CREEDENCE CLEARWATER REVISITED - RECOLLACTION (1998): ΛΕΙΠΕΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ JOHN FOGERTY


 Πίσω στο μακρινό πλέον 1995, οι Doug “Cosmo” Clifford (drums) και Stu Cook (μπάσο), αμφότεροι ιδρυτικά μέλη των τεράστιων Creedence Clearwater Revival αποφασίζουν να δημιουργήσουν τους Creedence Clearwater Revisited για να αποδώσουν ζωντανά την μουσική κληρονομιά τους. Ήδη και μετά την διάλυση των CCR οι σχέσεις των δύο παρέμεναν άριστές χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σχέση με τον John Fogerty, όπου τη γέννηση των Creedence Clearwater Revisited ώθησε και η άρνηση του να παίζει κομμάτια του θρυλικού σχήματος στις ζωντανές του εμφανίσεις.
Με τους Clifford και Cook θα ενώσουν τις δυνάμεις τους εξαιρετικοί μουσικοί με προεξάρχοντα τον κιθαρίστα Elliot Easton, ο οποίος μεταξύ άλλων υπήρξε lead κιθαρίστας των Cars. Το δύσκολο έργο των φωνητικών και την ρυθμική κιθάρα θα αναλάβει ο John Tristao, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει ο πολυοργανίστας Steve Gunner (ακουστική κιθάρα, πλήκτρα, φυσαρμόνικα κ.α).
Με αυτή την σύνθεση το συγκρότημα ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις με το setlist να βασίζεται στην κληρονομιά των CCR. Η επιτυχία – προϊόν της αγάπης του κοινού για την μουσική των CCR επιμήκυνε δραστικά την διάρκεια της περιοδείας και το πλήθος των εμφανίσεων του σχήματος. Το 1997 το συγκρότημα θα ηχογραφήσει κάποιες από τις εμφανίσεις του στον Καναδά κυκλοφορώντας το επόμενο έτος το Recollection, στο οποίο περιέχονται συνολικά 22 επιτυχίες των μεγάλων του αμερικάνικου ροκ.
Η επιλογή των κομματιών καθιστά το Revisited ένα ζωντανό best of, ηχογραφημένο στοπ Νοέμβριο του 1997 στην Alberta του Καναδά καθώς σε αυτό βρίσκουμε κομμάτια όπως I Put A Spell On You, Susie Q, Proud Mary, Fortunate Son κα. Αυτό είναι και το μόνο μου παράπονο, καθώς θα είχε ενδιαφέρον αν το συγκρότημα  προσέγγιζε και λιγότερο γνωστά κομμάτια όπως το πολύ καλό Cross-Tie Walker.


Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό το άλμπουμ οι φίλοι των CCR μπορούν να ακούσουν τα κλασικά κομμάτια των θρύλων της μουσικής σε κάποιες περιπτώσεις σε «πειραγμένες» εκτελέσεις όπως λόγου χάρη την εξαιρετική εκδοχή του Fortunate Son, το οποίο παίζεται σε πιο αργή ταχύτητα! Στις περισσότερες βέβαια των περιπτώσεων -χωρίς αυτό να είναι επιλήψιμο- το συγκρότημα αρκείται στην πιστή αναπαραγωγή των συνθέσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Bad Moon Rising όπου έχουμε και τα δεύτερα φωνητικά όπως ακριβώς στην studio εκτέλεση.
Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη κυκλοφορία υλικού των CCR από πρώην μέλη του σχήματος μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια! Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές αυτές θα είναι μάλλον οι εξαιρετικές εκτελέσεις των Run Through the Jungle και Heard It Through the Grapevine με τον Elliot Easton να κάνει εξαιρετική δουλειά στο τελευταίο. Προξενεί εντύπωση ότι μεταξύ των 22 κομματιών του άλμπουμ δεν έχει συμπεριληφθεί καμιά από τις συνθετικές προσπάθειες των Clifford και Cook.
Από πολλούς η κυκλοφορία χαρακτηρίστηκε ως «αχρείαστη» καθώς όλο το υλικό – και το ζωντανό των CCR παραμένει προσβάσιμο, αφετέρου γιατί την ίδια εποχή ο John Fogerty θα κυκλοφορήσει το ζωντανά ηχογραφημένο Premonition (1998), το οποίο περιλαμβάνει επίσης πολλά από τα κλασικά κομμάτια των CCR. Όπως είναι αναμενόμενο η εκτελεστική δεινότητα των μουσικών αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα των εκτελέσεων – με την παραγωγή να είναι επίσης εξαιρετική. Η φωνή του Tristao είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αν και φυσικά δεν τίθεται μέτρο σύγκρισης με τον μοναδικό Fogerty.


Το Recollection είναι ένα πραγματικά καλό άλμπουμ, που δείχνει την ποιότητα των μουσικών αναδεικνύοντας τον σεβασμό σε συνθέσεις, που έχουν προσδιορίσει τον αμερικάνικο hard rock ήχο. Λείπει όμως η μαγεία, αφού ο Fogerty είναι πραγματικά αναντικατάστατος! Το σημαντικό με το Recollection είναι ότι δεν αναπαραγάγει απλά τον ήχο των CCR, δεδομένης και της παρουσίας των δύο ιδρυτικών μελών, αλλά ότι επιχειρεί και καταφέρνει να αποτυπώσει το χρονικό στίγμα της εποχής εκείνης. Το Recollection απευθύνεται στους φανατικούς φίλους του συγκροτήματος, αφού για όλους τους υπόλοιπους τα Live in Europe (1973) και The Concert (1980) αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα των ζωντανών εμφανίσεων των CCR.



TRIVIA
• Το συγκρότημα εντός του επομένου έτους σχεδιάζει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

22/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου