ΤΟ...ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΤΟΥ BITTER SWEET SYMPHONY ΤΩΝ VERVE


 To Bitter Sweet Symphony είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια της εποχής Britpop, σύνθεση του Richard Ashcroft κι ερμηνευμένο από τους Verve στο άλμπουμ τους Urban Hymns(1997).  Στο τραγούδι, χρησιμοποιήθηκε sampling από το τραγούδι των Jagger/Richards, The Last Time του 1965 γι αυτό και στα credits μαζί με τον Ashcroft, εμφανίζονται και τα ονόματα των 2 Stones. Παρ όλο που το τραγούδι με το πρώτο άκουσμα ξεχωρίζει, κυκλοφόρησε σαν τρίτο single από το άλμπουμ και χρησιμοποιήθηκε σε διαφημίσεις καταναλωτικών προϊόντων όπως Vauxhall και Nike. Η αρχική παραγωγή του τραγουδιού είχε γίνει από τον John Leckie αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Την τελική παραγωγή έκανε ο Youth ο οποίος πρότεινε στον Ashcroft να ηχογραφήσει μια διαφορετική εκδοχή του τραγουδιού που τελικά σαν ιδέα ήταν απόλυτα πετυχημένη.
ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Δεν ήταν καθόλου εύκολη η χρησιμοποίηση του sample καθώς μετά από μήνυση του πρώην μάνατζερ των Rolling Stones, Allen Klein, οι Verve παραιτήθηκαν από όλα τα δικαιώματα και τα μέλη των Rolling Stones Mick Jagger και Keith Richards προστέθηκαν στους τίτλους της σύνθεσης τραγουδιών. Το 2019, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Klein, ο Jagger, ο Richards και ο γιος του Klein παραχώρησαν τα δικαιώματα στον Ashcroft.
Παρ όλη την άδεια που έλαβαν και πάλι η ABKCO Records (Σ.Σ. η εταιρεία που είχε τα δικαιώματα του τραγουδιού), αρνήθηκε να τους δώσει άδεια να χρησιμοποιήσουν το sample, λέγοντας ότι είχαν χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι είχε συμφωνηθεί. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα των Verve, Nick McCabe, η διαφωνία δεν εξαρτιόταν από το δείγμα αλλά από τη φωνητική μελωδία του Ashcroft, διένεξη που τελικά έκρινε ένας μουσικολόγος, δίνοντας δίκιο στην ABKCO Records. Σε μια στιγμή φαινόταν ότι δεν υπήρχε λύση, ο manager των Verve πρότεινε στη δισκογραφική τους εταιρεία, Virgin Records να καλέσουν τους Jagger και Richards και να τους παίξουν το τραγούδι στους οποίους άρεσε αλλά αρνήθηκαν να εμπλακούν στη διαμάχη.
Μετά από αυτό, o Ashcroft παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα και στα credits αναφερόντουσαν μόνο οι Jagger-Richards. Ο Ashcroft πήρε 1.000 $ και τίποτε άλλο, πράγμα που ήταν άδικο καθώς είχε προσφέρει πολλά στη μελωδία και τους στίχους. Η επιλογές που έδωσαν οι Jagger/Richards ήταν το συγκρότημα να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα του συγκεκριμένου τραγουδιού ή να μην έμπαινε καθόλου στο δίσκο! (σ.σ. τέτοια πολιτική ακολουθούν και οι A/DC, δηλαδή χρησιμοποιείς sample από τραγούδι τους και ΔΕΝ καρπούσαι το παραμικρό οικονομικό όφελος, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στον αρχικό συνθέτη)


O  Ashcroft είπε σαρκαστικά ότι το Bitter Sweet Symphony ήταν "το καλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει οι Jagger και Richardsο Ρίτσαρντς εδώ και 20 χρόνια και ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των Rolling Stones στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εποχή του Brown Sugar!
Και δεν έφθανε αυτό: Ο παραγωγός του The Last Time, Andrew Loog Oldham μήνυσε την ABKCO, λέγοντας ότι του οφείλονταν έως και 1.000.000 £ σε μηχανικά δικαιώματα για τη χρήση του δείγματος του τραγουδιού. Το 2019, το Billboard υπολόγισε ότι το Bitter Sweet Symphony είχε αποφέρει σχεδόν 5.000.000$, με τον Ashcroft να αισθάνεται σαν να τον έχουν κλέψει. Στο μεταξύ, Διευθύνων Σύμβουλος της ABKCO μετά τον θάνατο του Klein, είχε αναλάβει ο γιός του Jody(2009) και χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να υπάρξει επαναπροσέγγιση του manager του Ashcroft με τον Jody Klein, ο οποίος συμφώνησε να μιλήσει στους Jagger και Richards και φευ τον Απρίλιο του 2019 οι Jagger και Richards συμφώνησαν να επιστρέψουν(!) τα δικαιώματα του Bitter Sweet Symphony και τους τίτλους σύνθεσης τραγουδιών στον Ashcroft, ο οποίος με δήλωσή του τους ευχαρίστησε λέγοντας:  "Ποτέ δεν είχα προσωπική επαφή με τους Stones. Ήταν πάντα το μεγαλύτερο rok’n’roll συγκρότημα στον κόσμο. Ήταν μια φανταστική εξέλιξη”. (σ.σ. ας έλεγε κάτι άλλο!!!!)

TO VIDEO
Σχεδόν σε όλο το video, o Ashcroft περπατάει στο πεζοδρόμιο, στο Hoxton του Λονδίνου, με τον κόσμο να περνάει δίπλα του με τα άλλα μέλη να τον συνοδεύουν σε απόσταση. Η λογική του video μοιάζει με το Unfinished Sympathy των Massive Attack που το 1991 το MTV το είχε σε heavy rotation. Δείτε το εδώ.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου