NICK GRAVENITES (1938-2024): BURIED ALIVE IN THE BLUES


 Ένας ακόμα Μεγάλος έφυγε από τη ζωή. Ο Ελληνικής καταγωγής, γιός μεταναστών από το Λεωνίδιο της Αρκαδίας, ο Nick Gravenites, γεννήθηκε το 1938 στο Σικάγο και τη δεκαετία του 60 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανερχόμενη blues σκηνή της πόλης, πέθανε την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, μετά από πολλούς μήνες ασθένειας σε ηλικία 85 ετών.
Ήταν  μέλος της μεγάλης παρέας των Elvin Bishop, Paul Butterfield και Michael Bloomfield, παίζοντας κιθάρα, φυσαρμόνικα και τραγουδούσε, ενώ έβγαινε στη σκηνή με το όνομα Nick the Greek. Αν δεν γνωρίζατε τον Gravenites, η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το Born in Chicago που συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ των Paul Butterfield Blues Band.

Το 1967 με τον Mike Bloonfield σχημάτισε τους Electric Flag με τους οποίους ηχογράφησε τα άλμπουμ Long Time Comin'(1967) και Electric Flag(1968), και τα 2 σημαντικά άλμπουμ της σχολής του Chicago Blues. Με τους Electric Flag έπαιξε στο ιστορικό Monterey Pop Festival του 1967. Η γνωριμία του με την Janis Joplin του δίνει την ευκαιρία να δώσει στους Big Brother and the Holding Company, συνθέσεις του που συμπεριλήφθηκαν στα άλμπουμ Be a Brother(1970) και How Hard It Is(1971). Και στα δύο άλμπουμ, αναφέρεται σαν μέλος τους αλλά δεν τραγουδάει η Joplin η οποία από το 1968 είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα ακολουθώντας προσωπική καριέρα. To 1969 οι συνθέσεις του As good as you’ve been to this world, και Work me Lord, συμπεριλαμβάνονται το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της Joplin, με το δεύτερο να γίνεται γνωστό χάρη στη συγκλονιστική ερμηνεία της στο Woodstock.

Όμως η πιο γνωστή σύνθεσή του, μετά το Born in Chicago, είναι το Buried Alive in the Blues το οποίο ήταν προγραμματισμένο να τραγουδήσει η Μεγάλη Τραγουδίστρια αλλά την πρόλαβε ο θάνατος κι έτσι συμπεριλήφθηκε στο Pearl τελευταίο, χωρίς φωνητικά.Ακούστε το εδώ  Η δισκογραφική εταιρεία ου πρότεινε να το τραγουδήσει σαν φόρο τιμής στην Joplin, αλλά απέρριψε την ιδέα. Το τραγούδησε στο άλμπουμ των Big Brother and the Holding Company How Hard It Is(1971).

Τελευταίο άλμπουμ ήταν το Rogue Blues (2014), ενώ ιστορική έχει μείνει η συναυλία που έδωσε σαν Nick Gravenites and John Cipollina στο Ρόδον Club της οδού Μάρνης (έχει κλείσει από το 2005) που κυκλοφόρησε από τη Music Box με τίτλο Live at the Rodon(1991).Τη διετία 1997-98, περιόδευσε με τους Nick and the Backbone, το συγκρότημα του Νίκου Ντουνούση και ηχογράφησε μαζί τους 3 τραγούδια (Ridin’ with the Blues, The dream that is gone και Slow Down) για το πρώτο άλμπουμ του ελληνικού συγκροτήματος Crackin’ under pressure (Ano Kato Records).
Ο Nick Gravenites εκτός από του ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους μπλουζίστες, από αυτούς που ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ την εξέλιξη των blues, Live at the Rodon, yήταν πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωτή του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/9/24
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου