MANFRED MANN'S EARTH BAND- NIGHTGALES AND BOMBERS: ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΜΙΞΗ PROGRESSIVE ΚΑΙ SYMPHONIC ROCK


Οι Manfred Mann’s Earth Band έγιναν γνωστοί στη χώρα μας χάρη στο άλμπουμ Solar Fire και τα κομμάτια τους Father of Day, Father of Night, σύνθεση Bob Dylan, Solar Fire αλλά και In the Beginning, Darkness, δεν έλειπαν από κανένα πάρτι και από κανένα ερασιτεχνικό σταθμό.
Εμένα, το άλμπουμ που μου άρεσε και το βρήκα πιο κοντά στα γούστα μου ήταν το Nightingales & Bombers (1975), που είχε όλα τα στοιχεία του progressive που ήταν στον κολοφώνα του και με πιο rock ήχο.
Ο ΤΙΤΛΟΣ
Αν σας παραξενεύει ο τίτλος, προήλθε από μια ηχογράφηση που έγινε στο Surrey της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από έναν ορνιθολόγο που σκόπευε να ηχογραφήσει αηδόνια! Η ηχογράφηση έγινε στις 19 Μαΐου 1942 από έναν ηχολήπτη του BBC που ήθελε να μαγνητοφωνήσει το κελάιδισμα του αηδονιού, και έτυχε να μαγνητοφωνήσει και τον ήχο των βομβαρδιστικών της RAF, την ώρα που διέσχισαν τον ουρανό για να κατευθυνθούν στο Mannheim της Γερμανίας. Σε εκείνη την επιδρομή έφυγαν 197 αεροπλάνα και 12 καταρρίφθηκαν. Η ηχογράφηση έχει ενσωματωθεί στο As Above, So Below που κλείνει το δίσκο.
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Το άλμπουμ ανοίγει με το αγαπημένο μου Spirit in the Night, σύνθεση του Bruce Springsteen από το πρώτο άλμπουμ του Greetings from Asbury Park, N.J. που εδώ ακούγεται μεταμορφωμένο, κυρίως με τη χρήση περισσότερων πλήκτρων αλλά και περισσότερες αρμονίες. Σίγουρα η εκτέλεση των Manfred Mann’s Earth Band είναι καλύτερη από την ηχογράφηση του Springsteen κι αυτό οφείλεται στην ικανότητα του Manfred Mann που ποτέ δεν πήρε τα ένσημα που του αναλογούσαν.


Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 2 διαφορετικές εκτελέσεις του τραγουδιού. Μια σαν Spirit in the Night σε ΗΠΑ και Αυστραλία με τη φωνή του Mick Rodgers και μια σαν Spirits in the Night (με s), με τη φωνή του Chris Thompson. Αυτή η ηχογράφηση σταμάτησε στο Νο40 του Billboard.
Το Countdown που ακολουθεί, βασίζεται σε ένα ξέφρενο κιθαριστικό ρυθμό (ξέφρενο για τους MMEB, να διευκρινίσω) που μάλλον ακούγεται παράταιρο στο γενικό σύνολο κι ευτυχώς το The Times is Right που ακολουθεί μάς ξανά βάζει στη μουσικότητα και την ατμόσφαιρα του συγκροτήματος. Το instrumental Crossfate κλείνει την Α πλευρά με ένα παιγχνιδιάρικο παίξιμο του Νοτιοαφρικάνου Manfred Mann στο συνθεσάιζερ, για να γυρίσουμε το βινύλιο και τη βελόνα του πικ απ να αρχίζει να διαβάζει τα αυλάκια. Το Visionary Mountainς (στίχοι της Joan Armatrading) έχει όλο το progressive στοιχείο που  διακατέχει το συγκρότημα, με πολύ μελωδία, όπως και το ομώνυμο instrumental κομμάτι που μου θύμισε Mahavisnu Orchestra. Το As Above So Below που κλείνει αυτόν τον πολύ καλό δίσκο, βασίστηκε σε τζαμάρισμα όταν ηχογραφούσαν το Mighty Quinn και εδώ ακούγεται ηχογραφημένο live στο Marquee στις 18 Δεκεμβρίου 1973. Ακούστε εδώ το Visionary Mountains
Οι Mick Rogers κιθάρα, τραγούδι, Colin Pattenden μπάσο, Chris Slade ντραμς με τον Manfred Mann στα πλήκτρα, ηχογράφησαν ένα από τα καλύτερα progressive άλμπουμ εκείνης της χρονιάς, έστω κι αν εμπορικά δεν τα πήγε καλά (No 120 US στο Βρετανικό chart ΔΕΝ μπήκε).

TRIVIA
Το καταπληκτικό είναι ότι οι Manfred Mann’s Earth Band, έχουν διασκευάσει 3 τραγούδια από το ίδιο άλμπουμ του Springsteen, το Greetings from Asbury Park, N.J., τα Spirit in the Night, For you και Blinded by the light!!!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το The Roaring Silence που εμπορικά αλλά και ποιοτικά τους εκτόξευσε!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/8/24


Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ NIGHTGALES AND BOMBERS

Το οπισθόφυλλο


Οι Manfred Mann’s Earth Band σπάνια αναφέρονται σε μια συζήτηση για δημιουργικά progressive rock συγκροτήματα. Αυτό οφείλεται αναμφίβολα στη σχετικά εμπορική τους διάθεση, καθώς και στην
αναμφισβήτητα μη-proggy τάση τους να δομούν άλμπουμ γύρω από διασκευές. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 έφτασαν στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους με μια σειρά άλμπουμς που χαρακτηρίζονται από την απόλυτα πετυχημένη μίξη progressive και symphonic rock. Ένα
από αυτά τα άλμπουμς είναι και το Nightingales and Bombers, στο οποίο συνδυάζουν τις πιο φιλόδοξες prog συνθέσεις τους με πιασάρικες φωνητικές μελωδίες και εντυπωσιακά ορχηστρικά ή κιθαριστικά
περάσματα, που δημιουργούν μια θεατρική ατμόσφαιρα. Συμπαγές και ταυτόχρονα εμπορικό, αινιγματικό και με έντονο prog χρώμα είναι το τελευταίο άλμπουμ που υπογράφει η καλύτερη σύνθεση των MMEB.

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου