ΕΙΝΑΙ ΟΙ FM ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ A.O.R. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ;

 

Δεν υπάρχουν πολλά βρετανικά A.O.R συγκροτήματα που να ξεχωρίζουν και να έχουν κάνει επιτυχία, αν όχι στην Αμερική (σ.σ. δύσκολο), τουλάχιστον στην Ευρώπη. Σίγουρα εκείνο που ξεχωρίζει είναι οι FM που έχουν και διάρκεια και καλά τραγούδια. Σχηματίστηκαν τo 1984 στο Λονδίνο, από 2 πρώην μέλη των Samson, τον μπασίστα Merv Goldsworthy και τον ντράμερ Pete Jupp, με την προσθήκη των αδελφών Overland, τον Steve κιθάρα/τραγούδι και τον Chris κιθάρα, και οι 2 πρώην Wildlife (σ.σ. είχαν για manager τον Peter Grant!) και τον οργανίστα Philip Manchester από τους Invaders. Ο Merv Goldsworthy πέρασε για ένα μικρό διάστημα κι από τους Diamond Head. Πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο τραγούδι των Steely Dan που γράφτηκε ειδικά για την ταινία FM (1978). Το τραγούδι δεν υπάρχει σε δίσκο των Steely Dan παρά μόνο σε συλλογές τους.
Γράφοντας ένα demo με 6 τραγούδια, υπέγραψαν στην ετικέτα της CBS, Portrait και τον ίδιο μήνα συνόδευσαν τον Meat Loaf στη γερμανική περιοδεία του και στις 14 Φεβρουαρίου 1985, παίζουν στο Marquee Club. Την επιλογή τους έκανε ο manager του Meat Loaf που άκουσε το demo με το τραγούδι That Girl! Έπρεπε να περάσει ένας σχεδόν ολόκληρος χρόνος για να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο του 1986 το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Indiscreet και το single Frozen Heart που έκανε μέτρια επιτυχία.

Πιο γνωστό είναι το τραγούδι που άνοιγε το άλμπουμ, το That Girl, σύνθεση των  Goldsworthy, Jupp και Barnett που διασκευάστηκε από τους Iron Maiden και κυκλοφόρησε σαν B-side στο Stranger in a Strange Land. Όλοι τότε βιάστηκαν να τους χαρακτηρίσουν σαν τους Βρετανούς Bon Jovi και τους καινούργιους Foreigner! Η CBS τους έκλεισε να ανοίξουν τις ευρωπαικές συναυλίες των Tina Turner, Foreigner, Gary Moore, Status Quo, Magnum και REO Speedwagon, στη συναυλία τους στο Hammersmith Odeon. Ίσως η καλύτερη στιγμή τους να ήταν το support που έκαναν ανοίγοντας την βρετανική Slippery When Wet Tour των Bon Jovi! Η επόμενη ημέρα της περιοδείας με τους Bon Jovi, τους βρίσκει να γράφουν με τον Desmond Child,το Bad Luck και η δισκογραφική εταιρεία τους προσλαμβάνει τον Neil Kernon (Queensrÿche/ Dokken) για να κάνει παραγωγή στο δεύτερο άλμπουμ τους Tough It Out(1989) όπου έπαιξαν 42 ημερομηνίες μόνο στη Μ.Βρετανία. Στην επιστροφή τους, ο Chris Overland ανακοινώνει την αποχώρησή του και τον αντικαθιστά ο Andy Barnett, ο οποίος ήταν μαζί τους από τις πρώτες ημέρες και είχε βοηθήσει πολύ συνθετικά. O Barnett έπαιζε για ένα διάστημα στο συγκρότημα του Adrian Smith, Urchin!
Παρ όλη τη μεγάλη βοήθεια που είχαν από τη δισκογραφική εταιρεία τους, οι πωλήσεις των δίσκων τους δεν πήγαν καλά κι έτσι υπογράφουν στην Music For Nations όπου το 1991 κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους Takin' It to the Streets όπου διασκευάσαν και το I Heard It Through the Grapevine του Marvin Gaye. Ακολούθησε η κυκλοφορία του Aphrodisiac( 992) και περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη με τη συμμετοχή του οργανίστα Jem Davis (πρώην Tobruk/ UFO). Η αποτυχία του άλμπουμ Dead Man's Shoes(1995) οδηγεί το συγκρότημα στη διάλυση, με το grunge να έχει κατακλίσει το ραδιόφωνο και τα περιοδικά/εφημερίδες.


Εκείνη την εποχή, ο Steve Overland άρχισε να εργάζεται σαν session μουσικός μαζί με τον Jupp, ενώ τραγουδoύσε και σε γάμους.
Το 2007 επανασυνδέθηκαν κι εμφανίστηκαν στο Firefest festival του Nottingham με το συγκρότημα να αποφασίζει να επανέλθει στη σκηνή αλλά χωρίς τον κιθαρίστα Andy Barnett που αντικαταστάθηκε από τον Jim Kirkpatrick, γείτονα του Overland στο Norfolk. Το 2009 ξανά εμφανίστηκαν στο Firefest και παράλληλα κυκλοφόρησαν το Wildside EP (2009) με νέες ηχογραφήσεις και κάποια live. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Metropolis(2010) το πρώτο μετά το 1995 που ήταν ένα καλό δείγμα του ήχου τους. Την ίδια χρονιά αντικατέστησαν τους Ratt στο Download Festival κι έπαιξαν στο Hard Rock Hell IV. Ακολούθησε μια σειρά πολλών εμφανίσεων εντός κι εκτός Μ.Βρετανίας, με σημαντικότερες αυτές των Graspop, Sweden Rock και Download Festival και πάλι!

Δισκογραφικά, διατηρούν πολύ καλή σχέση με το κοινό, αφού όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορούν είτε Ep είτε άλμπουμ, με τελευταία κυκλοφορία τους το Old Habits Die Hard (2024). Τον Αύγουστο του 2023, ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώην κιθαρίστα και ιδρυτικού μέλους, Chris Overland, ήταν 66 ετών. Τελευταίο άλμπουμ τους είναι το Old Habits Die Hard (2024). To συγκρότημα έχει παίξει μια φορά στην Αθήν,α στις 25 Μαρτίου 2017 στο Crow Club και έχει ανακοινωθεί για το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στο Academy Piraeus club.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Indiscreet (1986)
Tough It Out (1989)
Rockville (2013)
Heroes And Villains (2015)





ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου