PINK FLOYD - WISH YOU WERE HERE: ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΙΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ


Στο μακρινό 1975, οι Pink Floyd θα κυκλοφορήσουν το μνημειώδες Wish You Where Here με το ομώνυμο κομμάτι να αποτελεί ένα από τα 5 αριστουργήματα του δίσκου.
Το Wish You Where Here είναι ένα από τα ελάχιστα κομμάτια τους, που οι Waters και Gilmour συνεργάστηκαν στην σύνθεσή του, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει και τα φωνητικά. Ο Gilmour έπαιξε στο studio το εναρκτήριο riff με τον Waters να του ζητά να το παίξει πιο αργά. Γύρω από αυτή την ιδέα οι δύο μουσικοί συνέθεσαν το κομμάτι με τον Waters να γράφει και τους στίχους.
Οι στίχοι πραγματεύονται το αίσθημα ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής αποστασιοποίησης - αποχής από την καθημερινή πραγματικότητα. Κύρια έμπνευση αποτέλεσε ο Syd Barrett, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, ο οποίος  υπέφερε από ψυχικά νοσήματα. Βάση υπήρξε ένα ποίημα, που είχε γράψει ο Waters στο οποίο εξέφραζε την επιθυμία ο Barrett να ήταν μαζί τους!
Ο Waters εξάλλου έχει δηλώσει ότι η χρήση LSD συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης του Barrett, η οποία έβαινε προς το χειρότερο όσο το συγκρότημα γνώριζε μεγαλύτερη επιτυχία. Ας μην παραβλέπουμε ότι η ψυχική νόσος, που οδήγησε στην αποκοπή του Barrett από την πραγματικότητα, στέρησε τους Floyd από έναν εκ των βασικών συνθετών αναγκάζοντας τον Waters να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των συνθέσεων.
Σε μια συνέντευξή του ωστόσο το 2022 ο Waters δήλωσε ότι το κομμάτι δεν αφορούσε τον Barrett. Υποστήριξε ότι το κομμάτι αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο studio την περίοδο της ηχογράφησης καθώς θεωρεί ότι δεν κατέβαλαν το σύνολο των δυνάμεών τους για το καλύτερο αποτέλεσμα – ιδανικός τίτλος γι’ αυτούς θα ήταν το Wish We Were Here!
Στην εισαγωγή του κομματιού ακούγεται ένας ήχος, που μοιάζει με αναζήτηση στις συχνότητες του ραδιοφώνου για να σταματήσει τελικά σε έναν σταθμό, που ακούγεται η 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι. Με αυτό τον τρόπο το συγκρότημα θέλησε να δείξει την απόσταση μεταξύ ακροατή και μουσικής.
Στο 45 δευτερόλεπτο ακούγεται ένας μικρός βήχας και 3 δευτερόλεπτα αργότερα μια ρουφηξιά. Σύμφωνα με μια εκδοχή το συγκρότημα θέλησε να δημιουργήσει την αίσθηση ενός ανθρώπου που παίζει κιθάρα ακούγοντας ραδιόφωνο, ενώ ο έχει διατυπωθεί η άποψη ότι παραπέμπει στην τότε προσπάθεια του Gilmour να διακόψει το κάπνισμα. Το ραδιόφωνο δεν είναι άλλο από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του Gilmour.
Αντίστοιχα στο τέλος του κομματιού ακούγεται ο ήχος δυνατού ανέμου και παράλληλα η μελωδία ενός βιολιού. Οι Pink Floyd κάλεσαν τον Γάλλο μουσικό της jazz, Stephane Grappelli, ο οποίος ηχογραφούσε σε κοντινό studio, να παίξει βιολί. Ο Γάλλος μουσικός έλαβε αμοιβή 300 αγγλικές λίρες για την συνδρομή του, αν και στην τελική μίξη το συγκρότημα κράτησε ένα πολύ μικρό μέρος της ηχογράφησης. Έχουν ωστόσο κυκλοφορήσει κατά καιρούς κάποιες εκδόσεις του κομματιού όπου αποτυπώνεται καλύτερα η συνεισφορά του Grappelli.


Αν και το θέμα της απουσίας – ψυχικής απομόνωσης διατρέχει και τις υπόλοιπες συνθέσεις, το συγκρότημα επέλεξε τον τίτλο του συγκεκριμένου κομματιού ως τίτλο του άλμπουμ γιατί συνόψιζε την κεντρική ιδέα. Ο σχεδιαστής του εξώφυλλου, Storm Thorgerson , ήταν αυτός που πρότεινε τον τίτλο του άλμπουμ. Η κεντρική θεματολογία χαρακτηρίζει και το εξώφυλλο, που εικονίζει δύο ανθρώπους να δίνουν τα χέρια καθώς ο ένας φλέγεται – ένδειξη ανειλικρινούς επικοινωνίας!
Όταν οι Pink Floyd εισήχθησαν στο Rock N’ Roll Hall Of Fame το 1996, έπαιξαν το Wish You Were Here στην τελετή εισδοχής. Ο Nick Mason (drums) δέχθηκε το βραβείο αλλά δεν συμμετείχε παίζοντας ντραμς, ενώ οι Roger Waters και Syd Barrett δεν παρευρέθηκαν.
Ο Nick Mason συνοδευόμενος από τους Mike Rutherford των Genesis, τον Ed Sheeran και τον Richard Jones των Feeling έπαιξαν ζωντανά το Wish You Where Here στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο γνωρίζοντας την αποθέωση.

TRIVIA
• Μετά την αποχώρησή του από τους Pink Floyd και κυρίως λόγω των κακών σχέσεων με τον Gilmour, ο Waters απέφευγε να παίζει ζωντανά συνθέσεις που είχαν γράψει οι δύο καλλιτέχνες. Το Wish You Where Here αποτελούσε εξαίρεση!
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

3/8/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου