FISH: "Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΌ ΤΟΥΣ MARILLION ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΠΟΤΕ"


 Τον Derek Dick ή καλύτερα Fish, τον μάθαμε σαν τραγουδιστή/στιχουργό των Marillion στα πρώτα πρώτα 4 άλμπουμ τους και φυσικά στις μεγάλες επιτυχίες τους, Kayleigh, Lavender και Incommunicado. Μετά την περιοδεία του τέταρτου άλμπουμ τους Clutching at Straws (1987) ο Σκοτσέζος τραγουδιστής, με πολλές επιρροές τόσο στην ερμηνεία όσο και στην εμφάνιση από τον Peter Gabriel, αποχωρεί για να ακολουθήσει προσωπική καριέρα. «Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ» δήλωσε στο περιοδικό Classic Rock (Τεύχος 330, Αυγ 2024) μένοντας ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της προσωπικής του καριέρας που μετράει 11 άλμπουμ, αρχής γενομένης από το Vigil in a Wilderness of Mirrors (1990, Νο5 Μ.Βρετανία). Το άλμπουμ ήταν έτοιμο αρκετό καιρό πριν κυκλοφορήσει, ωστόσο καθυστέρησε την κυκλοφορία του για να μην συμπέσει με την κυκλοφορία του άλμπουμ των Marillion, Seasons End. To ύφος του άλμπουμ ήταν κοντά στον ήχο των Marillion, με καλεσμένο τον πρώην κιθαρίστα των Dire Straits, Hal Lindes και τον ντράμερ των Spandau Ballet, John Keeble.


 Κι ενώ όλα έδειχναν ότι είχε βάλει την προσωπική πορεία του σε ένα καλό δρόμο, εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη με την EMI με αποτέλεσμα την έκδοση διαταγής του Ανώτατου Δικαστηρίου που τον εμπόδισε να κυκλοφορήσει νέα τραγούδια για σχεδόν ένα χρόνο. Αποφασίζει να κτίσει δικό του studio στο Haddington της Σκωτίας, αλλά τα έξοδα ήταν πολλά και σύντομα έμεινε χωρίς κεφάλαια. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ του Internal Exile(1991, No 21 Μ.Βρετανία) με πολλά στοιχεία κέλτικής μουσικής και με τους σατίχους να έχουν αναφορές στην ανεξαρτησία της Σκοτίας. Το άλμπουμ δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα να πτωχεύσει.
Η Polydor, με την οποία ήδη συνεργαζόταν από το δεύτερο άλμπουμ του ζήτησε ένα νέο στούντιο άλμπουμ αλλά ο Fish αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με διασκευές, με τίτλο Songs from the Mirror(1993, Νο 46 Μ.Βρετανία). Ευρισκόμενος ακόμα σε κακή οικονομική κατάσταση, ιδρύει τη δική του δισκογραφική εταιρεία, Dick Bros με πρώτη κυκλοφορία το live άλμπουμ Sushi για να ακολουθήσει μια σειρά bootleg άλμπουμ που τα διέθεσε νόμιμα στην αγορά, τακτική σύνηθη για εκείνη την εποχή. Ακολούθησε τα άλμπουμ Suits(1994, Νο 18 Μ.Βρετανία), τα δύο Best of's, Yin και Yang, που περιείχαν επαναηχογραφημένο υλικό από την εποχή των Marillion και των προσωπικών άλμπουμ του. Ακολούθησε μια περιοδεία στη Βοσνία, παίζοντας στα στρατεύματα του ΟΗΕ ενώ κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sunsets on Empire(1997, Νο 42 Μ.Βρετανία), σε συνεργασία με τον Steven Wilson. Παρ όλα αυτά το οικονομικό του πρόβλημα παρέμενε έντονο σε σημείο που δεν μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του. Ακολούθησαν τα άλμπουμ Raingods with Zippos (1999) που οι κριτικοί το θεώρησαν σαν το καλύτερο προσωπικό του άλμπουμ, Fellini Days(2001), Field of Crows(2003), 13th Star(2007) ενώ την επόμενη χρονιά, είχε για ένα χρόνο εκπομπή στο ψηφιακό ραδιόφωνο του Planet Rock, με τίτλο Fish on Friday. Δισκογραφικά, κυκλοφόρησε το A Feast of Consequences(2012), το Ep A Parley With Angels, ενώ περιόδευσε στη Μ.Βρετανία, παίζοντας το άλμπουμ των Marillion, Clutching at Straws που είχε κλείσει 30 χρόνια κυκλοφορίας.
Τελευταίο του άλμπουμ το Weltschmer(2020) που κατάφερε να πουλήσει πάνω από 60.000 αντίτυπα ενώ από την περιοδεία το υλικό που ηχογράφησε το κυκλοφόρησε με τίτλο Vigil's End Tour 2021. Όλη η δισκογραφία του επανακυκλοφορεί remastered με bonus τραγούδια, ενώ δήλωσε ότι φέτος αποσύρθηκε από τη μουσική και τις; περιοδείες.


O Derek Dick πήρε ψευδώνυμο Fish πριν ακόμα γίνει μέλος των Marillion, από την  σπιτονοικοκυρά που κάθε φορά που του χτυπούσε την πόρτα ήταν στο μπάνιο! Αργότερα είπε "με πραγματικό όνομα Derek William Dick, έπρεπε να βρω  ένα ψευδώνυμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα".
TRIVIA
To 1987 παντρεύτηκε το μοντέλο Tamara Nowy, που έπαιζε στο video των τραγουδιών Kayleigh, Lady N  ina και A Gentleman's Excuse Me. Χώρισαν το 2003 αφού απέκτησαν την  Tara Rowena (Taz) όπου το 2012 πήρε μέρος στο διαγωνισμό Scottish Model of the Year αλλά ήλθε δεύτερη, αφού την πρώτη θέση πήρε η κόρη της Annie Lennox.
Ο Fish έχει εμφανιστεί μια φορά στη χώρα μας, στις 10 Οκτωβρίου 2008 στο An club.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Vigil in a Wilderness of Mirrors (1990)
Raingods with Zippos (1999)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου