SUTHERLAND BROTHERS AND QUIVER: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΟ SAILING

 


Ακόμα ένα άγνωστο συγκρότημα, της λεγόμενης παλιοροκάδικςη γενιάς, σήμερα στο Ποιος Θυμάται. Το Σκωτσέζικο συγκρότημα των Sutherland Brothers είναι σχεδόν άγνωστο έξω από τη Μ.Βρετανία, έχοντας μόνο μια επιτυχία, το Arms of Mary (1976 Νο 5 Μ.Βρετανία), και πιο πολύ έγιναν γνωστοί, γιατί  ο ένα από τα 2 αδέλφια που αποτέλεσαν το συγκρότημα, ο Gavin Sutherland είχε συνθέσει τη μεγάλη επιτυχία που τραγούδησε ο Rod Stewart, Sailing!
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, τα αδέλφια Gavin μπάσο/τραγούδι και Iain Sutherland τραγούδι/πλήκτρα/κιθάρα, ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1968 παίζοντας στους A New Generation για να συνεχίσουν με το folk/soft rock ντουέτο των Quiver(1973-1978, έχοντας μια μεγάλη επιτυχία με το Arms of Mary. Δεχόμενοι τους πρώτους επηρεασμούς τους από τους Shadows και το παίξιμο του Hank Marvin, τα 2 αδέλφια αποφάσισαν ότι αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να γίνουν επαγγελματίες μουσικοί. Σχημάτισαν τους Sutherland Brothers Band και προσέλαβαν τους Kim Ludman μπάσο και Neil Hopwood ντραμς, υπογράφοντας Island Records και κυκλοφορόντας το άλμπουμ The Sutherland Bros' Band (1972) που περιείχε το Sailing που δεν κατάφεραν να το κάνουν επιτυχία, πράγμα που έκανε το 1975 o Rod Stewart. Ακούστε εδώ τη δική τους ηχογράφηση.  Την ίδια χρονιά, το 1972 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο Lifeboat που έβγαλε 2 singles αλλά και πάλι δεν έκαναν καμία επιτυχία και τότε αποφάσισαν να ενωθούν με τους Quiver, σχήμα που είχε ιδρύσει ο κιθαρίστας Tim Renwick.


 Η καλύτερη περίοδος των Sutherland Brothers ήταν αυτή όταν συνεργάστηκαν με τους Quiver, κυκλοφορόντας το μικρό δίσκο (I Don't Want to Love You But) You Got Me Anyway(1973, Νο 48 Αμερική)και το άλμπουμ Dream Kid(1973) και την επόμενη χρονιά, το Beat of the Street(1974), με το συγκρότημα να υπογράφει στην CBS, κυκλοφορόντας το άλμπουμ Reach for the Sky(1975). Ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ ήταν το Ain't Too Proud όπου παίζει petal steel guitar, o David Gilmour.
Ακολούθησαν τα άλμπουμ Slipstream (1976) και Down To Earth(1977) που ήταν το τελευταίο τους, όπου παίζουν και οι Tim Renwick, Andy Pyle(Kinks, Rick Wills και Brian Bennett (Shadows).
Το πάντρεμα των δύο συγκροτημάτων (Sutherland Brothers και Quiver) έλαβε τέλος το 1979, με τους Sutherland Brothers να συνεχίζουν και να έχουν μια επιτυχία το 1979 με το τραγούδι Easy Come Easy Go, για να διαλυθούν εκείνη τη χρονιά κυκλοφορόντας το άλμπουμ When the Night Comes Down. Χαρακτηριστικό είναι ότι ΚΑΝΕΝΑ άλμπουμ τους δεν κατάφερε να μπει στο βρετανικό chart!Ο Iain Sutherland πέθανε το 2019 σε ηλικία 71 ετών .
TRIVIA

  • O Tim Renwick έπαιξε σαν tour member με τους Pink Floyd, στις περιοδείες 1987-89 και του 1994 καθώς και στην εμφάνιση τους στο Live 8 (2005). Έπαιξε ακόμα και με τους Al Stewart, Elton John, Procol Harum, Andy Gibb, David Bowie, Mike Oldfield, Gary Brooker, Roger Waters, Eric Clapton,[8] David Byron, Rick Wright κ.α.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 


Dream Kid(1973)

Reach for the Sky (1975)

Slipstream(1976)

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/8/24




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου