ΟΤΑΝ Ο MICK ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ KEITH


 «Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε δεν τον ήξερα» λέει ο Keith Richards για τον Mick Jagger, προσπαθώντας να γυρίσει το χρόνο την ημέρα που γνωρίστηκαν. «Ζούσαμε έναν δρόμο πιο πάνω από εμάς και η μητέρα του γνώριζε τη μητέρα μου. Είμασταν στο δημοτικό σχολείο μαζί από  7 έως 11 ετών», θυμάται ο Jagger. «Παίζαμε μαζί αν και δεν ήμασταν οι πιο στενοί φίλοι, αλλά ήμασταν φίλοι. Σε μια στιγμή μετά τα 11 χρόνια μας, ο Keith και εγώ πήγαμε σε διαφορετικά σχολεία, αλλά ήταν κοντά στο σπίτι που έμενα. Εξ άλλου η μητέρα μου δεν  έχανε ποτέ την επαφή με κανέναν και κρατούσε επαφή έστω κι αν είχαν μετακομίσει. Τον έβλεπα να γυρίζει σπίτι από το σχολείο του, το οποίο ήταν λιγότερο από ένα μίλι μακριά από το σπίτι μου» λέει ο Jagger.
Ελάχιστες συνεργασίες, όχι μόνο στη μουσική, αλλά σε κάθε τομέα δραστηριότητας, μπορούν να αντέξουν 62 ολόκληρα χρόνια. Ας μην μιλήσουμε για ανθρώπινες σχέσεις. Κι όμως, η σχέση Mick Jagger-Keith Richards διαρκεί 62 χρόνια και οι Rolling Stones, γράφουν ιστορία. Οι 2 φίλοι έχουν συνσυνθέσει ορισμένα από τα ιστορικότερα και καλύτερα rock τραγούδια έχοντας ένα μοναδικό κισμέτ(!) καλής σχέσης που βέβαια πέρασε από 40 κύματα! Η ιστορική συνάντηση που έβαλε τις ρίζες δημιουργίας των Rolling Stones, έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 60 στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής που έμεναν, στο Dartford, ένα προάστιο στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Ήταν 15 ετών και γνωριζόντουσαν ήδη από το δημοτικό αλλά στα ενδιάμεσα χρόνια είχαν χαθεί. Ο Jagger πήγαινε στο London School of Economics και ο Richards στο Sidcup Art College και αιτία επαφής, οι δίσκοι Blues που κρατούσε ο Jagger στη μασχάλη του (σ.σ. πόσες φιλίες ανθρώπων που έχουν πατήσει τα 60 δεν έγιναν με αυτόν τον τρόπο;). «Ήταν ακυκλοφόρητοι και ήταν πολύ καλοί δίσκοι. Αρχίσαμε να πηγαίνουμε ο ένας στο σπίτι του άλλου και να ακούμε αυτούς τους δίσκους», συνέχισε ο Jagger. «Και μετά αρχίσαμε να πηγαίνουμε στα σπίτια φίλων μας για να παίξουμε άλλους δίσκους. Ξέρεις, είναι η στιγμή στη ζωή σου που αρχίζεις να συλλέγεις γραμματόσημα αλλά εμείς ακούγαμε δίσκους. Δεν μπορώ να θυμηθώ πώς λειτούργησε όλο αυτό. Ο Keith έπαιζε πάντα κιθάρα, ακόμη από τα 5 χρόνια του, τού άρεσε η country και country and western τραγούδια. Τότε του είπα " Παίζεις κιθάρα κι εγώ τραγουδάω, παίζουμε μαζί;” Στο σπίτι του Richards ακουγόταν μουσική ενώ ο ίδιος πήγαινε στην εκκλησιαστική χορωδία, μάθαινε κιθάρα και οι δάσκαλοί στο σχολείο τον παρότρυναν να ασχοληθεί με τη μουσική. Οι Jagger και Richards άρχισαν να παίζουν μαζί με άλλους φίλους τους, με τον Jagger να κλέβει την παράσταση, γονάτιζε και κυλιόταν στη σκηνή, και ήταν μόλις 15-16 ετών. «Οι γονείς μου το αποδοκίμαζαν όλο αυτό. Το rock’n’roll ήταν για ανθρώπους πολύ χαμηλής τάξης, οι τραγουδιστές του rock’n’roll δεν ήταν μορφωμένοι άνθρωποι», λέει ο Jagger. Που να φανταζόντουσαν ότι τα δύο παιδιά είχαν αρχίσει να εκπαιδεύουν τον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες!
Ο Jagger αριστερά, ο Richards δεξια επάνω


 Σύντομα ανακάλυψαν ότι έχουν έναν κοινό φίλο, τον κιθαρίστα Dick Taylor, που έπαιζε με τον Jagger σε ένα νεανικό συγκρότημα κι ο Richards άρχισε να τζαμάρει μαζί τους. Οι τρεις τους άρχισαν να μαζεύονται και να ακούν δίσκους του αμερικάνικου blues και τον Δεκέμβριο ο Taylor αποχωρεί (σ.σ λίγο αργότερα τον βρίσκουμε στους Pretty Things) και οι Jagger/Richards αρχίσουν να παίζουν με τον μεγαλύτερό τους μπασίστα Bill Wyman από τους Cliftons. Για ένα μικρό διάστημα, μπασίστας ήταν ο Mick Avory, αργότερα στους Kinks. Ο Wyman είχε επαγγελματική πείρα κι ένα μεγάλο προσόν: είχε δικό του εξοπλισμό και μικροφωνική! Τις πρώτες ημέρες του 1963 στο συγκρότημα προστέθηκε ο ντράμερ Charlie Watts (τον πρότεινε ο Taylor) και με τους Brian Jones κιθάρα και Ian Stewart πλήκτρα (σπουδαίος session μουσικός, έπαιξε με τους Led Zeppelin στο Rock and Roll αυτός παίζει πιάνο Howlin' Wolf, Eric Clapton, Ringo Starr, Klaus Voormann, Steve Winwood, George Thorogood and the Destroyers κ.α.) Ειδικά για τον Stewart, o Richards είπε ότι δεν είχε ξανά ακούσει λευκό μουσικό να παίζει boogie-woogie πιάνο σε jazz κλαμπ!
Οι Rolling Stones με τον Ian Stewart (αριστερά)

Με νονό τον Brian Jones, οι Rolling Stones δίνουν την πρώτη συναυλία τους στο Flamingo Club του Soho, αντικαθιστώντας τους Blues Incorporated του Alexis Korner. Έως τότε, έπαιζαν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο όνομα και ήταν ιδέα του κιθαρίστα Brian Jones, ο οποίος τον πρώτο καιρό, είχε αναλάβει να κλείνει τις λιγοστές εμφανίσεις τους. Το αρχικό όνομά τους ήταν The Blues Boys, το οποίο άλλαξαν σε Blues Incorporated το οποίο και πάλι ήθελαν να το αλλάξουν.  Σε μια τηλεφωνική συνομιλία του Jones με το περιοδικό Jazz News για να τους ενημερώσει για επερχόμενη συναυλία τους κι όντες έχοντας αλλάξει όνομα, ο συντάκτης του περιοδικού τον ρώτησε ποιο είναι το όνομα του συγκροτήματος. Χωρίς να έχουν αποφασίσει με πιο όνομα θα εμφανίζονται, ο Jones έπρεπε να δηλώσει ένα όνομα. Μπροστά του ήταν ο δίσκος του Muddy Waters, The Best Of (1959) όπου το πρώτο τραγούδι του δίσκου ήταν το Rollin’ Stone (στη βρετανική έκδοση του δίσκου αναγράφεται ως Rollin’ Stone Blues) και του είπε Rollin’ Stones (χωρίς g). Ήταν 12 Ιουλίου 1962 όταν το Μεγαλύτερο Rock Συγκροτήμα του Πλανήτη Γη, πήρε το όνομά του!  
Η ιστορία μετά είναι λίγο πολύ γνωστή. Υπέγραψαν στην Decca και τον Ιούνιο του 1963 κυκλοφόρησαν το πρώτο μικρό δίσκο τους με τη σύνθεση του Chuck Berry  Come On φθάνοντας στο Νο21 του βρετανικού chart. Το Μεγαλύτερο Rock Συγκρότημα του Πλανήτη είχε ξεκινήσει την πορεία του…..


Την άλλη Κυριακή: Αφιέρωμα Τα Καλύτερα Βρετανικά A.O.R. συγκροτήματα. Γράφουν ο Σπύρος Γιαννακόπουλος κιμ ο Αλέξανδρος Ριχάρδος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου