Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ BOOK OF TALIESYN ΤΩΝ DEEP PURPLE

 

Το The Book of Taliesyn είναι το δεύτερο studio άλμπουμ των Deep Purple, που ηχογραφήθηκε μόλις τρεις μήνες μετά το Shades of Deep Purple και κυκλοφόρησε αρχικά στις ΗΠΑ από την Tetragrammaton Records τον Οκτώβριο του 1968, λίγο πριν την πρώτη τους περιοδεία στις ΗΠΑ, ενώ σε Αγγλία και Ευρώπη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1969.
Το όνομα για το άλμπουμ πήρε από το Βιβλίο του Taliesyn του 14ου αιώνα.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο TALIESYN
Το Βιβλίο του Llyfr Taliesin είναι ένα από τα πιο διάσημα χειρόγραφα (βλ. φώτο στο κάτω μέρος του κειμένου) της Μέσης Ουαλίας, που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 14ου αιώνα, αν και πολλά από τα 56 ποιήματα που περιέχει θεωρείται ότι προέρχονται από τον 10ο αιώνα ή πριν. Ο τόμος περιέχει μερικά από τα παλαιότερα ποιήματα στα Ουαλικά.
Το εξώφυλλο και οι σημειώσεις μεταφέρουν την απόφαση της εταιρείας διανομής στις ΗΠΑ που ήταν η Tetragrammaton Records (στον υπόλοιπο κόσμο ήταν η θυγατρική της ΕΜΙ, η Harvest), να στοχεύσει το άλμπουμ στο τεράστιο αμερικανικό κοινό των hippiesς, το οποίο είχε μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή.
Οι νότες συγκεκριμένα γράφτηκαν με μυστικιστικό τόνο, παραπέμποντας στον βάρδο Taliesyn ως πνευματικό οδηγό και παρομοιάζοντας την ακρόαση των τραγουδιών ως μια εξερεύνηση στις ψυχές των μελών του συγκροτήματος. Το αρχικό εξώφυλλο σχεδιάστηκε με πένα, μελάνι και χρώμα από τον Βρετανό εικονογράφο και συγγραφέα John Vernon Lord (βλ. φώτο),
John Vernon Lord

ο οποίος κατά σύμπτωση (!) έχει το ίδιο όνομα με τον οργανίστα των Deep Purple. Το The Book of Taliesyn ήταν το μόνο εξώφυλλο δίσκου που σχεδίασε ποτέ ο John Vernon Lord και, σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο του καλλιτέχνη Drawing on Drawing, το αρχικό έργο τέχνης δεν του επιστράφηκε ποτέ.
Στο βιβλίο του, ο John Vernon Lord θυμάται την εντολή σχεδίασης που έλαβε από το πρακτορείο Saxon Artists: "Ο πράκτορας μού έδωσε τον τίτλο λέγοντας ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ήθελε μια φανταστική Αρθουριανή πινελιά και να συμπεριλάβω γράμματα για τον τίτλο και τα ονόματα των μουσικών. Κυρίως την έμπνευση άντλησα από το Book of Taliesyn, το οποίο είναι μια συλλογή ποιημάτων, που λέγεται ότι γράφτηκε από τον Ουαλό βάρδο Taliesyn. Η αμοιβή για τη δουλειά ήταν £30, μείον 25% για τον πράκτορα."
Απίστευτο!
Ο John Vernon Lord ήταν, μέχρι το 1999, Καθηγητής Εικονογράφησης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον.
Ο John Vernon Lord γεννήθηκε το 1939 στο Glossop τού Derbyshire. Το 1985, το βιβλίο του The Nonsense Verse of Edward Lear κέρδισε το Redwood Burn Award που χορηγήθηκε από την NBL and Publishers’ Association και κέρδισε επίσης το βραβείο General Selectors από τη Βρετανική Ομοσπονδία Κύριων Εκτυπωτών. Το 1990 οι εικονογραφήσεις του για τους "Μύθους του Αισώπου" κέρδισαν το γενικό βραβείο στα W.H Smith Illustration Awards. Το 2018 οι εικονογραφήσεις του για τον "Οδυσσέα" κέρδισαν το V&A Illustration Award for Book Illustration ενώ αναδείχτηκε νικητής του 2018 Moira Gemmill Illustrator of the Year Priz.


Για την ιστορία το LP των Deep Purple έφτασε μέχρι το Νο 54 στο Billboard και έβγαλε και 2 singles, το Kentucky Woman και το River Deep (No 38 και 53 αντίστοιχα στις ΗΠΑ).

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

18/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου