JUDAS PRIEST-SCREAMING FOR VENGEANCE: ΣΠΕΡΝΕΙ....

 


Σε μια ιστορία  51χρόνων, λογικό είναι οι fans σου να είναι διάφορων ηλικιών. Ο γράφων ανήκει στην πρώτη φουρνιά fans των Judas Priest και θεωρεί το British Steel σαν το καλύτερο άλμπουμ τους, γιατί επηρέασε και χαρακτήρισε τη γενιά του. Η αμέσως επόμενη metal fans, θεωρείν σαν πλέον επιδραστικό άλμπουμ των Judas Priest, το Screaming for Vengeance που κυκλοφόρησε μόλις 2 χρόνια αργότερα (1982) κι άνοιξε την πόρτα στους νέους fans τους. Tο άλμπουμ που κατάφερε να τους βάλει για τα καλά στην αμερικάνικη αγορά (Νο11 Μ.Βρετανία, Νο17 Αμερική), ξεπερνώντας έως σήμερα τα 2.000.000 αντίτυπα. Και από τους βασικούς παράγοντες για την επιτυχία, ήταν το You’ve Got Another Thing Comin, που εξελίχθηκε σε signature song αλλά και το διαχρονικό Electric Eye. Ο ήχος του Screaming for Vengeance είναι κατά πολύ πιο heavy από αυτόν του  British Steel, αφήνοντας πίσω του το πιο μελωδικό Point of Entry. Με τα 10 κομμάτια του Screaming for Vengeance, οι Judas Priest, υιοθέτησαν ένα πιο επιθετικό ύφος που καλλιέργησαν και εξέλιξαν και στα επόμενα άλμπουμ τους, έχοντας σημαντική βοήθεια από τον Άγγλο παραγωγό Tom Allom με τον οποίο είχαν ήδη συνεργαστεί στα άλμπουμ Unleashed in the East, British Steel και Point of Entry .
Και δεν είναι τα Electric Eye και You got another thing comin’ που δικαιωματικά παίρνουν στις πλάτες τους όλη την επιτυχία, είναι και τα Riding on the Wind, Screaming For Vengeance ακόμα και το Devil’s Child, που άνοιξαν την πόρτα στη νέα φουρνιά Fans.

To Electric Eye στιχουργικά βασίζεται στο βιβλίο του George Orwell 1984, με τον Μεγάλο Αδελφό να μας παρακολουθεί, με κάμερες (σ.σ. σε μια εποχή που η παρακολούθηση με κάμερα ήταν επιστημονική φαντασία). Έτσι, το τραγούδι έγινε προφητικό για την απεικόνιση ενός σύγχρονου κράτους επιτήρησης, που λειτουργεί στο πλαίσιο ενός φαινομενικά δημοκρατικού έθνους. Το You've Got Another Thing Coming, μπήκε την τελευταία στιγμή στο δίσκο και έγινε ένα all time anthem για το συγκρότημα αλλά και για το heavy metal γενικότερα. Να σημειωθεί ότι γράφτηκε εκείνη την ώρα όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχε χρόνος και για ένα άλλο τραγούδι. Από τις καλές στιγμές του άλμπουμ το Bloodstone, με την επική εισαγωγή στην κιθάρα οδηγεί το τραγούδι στον ογκώδες, εκρηκτικό ρυθμό, με το (Take These) Chains (σύνθεση του Bob Halligan Jr.) ίσως να ακούγεται λίγο έξω από το ύφoς των άλλων τραγουδιών αλλά ανήκει στις καλές στιγμές του άλμπουμ. Για power ballad ξεκίνησε το Fever και κατέληξε σε ένα επιθετικό κομμάτι ενώ στο Devil’s Child,  οι Tipton και  Downing “τσακώνονται» ποιος θα κάνει το καλύτερο σόλο που θα ταιριάζει με τη φωνή του Halford.
Το Screaming for Vengeance είχε την τύχη να έχει καλύτερο παραγωγή από τον προκάτοχό του (Point of Entry) και κυρίως τα τραγούδια του να έχουν σαφή heavy προσανατολισμό, με τη φωνή του Halford να …λάμπει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το άλμπουμ, άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε μια μεγάλη, καινούργια, μερίδα οπαδών, που έμειναν πιστοί για δεκαετίες και σίγουρα ανήκει στην κατηγόρια των Μεγάλων Heavy Άλμπουμ.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Σχεδόν 2 χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησαν το Defenders of the Faith (1984).
TRIVIA

  • O Αμερικάνος συνθέτης, παραγωγός και τραγουδιστής Robert Sidney Halligan Jr.έχει δώσει τραγούδια του στους Judas Priest, Kix, Blue Öyster Cult, Kiss, Cher, Helix, Icon, Halford κ.α.
  • Το 2012 κυκλοφόρησε η remastered έκδοση με bonus 6 τραγούδια live και dvd από την εμφάνισή τους στο US Festival, Devore του San Bernardino, στις 29 Mαϊου 1983. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/9/24

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ SCREAMING FOR VENGEANCE

Η διαφήμιση για περιοδικά
Θέλοντας να επιβεβαιώσουν την πρωτοκαθεδρία του στην metal σκηνή, μετά την επιτυχία του θρυλικού British Steel, οι Judas Priest τα βρήκαν μπαστούνια με το επόμενο άλμπουμ τους, Point of Entry,αφού η υποδοχή του αποδείχτηκε κάπως… χλιαρή. Ευτυχώς, το Screaming for Vengeance (με το φανταστικό εξώφυλλο του) σηματοδότησε μια άνευ προηγουμένου επιστροφή για το συγκρότημα, το οποίο κυκλοφόρησε αυτό που θα γινόταν ένα από τα δυνατότερα άλμπουμ τους, με ύμνους όπως το δυναμικό Electric Eye (εννοείται ΜΕ την εισαγωγή του Hellion), το καταιγιστικό Riding on the Wind, το groovy Bloodstone και το παιχνιδιάρικο Devil’s Child”. Ωστόσο, ήταν το μεγάλο hit του, το single You’ve Got Another Thing Comin ήταν αυτό που τους έβαλε στα αμερικάνικα ραδιόφωνα και εκτόξευσε το άλμπουμ, εδραιώνοντας τη θέση των Judas Priest ως κορυφαίας metal μπάντας, σίγουρα στις ΗΠΑ, όπου πλέον όλοι ήθελαν να ακούγονται σαν αυτούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Screaming for Vengeance παραμένει το πιο εμπορικά επιτυχημένο τους άλμπουμ και άνοιξε τον δρόμο για μία λαμπρή δεκαετία όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για όλη την metal σκηνή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.








Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου