SKY: PROGRESSIVE, ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, FUSION ΚΑΙ JAZZ ΑΠΟ ΜΟΥΣΙΚΑΡΕΣ

 


Οι ΑυστραλοΆγγλοι(!) Sky είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη μουσική, που συνδύασε στοιχεία από την κλασική μουσική, jazz και progressive rock. Ας ξεκινήσουμε με τους μουσικούς που τους απάρτιζαν για να καταλάβουμε το εύρος της δυναμικής του αλλά και της ποιότητάς τους: O Αυστραλός κιθαρίστας κλασικής μουσικής John Williams με περισσότερους από 100(!) δίσκους (συμμετοχές/συνεργασίες), ο επίσης Αυστραλός κιθαρίστας Kevin Peek (που είχε παίξει με New Seekers, Mary Hopkin, Cliff Richard, Manfred Mann, Lulu, Tom Jones, Jeff Wayne και Shirley Bassey) και δίπλα τους ο μπασίστας Herbie Flowers (T.Rex, Elton John, Camel, David Bowie, Lou Reed), Melanie, David Essex, Harry Nilsson, Cat Stevens, Paul McCartney και δεκάδες άλλους ), o ντράμερ Tristan Fry κι αυτός session σε μεγάλα ονόματα κι ο οργανίστας Francis Monkman από τους 801 και Curved Air. Όλοι ένας κι ένας!
Οι ρίζες τους βρίσκονται στο 1971 όταν ο John Williams κυκλοφόρησε το fusion άλμπουμ Changes, το πρώτο μη κλασικό άλμπουμ του και το πρώτο με ηλεκτρική κιθάρα. Μεταξύ των μουσικών που τον συνόδευσαν ήταν κι οι ντράμερ  Tristan Fry ντραμς και Herbie Flowers μπάσο. Οι τρεις μουσικοί συνέχισαν να συνεργάζονται για να φθάσουμε στο άλμπουμ του Williams, Travelling(1978) όπου στην παρέα προστέθηκε κι το πρώην μέλος των Curved Air, ο οργανίστας Francis Monkman που έφερε τον κιθαρίστα Kevin Peek.
Η επιτυχία του Travelling, έδωσε την ιδέα στους Williams και Flowers να σχηματίσουν ένα συγκρότημα που θα έπαιζε ένα μουσικό είδος με στοιχεία κλασικής, progressive, jazz και fusion. Επέλεξαν το όνομα Sky, μετά από πρόταση του φίλου τους φλαουτίστα Pinuccia Rossetti και υπέγραψαν στην Ariola Records. Στο ξεκίνημά  τους, έπαιξε θετικό ρόλο η προσωπική επιτυχία του Williams με το κομμάτι Cavatina που ήταν το βασικό θέμα της ταινίας The Deer Hunter αν και η στροφή τους σε πιο εμπορικά θέματα δεν άρεσε σε πολλούς κριτικούς. Η κυκλοφορία του πρώτου ομότιτλου άλμπουμ τους (1979) γνώρισε επιτυχία σε Μ. Βρετανία(Νο 9) και Αυστραλία (Νο 10) όπου μόνο στη Μ.Βρετανία, οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 300.000 αντίτυπα. Ο ήχος τους ήταν κατά βάση ορχηστρική κλασσική μουσική ή ακόμα και κλασικά θέματα, σε μοντέρνα ενορχήστρωση jazz/fusion, με την περιοδεία που ακολούθησε, να είναι απόλυτα πετυχημένη. To Westway που ανοίγει το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους, θα μπορούσε να είναι τραγούδι ενός jazz funk συγκροτήματος, ενώ το Cannonball, από το ίδιο άλμπουμ, έχει τη δομή μουσικής ταινίας.
Το Sky 2(1980, Νο1 Μ.Βρετανία, Νο 125 Αμερική, Νο 4 Αυστραλία), συνέχισε στα πετυχημένα βήματα του πρώτου άλμπουμ όπου για μια άλλη φορά, έκαναν αυτό που ήξεραν καλά: Να παίξουν κλασική μουσική με μοντέρνα ενορχήστρωση και οι  δικές τους συνθέσεις να βαδίζουν σε αυτό το μοτίβο! Το Sky 2 είχε κομμάτια με ισπανική και αραβική folk μουσική, αραβική αλλά και αρκετές συνθέσεις του Flower.


Παρ΄όλη τη μεγάλη επιτυχία τους, μετά την κυκλοφορία του Sky 2, ο Francis Monkman αποχώρησε για να αφοσιωθεί στα προσωπικά projects όπου ένα από αυτά ήταν και η μουσική στην ταινία The Long Good Friday. Μακροπρόθεσμα, η αποχώρησή του έβλαψε το συγκρότημα γιατί ήταν σημαντικός συνθέτης και ενορχηστρωτής! Τον αντικατέστησε ο session μουσικός Steve Gray που είχε παίξει με ονόματα όπως Quincy Jones, Henry Mancini, Michel Legrand, Lalo Schifrin, Peggy Lee, Sammy Davis Jr και John Barry. Το συγκρότημα εμφανίζεται σε ένα φιλανθρωπικό κοντσέρτο στο Westminster Abbey με την εμφάνισή τους να κυκλοφορεί σε VHS ενώ ακολουθεί η κυκλοφορία του Sky 3(Νο 3 Μ.Βρετανία, Νο 181 Αμερική) το οποίο δεν έτυχε της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας των δύο προκατόχων του, αλλά ήταν πιο λαμπερό. Μόνο στη Μ.Βρετανία πούλησε 100.000 αντίτυπα!
 Το Sky 4: Forthcoming (1982, Νο 7 Μ.Βρετανία, 100.000 αντίτυπα) το πρώτο άλμπουμ τους με διασκευές και χωρίς καμία δική τους σύνθεση. Ένα από τα κομμάτια του ήταν και το To Yelasto paidi theme from Z του Μίκη Θεοδωράκη. Την κυκλοφορία του ακολούθησε περιοδεία που καταγράφηκε και κυκλοφόρησε στο Sky Five Live(1983, Νο 14 Μ.Βρετανία, 60.000 αντίτυπα). Ακολούθησαν τα άλμπουμ Cadmium (1983,Νο 44 Μ.Βρετανίας, 60.000 αντίτυπα), The Great Balloon Race (1985) που ήταν το πρώτο άλμπουμ με δικές τους συνθέσεις και Mozart (1987). Όμως από το Φεβρουάριο του 1984 ο John Williams έχει αποχωρήσει για να συνεχίσει την καριέρα του στην κλασική μουσική. Τότε η δισκογραφική εταιρεία τους κυκλοφόρησε τη συλλογή Μasterpieces(1984) η οποία σταμάτησε στο Νο5 του βρετανικού chart. Mia δεύτερη συλλογή τους με τίτλο Classic Sky κυκλοφόρησε το 1990
Για να επιστρέψουμε στις δραστηριότητες του συγκροτήματος, μετά την αποχώρηση του Williams, συνέχισαν να περιοδεύουν σαν κουαρτέτο με καλεσμένους μουσικούς να τους συνοδεύουν όπως οι Nicky Hopkins ( Rolling Stones, Who), Tony Hymas και Rick Wakeman! Τελευταίο άλμπουμ του ήταν το Mozart που ηχογραφήθηκε με τη συνοδεία ορχήστρας και ήταν το πιο πετυχημένο τους στην Αμερική.


Το 1990 τους βρίσκει με τον πιανίστα/οργανίστα Paul Hart στη σύνθεσή τους και σειρά συναυλιών για να προωθήσουν την κυκλοφορία της συλλογής Μasterpieces. Το 1991 ο Kevin Peek αποχωρεί πιστεύοντας ότι  ό,τι ήταν να δώσει στο συγκρότημα, το έδωσε. Τον αντικατέστησε ο Richard Durrant. Οι θάνατοι των Steve Gray (2008) και Κevin Peek (2013) έκαναν το μέλλον τους αβέβαιο, ενώ το 2023 πέθανε κι ο Francis Monkman, εξαλείφοντας κάθε προσδοκία για μια επανασύνδεση καθώς ο Williams είχε  εκφράσει τη θέληση για ένα reunion.
Ακόμα και οι ίδιοι μουσικοί που πέρασαν από τους Sky, δυσκολεύονται να τους καταχωρήσουν σε κάποιο είδος, με τον Herbie Flowers, 26 χρόνια μετά(!) να λέει  “Δεν ξέρω αν πρέπει να τους χαρακτηρίσω electro pop ή prog rock”.



ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
O Francis Monkman αποχώρησε το 1980 κι ασχολήθηκε με την πειραματική και κλασική μουσική . Πέθανε το 2023.
Ο John Williams αποχώρησε το 2014 συνέχισε την καριέρα του στο χώρο της κλασικής μουσικής. Eξακολουθεί να ηχογραφεί με τελευταίο άλμπουμ του το Vivaldi, Etc.!(2019).
Ο έτερος Αυστραλός, ο κιθαρίστας Kevin Peek, αποχώρησε το 1991 αλλά δεν τα πήγε καλά στα οικονομικά του, πτώχευσε 2 φορές και τη δεύτερη κατέληξε στη φυλακή με ποινή 3 ετών. Πέθανε το 2013 από τον καρκίνο του δέρματος κι όλα αυτά τα χρόνια ταλιπωρήθηκε με συνεχείς δίκες.
Ο Steve Gray συνεργάστηκε σε διάφορα projects με τους Brian Eno, John Williams,  LSO, Martial Solal (Γάλλος πιανίστας), Norma Winstoneκ.α. Πέθανε το 2008.
Ο περκασιονίστας Tristan Fry εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Orchestra of the Academy of St Martin ενώ έχει και το δικό του συγκρότημα, τους Tristan Fry Percussion Ensemble.
Ο Herbie Flowers παίζει σαν session μουσικός δίπλα σε ονόματα όπως Jools Holland, Clannad, Mike Hatchard, Paul McCartney, ενώ συνόδευσε τον Jeff Wayne στην War of the Worlds tour.
O Richard Durrant γράφει μουσική για ταινίες και τηλεόραση ενώ έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία LongMan Records.
Την ίδια πορεία με μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, κάνει κι ο Paul Hart.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Sky ήταν ένα progressive συγκρότημα, με πολλές καταβολές από την κλασική μουσική, οι οποίοι μάλλον δεν κατάφεραν να αγγίξουν το ενδιαφέρον του progressive κοινού, επιτυγχάνοντας να γίνουν αγαπητοί σε ένα πλατύτερο κοινό, που δεν είχε απαραίτητα ιδιαίτερες μουσικές απαιτήσεις. Το παίξιμό τους ήταν σχεδόν τέλειο, διαβάσατε τις μουσικές καταβολές τους πριν σχηματιστούν, και το επίπεδο παραγωγής σχεδόν εξαιρετικό
ΠΡΕΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ   


Sky (1979)
Sky 2 (1980)
Sky 3 (1981)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου