα που θα τραβούσε την προσοχή, και κατέληξαν στο Toe Fat. Το εξώφυλλό του πρώτου δίσκου  σχεδιάστηκε από την Hipgnosis η οποία μόλις είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται κι όπως βλέπετε έδειχνε μια παραλία με 2 ανθρώπινα σώματα που αντί για κεφάλια, είχαν μεγάλα δάχτυλα. Το αμερικάνικο εξώφυλλο είχε στο φόντο έναν  άνδρα και μια γυναίκα, με γυμνό το στήθος, που στο ευρωπαικό/βρετανικό αντικαταστάθηκαν από την εικόνα ενός προβάτου!  Λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, ο Ken Hensley σχημάτισε τους Uriah Heep κι ο Kerslake πήγε στους National Head Band, προτού ξανά συναντήσει τον Hensley στους Uriah Heep, το 1971. Έτσι στη θέση τους ήλθαν ο κιθαρίστας Alan Kendall κι ο Brian Glascock στα ντραμς. Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους, κυκλοφόρησαν και το δεύτερο με τίτλο Toe Fat 2(1970), με παραγωγό τον  Jonathan Peel (καμία σχέση με τον γνωστό DJ). Η αποτυχία και του δεύτερου άλμπουμ, οδήγησε το συγκρότημα στη διάλυση, με τον Bennett να ασχολείται με τα  ναυτιλιακά για να επιστρέψει στη δισκογραφία το 2002 κυκλοφορόντας τα άλμπουμ Loud And Clear (2002) και Nearly Retired(2009). Οι Alan Kendall και Brian Glascock συνεργάστηκαν με τους Bee Gees, με τον δεύτερο να παίζει και στους Jethro Tull.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Για να είμαστρε ειλικρινείς, οι Toe Fat ήταν ένα από τα πολλά hard rock συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 60, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Κανείς δεν θα ασχολιόταν μαζί τους, αν δεν είχαν περάσει  από τη σύνθεσή τους οι Lee Kerslake και Ken Hensley! 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Toe Fat (1970)
Toe Fat Two (1970)

TRIVIA

  • O John Glascock είχε αντικαταστήσει τον αρχικό μπασίστα John Konas.
  • Στην αμερικάνικη αγορά το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε από την Rare Earth, ένα label που είχε φτιάξει η Motown Records για να κυκλοφορεί λευκούς καλλιτέχνες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/9/24



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου