ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ A.O.R. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ (ή μήπως ήταν στη σκιά των Αμερικάνικων;)


 Υπάρχει βρετανικό A.O.R; Υπάρχει μπορεί αν μην φθάνει στο επίπεδο του αμερικάνικου αλλά υπάρχει  και μέσα από αυτό το μάλλον μικρό μουσικό κίνημα, έχουν ξεπεταχτεί μερικά σημαντικά συγκρότημα αλλά και τραγούδια. Αυτά τα σχήματα τα κυριότερα τουλάχιστον, σας παρουσιάζουμε σήμερα δίνοντας σας μια καλή ευκαιρία να ξανά ακούσετε κάποια τραγούδια τους.  
Για μια ακόμα φορά θα γράψουμε ότι A.O.R. σημαίνει Adult Oriented Rock και φυσικά ο όρος είναι αμερικάνικος. Με το χρόνο έγινε Arena rock melodic rock, pomp rock και  stadium rock, όροι που έδωσαν οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι στα συγκροτήματα που γέμιζαν γήπεδα και ακουγόντουσαν στο αμερικάνικο ραδιόφωνο που σε πολλά πράγματα διαφέρει από το ευρωπαικό (και ελληνικό) καθώς η μουσική που παίζει απευθύνεται σε οδηγούς που οδηγούν σε αυτοκινητόδρομους με εντελώς διαφορετική  αίσθηση από τη δική μας. Ατελείωτες ευθείες και σταθερή ταχύτητα που ζητούν driving music. Και το Α.Ο.R.ήταν ότι καλύτερο για αυτές τις περιστάσεις.
Για να ξανά γυρίσουμε στο θέμα του άρθρου, τα βρετανικά συγκροτήματα δεν μπόρεσαν να αγγίζουν την αίγλη των αντίστοιχων αμερικάνικων, ζώντας πάντα στη σκιά τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έβγαλαν ορισμένα καλά τραγούδια και άλμπουμ. Ξεκινούμε λοιπόν….   

Γράφουν οι Σπύρος Γιαννακόπουλος, Αλέξανδρος Ριχάρδος

Οι Dare σχηματίστηκαν το 1985 με ηγέτη τον Darren Wharton, πρώην πληκτρά των Thin Lizzy. Με εμφάνιση αλά David Hasselhoff ταυτόχρονα όμως με ζεστή χροιά φωνής και με ζηλευτές συνθετικές ικανότητες, το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Out Of The Silence του 1988 έγινε κλασσικό για κάθε φίλο του AOR. Το Blood From Stone(1991) ακολούθησε τον πιο στακάτο hard rock ήχο προκαλώντας και πάλι αίσθηση σε μικρότερο βαθμό όμως. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δέκα άλμπουμς με κυρίαρχο στοιχείο την ποιότητα!  Σ.Γ.

Dare
Όταν μέλη από τα συγκροτήματα των Samson, Wildlife και The Invaders αποφάσισαν να ενωθούν και να κάνουν κάτι από κοινού η χρονιά στο ημερολόγιο έγραφε 1984. Το νέο συγκρότημα ονομάστηκε FM και έγινε ένα από τα πλέον αγαπητά των φίλων του ραδιοφωνικού - αρένα rock. Ακόμα και οι Iron Maiden διασκεύασαν τραγούδι τους! Έχουν κυκλοφορήσει αρκετούς studio και live δίσκους ενώ διαθέτουν έναν από τους καλύτερους τραγουδιστές του χώρου (και όχι μόνο), τον σπουδαίο Steve Overland. Σ.Γ.

Ξεκίνησαν με το πρώτο κύμα του N.W.O.B.H.M. και με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε ένα από τα καλύτερα Melodic Hard Rock σχήματα του Νησιού. Ιδρυτές είναι τα αδέρφια, Κυπριακής καταγωγής, Chris και Tino Troy. Από τους Praying Mantis πέρασαν πολλοί τραγουδιστές, άλλοι γνωστοί και άλλοι όχι τόσο με όλους όμως να αποδίδουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους όπως αρμόζει στο υψηλό συνθετικό επίπεδο του κάθε δίσκου. Για αρκετά χρόνια μέλος του συγκροτήματος υπήρξε ο Dennis Stratton το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το δισκογραφικό ξεκίνημα των Iron Maiden. Σ.Γ.

Τον John Parr τον ανακαλύψαμε το 1984 χάρη στο Νο1 τραγούδι του στην Αμερική, St. Emo’s Fire από την ομώνυμη ταινία που στη χώρα μας παίχτηκε με τίτλο St. Elmo’s Fire. .Κι όμως, τον προηγούμενο χρόνο είχε μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι Naughty Naughty (σ.σ. καμία σχέση με το ομότιτλο των Danger Danger)το οποίο στη χώρα μας είχε περάσει απαρατήρητο. Στη συνέχεια δεν μπόρεσε να κάνει άλλη επιτυχία, αλλά έδινε τραγούδια του σε άλλους καλλιτέχνες όπως Roger Daltrey,  Tom Jones, Romeo's Daughter, David Essex και Bucks Fizz. Α.Ρ.
Paying Mantis/John Parr


Τρία άτομα χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί το melodic rock project με την ονομασία Phenomena. Αυτοί ήταν ο παραγωγός Tom Galley μαζί με τον αδερφό του Mel Galley, κιθαρίστα των Whitesnake και ο ιδρυτής του περιοδικού Metalhammer Wilfried Rimensberger. Κάτω από αυτή την ομπρέλα στεγάστηκαν μεγάλα ονόματα όπως Glenn Hughes, Cozy Powell, Tony Martin, Ray Gillen, John Wetton, Brian May κ. α. Τα αλμπουμς τους βασίζονταν σε μία αφήγηση ιστορίας γι'αυτό και είχαν έναν concept χαρακτήρα. Την δεκαετία του ογδόντα κυκλοφόρησαν τρία μνημειώδη έργα για το A.O.R., ενώ είχαν και Νο 1 hit single στην Νότια Αμερική με την μπαλάντα Did It All For Love. Σ.Γ.

Πραγματικό supergroup οι GTR, σχηματίστηκαν το 1985 από 2 ιστορικά πρώην μέλη των Yes/Asia και Genesis, τους Steve Howe και Steve Hackett και με την προσθήκη του τραγουδιστή Max Bacon(Phenomena,Bronz), του ντράμερ Jonathan Mover (πρώην-Marillion) και του session μπασίστα Phil Spalding, ηχογράφησαν 1 και μοναδικό studio άλμπουμ, αφήνοντας πίσω τους μια πολύ μεγάλη επιτυχία, το When the Heart Rules the Mind. Κρίμα που δεν συνέχισαν Α.Ρ.

GTR





Δύο πράγματα έφεραν τους Shy στην αφρόκρεμα του Βρετανικού AOR. Πρώτον, οι μελωδικές, πιασάρικες συνθέσεις του κιθαρίστα και αρχηγού Steve Harris και δεύτερον τα απαράμιλλα φωνητικά του Tony Mills που κοίταζαν στα ίσια τον Geoff Tate των Queensryche. Η καλλιτεχνική κορυφή του συγκροτήματος θα έρθει το 1987 με το άλμπουμ "Excess All Areas"  σε παραγωγή του Roy Thomas Baker. Το τέλος των Shy δυστυχώς θα έρθει το 2011 με τον θάνατο του Steve Harris ενώ οκτώ χρόνια αργότερα ο Tony Mills θα πάει να συναντήσει και αυτός τον αρχηγό στην γειτονιά των αγγέλων. Η μουσική και το ταλέντο και των δύο όμως έμεινε και είναι πολύ βαθιά ριζωμένα στις καρδιές όλων των melodic rockers! Σ.Γ.




Ήταν 1985 όταν σχηματίστηκαν οι Romeo's Daughter και με τη βοήθεια της πρώτη συζύγου του Robert John "Mutt" Lange, κυκλοφόρησαν τρία χρόνια αργότερα το πρώτο πολλά υποσχόμενα ομότιτλο άλμπουμ τους, συμπαραγωγή των Robert John "Mutt" Lange και John Parr!(σ.σ. τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένα καινούργιο συγκρότημα;). Με τραγουδίστρια την πανύψηλη Leigh Matty οι Romeo’s Daughter, φάνηκε ότι το «είχαν» αλλά για διάφορους λόγους στάθηκαν άτυχοι. Ούτε με το δεύτερο άλμπουμ τους Delectable (1993) τα κατάφεραν κι μοιραία οδηγήθηκαν στη διάλυση. Αν σε κάποιο παζάρι βρείτε τα άλμπουμ τους, αποκτήστε τα! Α.Ρ.
Ένα από τα στολίδια του AOR είναι το συγκρότημα των Strangeways που μας έρχεται από την Γλασκόβη της Σκοτίας. Η μεγάλη δυναμική της μπάντας φάνηκε από την αρχή, όταν στο πρώτο άλμπουμ διάσημες προσωπικότητες όπως ο  Bob Ludwig και ο Kevin Elson δούλεψαν μαζί για το τελικό αποτέλεσμα του δίσκου. Οι ήρωες των Σκοτσέζων ήταν Αμερικάνοι και μάλιστα οι καλύτεροι, όπως οι Journey, οι Foreigner, οι Night Ranger κ. α. Στο δεύτερο άλμπουμ, το "Native Sons" του 1987, θα έρθει ο Αμερικάνος Terry Brock στο μικρόφωνο όπου με την Steve Perry χροιά του θα σημαδέψει τις διαχρονικές στιγμές του συγκροτήματος. Σ.Γ.
Romeo's Daughter, Shy, Stangeways



Από το Bath της Νοτιοδυτικής Αγγλίας οι Bronz (προσέξτε χωρίς e) αφού κατάφεραν χωρίς να έχουν συμβόλαιο να ανοίξουν συναυλίες των Angel Witch, More, Diamond Head και Anvil, υπέγραψαν στην Bronze Records(!) και κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους, με τίτλο Taken by Storm (1984), που είχε πλούσιο ήχο από πλήκτρα και ένα ενδεικτικό ήχο για αυτό που λέμε Βρετανικό A.O.R.με τη φωνή του mx Bacon (αργότερα στους GTR) να κερδίζει τις εντυπώσεις. Διαλύθηκα, για να επανασυνδεθούν δεκαετίες αργότερα χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Α.Ρ

Οι Stratus σχηματίστηκαν από τις στάχτες των Clive Burr's Escape και με σύνθεση  Bernie Shaw τραγούδι(αργότερα στους Uriah Heep), τα αδέλφια Tino Troy κιθάρα/τραγούδι και Chris Troy μπάσο (πρώην Praying Mantis), Alan Nelson πλήκτρα και Clive Burr ντραμς (ναι ο γνωστός πρώην Iron Maiden), ηχογράφησαν ένα αρκετά καλό άλμπουμ (σ.σ. θα αρέσει στους φίλους των Praying Mantis) με τίτλο Throwing Shapes(1985) το οποίο έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές. Σε συναυλία των Stratus είχε δει ο Mick Box τον Bernie Shaw και τους πρότεινε τη θέση του τραγουδιστή στους Uriah Heep. Α.Ρ



Κάπου ανάμεσα στο progressive και στο AOR βρίσκεται το μέγιστο σούπερ γκρουπ των Asia. Με τα μέλη, της πρώτης κλασσικής περιόδου, να έχουν ιστορικό σε Yes, King Crimsom, Emerson - Lake & Palmer η επιτυχία θα έρθει πολύ νωρίς με το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ να πουλά πάνω από εννέα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Λίγο μετά το 1990 ο πληκτράς και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Geoff Downes θα προσπαθήσει να αναστήσει τους Asia συνεργαζόμενος με νέους μουσικούς με πιο χαρακτηριστικό τον τραγουδιστή John Payne και σαν Asia θα δισκογραφήσουν μέχρι και το 2004. Ο σπουδαίος John Wetton, αυτή η χαρακτηριστική ζέστη φωνή με την οποία ταυτίστηκαν όλες οι μεγάλες τους επιτυχίες, θα επιστρέψει και πάλι μέχρι και την στιγμή που θα κοπεί το νήμα της ζωής του το 2017.  Σ.Γ.


Ήταν 1989 όταν Λονδρέζοι Blue Blud κυκλοφόρησαν το πρώτο ελπιδοφόρο άλμπουμ τους The Big Noise αλλά η σκηνή είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει. Καλές συνθέσεις, πιασάρικα ρεφρέν, καθαρή παραγωγή, άψογη ισορροπία μεταξύ αμερικάνικου κι ευρωπαικού rock και 2 κομματάρες, τα Don’t turn out the light και Running Back. Δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα παραπάνω και δεν έκαναν την επιτυχία που θα έπρεπε. Στη συνέχεια στράφηκαν σε ακόμα περισσότερο αμερικάνικο ήχο, αλλάζοντας όνομα σε Blue Blood (σ.σ. στην ουσία, διαφορετική γραφή) και κυκλοφορούν το δίσκο Universal Language(1991) για να διαλυθούν. Ψάξτε τους. Α.Ρ
Asia,, Status, Bronz, Blue Blud


‘Εχοντας μια μεγάλη και πολύ πετυχημένη καριέρα με τους Duran Duran αλλά και με τους Power Station, o κιθαρίστας Andy Taylor ανοίγει τα φτερά του κάνοντας πααγγγή σε άλμπουμ και τραγούδια των Robert Palmer, Rod Stewart, the Almighty, Thunder, Love and Money, Mark Shaw, Then Jerico, C. C. Catch (σ.σ. την θυμόσαστε;), Law,  Belinda Carlisle και Gun καθώς και 3 προσωπικά άλμπουμ. Τον θυμόμαστε για τις τραγουδάρες When the Rain Comes Down και I Mighty Lie.

Τους Άγγλους Tobruk, τούς έμαθα από τη συλλογή Metal to Metal(1986) που είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Κουτουβός.  Καλό σχήμα με ξεκάθαρο μελωδικό A.O.R. ήχο και καλύτερο κομμάτι τους το Wild on the Run που ήταν και η πρώτη κυκλοφορία τους. Το 1984 υπέγραψαν στην EMI για να κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά το άλμπουμ, Wild on the Run. Κυκλοφόρησαν ακόμα ένα άλμπουμ, το Pleasure + Pain (1987), για να διαλυθούν και να επανέλθουν το 2001 με το Recaptured. Οι Tobruk είναι ένα από τα καλύτερα A.O.R/Μελωδικά Βρετανικά σχήματα, εντελώς άγνωστοι στη χώρα μας κι αξίζει να ακούσετε το Wild on the Run. Α.Ρ
ΥΠΑΡΞΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ
 
Φαγώθηκε ο Σπύρος να περάσουμε τους Midnight Blue στην κατηγορία των συγκροτημάτων με αναφορά λίγες μόνο λέξεις. Το συγκρότημα του Dougie White (ναι, ο γνωστός) ηχογράφησε ένα και μοναδικό άλμπουμ, το Take the Money and Run(1994), αλλά πέρασε απαρατήρητο, αν και είχε πολύ καλή, έως εξαιρετική θα έλεγα, ερμηνεία του White και δεμένη παραγωγή του Jerry Packer (σ.σ. πρώτη φορά ακούω το όνομά του). Ευτυχώς επανεκδόθηκε αρκετές φορές. Α.Ρ.



Οι Σκοτσέζοι Heavy Pettin’ κυκλοφόρησαν το 1983 το άλμπουμ Lettin’ Loose που είχε αρκετά στοιχεία της εποχής (ακουγόταν και σαν new wave!) αλλά η κυκλοφορία του Rock Ain’t Dead’είχε πιο heavy ήχο σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ τους αλλά δεν τα κατάφεραν. Η ταφόπλακα μπήκε το 1987 που με  τραγούδι Romeo πήραν μέρος στο σκωτσέζικοί διαγωνισμό της Eurovision. Στους 6 συμμετέχοντες, βγήκαν 6οι!  Α.Ρ.
Οι Λονδρέζοι Moritz για αγνώστους λόγους δεν κατάφεραν να μπουν στην πρώτη κατηγορία συγκροτημάτων του Βρετανικού AOR παρότι το άξιζαν με το παραπάνω. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα ακούγοντας τα City Streets (1986) και Undivided(2010).Σ.Γ.

Alaska: Τους σχημάτισε ο Bernie Marsden μετά την απομάκρυνσή του από τους Whitesnake. Όσο σφιχτό και ζωντανό ήχο είχαν οι Whitesnake, τόσο άνευροι και νερόβραστοι ήταν οι Alaska. Για την ιστορία, από το συγκρότημα πέρασε κι ο Don Airey πλήκτρα. Κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ Heart of the Storm (1984) και The Pack (1985) χωρίς κανένα ενδιαφέρον.Α.Ρ.
Airrace, το πρώτο συγκρότημα του Jason Bonham. Με μία πραγματικά υπερδισκάρα, το Shaft of light (1984), γνωρίσαμε τον εξαιρετικό ερμηνευτή Keith Murrell και βάλαμε στην ζωή μας διαχρονικούς ύμνους μέσα από αυτή την δουλειά. Σ.Γ.


Ο Gary Hughes ξεκίνησε την σόλο καριέρα του το 1989 ηχογραφώντας τρία στούντιο άλμπου. Το 1996 ενώ έγραφε υλικό για το νέο του άλμπουμ πλαισιώθηκε από τα πρώην μέλη των Dare, Vinny Burns και Greg Morgan, και έτσι δημιουργήθηκαν οι Ten που κράτησαν την σημαία του Βρετανικού μελωδικού ήχου ψηλά καθόλα τα 90’s.  Σ.Γ.


Βρετανικό σούπερ γκρουπ οι Lionheart αποτελούμενο σε πρώτη φάση από τους Jess Cox (Tygers of Pan Tang), Dennis Stratton (Iron Maiden), Steve Mann (Liar, MSG), Rocky Newton (Wildfire) και Frank Noon (Def Leppard). Το Hot tonight (1984) είναι το προφανές, αξίζει όμως να ανακαλύψετε και τα σχετικά πρόσφατα άλμπουμ  που κρατούν πολύ ψηλά τον ποιοτικό πήχη. Σ.Γ.

Οι Atlantic σχηματίστηκαν το 1991 και τρία χρόνια αργότερα, ο 1994 κυκλοφόρησαν το Power που απέκτησε δικαίως μυθικές διαστάσεις στον κλειστό πάντα κύκλο των φίλων του είδους. Το καλοκαίρι επανήλθαν με μία εξίσου καλή δουλειά με τίτλο Another World. Σ.Γ.
Alaska, Lionheart, Airrace, Atlantic,Dannte Fox, Heatland,Ten



Οι Walk on Fire με το άλμπουμ Blind Faith (1989) έκαναν μία μικρή αίσθηση όπως και με τα singles Blind Faith και Wastelands. Το 2017 επέστρεψαν με το πολύ καλό Mind Over Matter. Σ.Γ.

Οι Ya Ya εδρασαν την δεκαετία του ογδόντα με τον Lea Hart να είναι υπεύθυνος για την δημιουργία τους και να τραγουδά στο πρώτο άλμπουμ. Στον δεύτερο δίσκο τα φωνητικά ανέλαβε ο Sam "Blue" Blewitt. Σ.Γ.


Οι Heartland σχηματίστηκαν από τον Chris Ousey όταν σταμάτησαν να υπάρχουν οι Virginia Wolf. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1991 και αν και πολύ καλό, ο κόσμος είχε πάρει διαφορετική μουσική τροχιά. Στην δεκαετία του ενενήντα και του δύο χιλιάδες ακολούθησαν αρκετοί δίσκοι, δίχως όμως την μαγεία του πρώτου. Σ.Γ.





Οι Dante Fox σχηματίστηκαν το 1989 από την τραγουδίστρια Sue Willets. Δύο ήταν οι δουλειές τους που έκαναν αίσθηση και που τις συναντάμε στα μέσα του ενενήντα, το Under Suspicion  και The Fire Within. Σ.Γ.

Η αποχώρηση του τραγουδιστή Alan Marsh από τους Tokyo Blade, είναι η αρχή της  δημιουργίας των Shogun που το 1986 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους και τον επόμενο χρόνο, στην Jet Records κυκλοφορούν το 31 Days που θεωρείται το πρώτο επίσημο άλμπουμ τους. Καλό A.O.R σύνολο τραγουδιών, με χαρούμενες, γλυκόπικρες μελωδίες, μπόλικα πλήκτρα και διπλά, τριπλά φωνητικά κι όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα hard rock μανδύα. Δεν κατάφεραν να συνεχίσουν και μάλλον ξεχάστηκαν.
Μέσα από τους Virginia Wolf μάθαμε πως ο γιος του John Bonham, Jason, ακολουθεί τα καλλιτεχνικά χνάρια του πατέρα του στον ίδιο ακριβώς τομέα. Επίσης μας συστήθηκε και ο τραγουδιστής Chris Ousey "ο άντρας με τις χρυσές αμυγδαλές" όπως είναι το παρατσούκλι του και τον οποίον βρίσκουμε μερικά χρόνια αργότερα και στους Heartland. Οι Virginia Wolf κυκλοφόρησαν δύο πάρα πολύ καλά άλμπουμς, το ομώνυμο (1986) και το Push (1987), που εκπροσωπούν επάξια τον βρετανικό μελωδικό ήχο του ογδόντα. Σ.Γ.

Η κοινή βρετανική περιοδεία με τον Bryan Adams ήταν η αιτία για να ανοίξει η δισκογραφική πόρτα της Virgin για τους εξαιρετικούς Outside Edge. Κίνηση ματ για να απολαύσουμε δύο AOR διαμάντια, τα Running Hot (1986) και More Edge (1987), που αποτελούν σεμινάριο ήχου, ατμόσφαιρας και έμπνευσης. Σ.Γ.
Αφού δεν κατάφερε ποτέ να βρει τραγουδιστή για συνεργασία, ο Steve Newman ανέλαβε ο ίδιος να πει τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ και τελικά του βγήκε σε καλό! Το συγκρότημα Newman έγινε γνωστό στον κλειστό κύκλο των φίλων του AOR και ακόμα και σήμερα μας προσφέρει αξιόλογα τραγούδια. Σ.Γ.


Την άλλη Κυιακή: Τα Καλύτερα New Wave Συγκροτήματα.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΡΔΟΣ

29/9/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου