SEPTIC FLESH – LIVE AT THE ACROPOLIS ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΙΟΥ 2024. Ο ΔΗΜΗΤΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ


 Σε μια βραδιά που θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστή οι Septic Flesh επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την πρωτοκαθεδρία τους ως ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα του ακραίου ήχου παγκοσμίως. Η σύμπραξη του σχήματος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο του Classic Rock 8 φέρνει στο νου μου την αντίστοιχη εμφάνιση του γκρουπ στο Μetropolitan Theater της Πόλης του Μεξικό (2019) θέτοντας εξαρχής ψηλά τον πήχη. Η ανακοίνωση της πρώτης heavy metal συναυλίας στον χώρο του Ηρωδείου Θεάτρου καθιστούσε επιτακτική την άμεση προμήθεια εισιτηρίων, αφού το sold out ήταν δεδομένο. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες (4 αν θυμάμαι καλά) από την έναρξη διάθεσης των εισιτηρίων, τα μαγικά χαρτάκια είχαν γίνει ανάρπαστα. Στον δρόμο προς το αρχαίο ωδείο σκεφτόμουν ότι η πρώτη φορά που είδα το συγκρότημα ήταν πίσω στο μακρινό 1999 στο Ρόδον και σήμερα 25 χρόνια μετά θα τους απολαύσω στο Ηρώδειο. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο σκληρά έχουν δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια. It ‘s a long way to the top… που λένε και οι AC/DC! Φτάσαμε στο Ηρώδειο έγκαιρα προκειμένου να τακτοποιηθούμε στις θέσεις μας. Καθώς πλησίαζε η ώρα η προσμονή έφτασε στο ζενίθ. Δέκα λεπτά μετά τις 21:00 εν μέσω χειροκροτημάτων οι μουσικοί της ορχήστρας και του χορωδιακού σχήματος Libro Coro έλαβαν τις θέσεις τους, για να τους ακολουθήσουν λίγο αργότερα και τα μέλη του συγκροτήματος εν μέσω αποθέωσης.


Ο ήχος από το πρώτο λεπτό ήταν τέλειος καθιστώντας τις συνθήκες ιδανικές για να απολαύσουμε την μουσική αυτή σύμπραξη. Η απόδοση του συγκροτήματος κυμάνθηκε σε υψηλότατα –όπως πάντα- επίπεδα. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές αυτές θα ήταν σίγουρα το Portrait Of A Headless Man, προσωπικό αγαπημένο του γράφοντος, η σαρωτική εκτέλεση του Coming Storm και το έπος Prometheus. Όπως εξομολογήθηκε και ο Σπύρος Seth Αντωνίου (μπάσο, φωνητικά) ήταν μαγικό να ακούς το τραγούδι, που αναφέρεται στον Τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας κάτω από την Ακρόπολη. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ήταν ότι η συμμετοχή της ορχήστρας ήταν ουσιαστική.
Το αναφέρω γιατί ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες «συμπράξεων», που μια συμφωνική ορχήστρα παίζει «πίσω» από το συγκρότημα, το οποίο εκτελεί τις συνθέσεις του, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση μεταξύ τους. Σε αυτό βέβαια βοήθησε ότι πολλά από τα κομμάτια του συγκροτήματος έχουν ανάλογες ενορχηστρώσεις. Η συμμετοχή του κόσμου καθόλη την διάρκεια της εμφάνισης ήταν περισσότερο από ενθουσιώδης, συνοδεύοντας το συγκρότημα ουκ ολίγες φορές στα μελωδικά σημεία των κομματιών. Πολλοί φίλοι του συγκροτήματος εξάλλου είχαν έρθει από όλη την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, γι΄ αυτή την μοναδική συναυλία! Αν και η μουσική του συγκροτήματος είναι εκρηκτική, το κοινό αντιλαμβανόμενο την ιδιαιτερότητα του χώρου έδειξε σεβασμό, συμμορφούμενο με τις οδηγίες (μόνο καθήμενοι, απαγόρευση καπνίσματος, παπούτσια χωρίς τακούνια κτλ). Ήταν η πρώτη φορά που είδαheadbanging στο Ηρώδειο! Το συγκρότημα εισέπραξε την αγάπη του κοινού
ανταποδίδοντας καθώς τα παρατεταμένα χειροκροτήματα ανέβασαν δύο ακόμα φορές το γκρουπ για encore, πριν μας αποχαιρετήσουν οριστικά με το Dark Art.
Πριν το τέλος του κανονικού set το συγκρότημα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της μοναδικής αυτής συναυλίας στο Ηρώδειο και
συγκεκριμένα τον Ολλανδό μαέστρο Koen Schoots, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (η οποία απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα μετά το συγκρότημα), τα μέλη του φωνητικού
σχήματος Libro Coro και φυσικά τους ανθρώπους της παραγωγής, που πίστεψαν σε αυτό που έως σήμερα φάνταζε ανέφικτο… την εμφάνιση μιας ελληνικής μπάντας στο Ηρώδειο! Θέλω να ελπίζω ότι η μοναδική αυτή εμφάνιση μαγνητοφωνήθηκε και ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι. Οι Septic Flesh το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου έγραψαν ιστορία στο Ηρώδειο και όσοι βρεθήκαμε εκεί γίναμε μέρος της.



Setlist: The Vampire from Nazareth – Neuromancer - Pyramid God - Portrait of a Headless Man - Coming Storm – Martyr - A Desert Throne - A Great Mass of Death - Dogma of Prometheus – Prometheus – Communion – Hierophant – Persepolis – Anubis (encore 1) –Dak Art(Encore2)
ΚΕΙΜΕΝΟ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

29/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου