Στο μακρινό 1967 ο μάγος της κιθάρας Jimi Hendrix θα κυκλοφορήσει θεϊκό Purple Haze. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κομμάτια της ροκ μουσικής, το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε όλες σχεδόν τις λίστες με τα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών. Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει ως single το Hey Joe, το οποίο όμως δεν ήταν δική του σύνθεση, ο Hendrix αποφάσισε να δώσει στους φίλους του κάτι πραγματικά αντιπροσωπευτικό της μαγείας του.
Ο Hendrix είχε δηλώσει ότι εμπνεύστηκε το κομμάτι από ένα όνειρο που είχε δει. Ο ίδιος περπατούσε κάτω από την θάλασσα περικυκλωμένος από ένα είδος μωβ ομίχλης. Τελικά η πίστη του στον Ιησού τον έσωσε! Γι’ αυτό τον λόγο ο Hendrix είχε γράψει τον στίχο «purple haze, Jesus saves», τον οποίο τελικά δεν συμπεριέλαβε στο κομμάτι. Eίχε μάλιστα δηλώσει ότι το κομμάτι δεν σχετιζόταν με χρήση ναρκωτικών, αλλά με το περιεχόμενο κάποιου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που είχε διαβάσει. Πρόκειται για το βιβλίο Night Of Light, ένα μυθιστόρημα του 1966 του συγγραφέα Philip José Farmer. Στην ιστορία που διαδραματίζεται σε έναν μακρινό πλανήτη, οι ηλιακές κηλίδες παράγουν μια «μωβ ομίχλη» (purple haze), η οποία ασκεί μια αποπροσανατολιστική επίδραση στους κατοίκους. Είναι ωστόσο δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι οι στίχοι δεν περιγράφουν κάποιο «ταξίδι» του καλλιτέχνη υπό την επήρεια παραισθησιογόνων.
Μετά την κυκλοφορία του κομματιού ο Hendrix υποστήριξε ότι το τραγούδι αναφερόταν σε μια κοπέλα, την οποία ο ίδιος είχε γνωρίσει όταν βρισκόταν στην νέα Υόρκη. Η κοπέλα είχε προσπαθήσει να του κάνει βουντού για να τον κάνει δικό της!!! Σε αυτό το γεγονός αναφέρονται και οι στίχοι «Purple haze all around, don't know if I'm coming up or down, Am I happy or in misery, whatever it is that girl put a spell on me».
Η αρχική εκδοχή του κομματιού είχε μόλις δέκα στίχους. Μέρος αυτών συμπληρώθηκε από ελεύθερους στίχους, που κατά καιρούς ο μεγάλος κιθαρίστας έγραφε κι ολοκλήρωσε την σύνθεσή τους την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων του 1966. Ο διασημότερος στίχος δεν είναι άλλος από τον «Scuse me while I kiss the sky», τον οποίο συχνά ο Hendrix παράφραζε λέγοντας «Scuse me while I kiss this guy» και δείχνοντας κάποιο από τα μέλη της μπάντας του.
Ο μάνατζερ του Hendrix και πρώην μπασίστας των Animals, Chas Chandler τον άκουσε να παίζει το βασικό riff λίγο πριν ανέβη στην σκηνή του Upper Cut Club στο Λονδίνο, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο πρώην πυγμάχος Billy Walker. Ο Chandler τον ενθάρρυνε να συνθέσει ολόκληρο το κομμάτι λέγοντας ότι θα είναι ο διάδοχος του Hey Joe, που όπως αναφέραμε είχε κυκλοφορήσει λίγο πριν ως single.
Με την βοήθεια του Chandler ο Hendrix θα ηχογραφήσει την demo εκτέλεση και λίγο αργότερα με τα χρήματα, που είχε κερδίσει από τις πωλήσεις του Hey Joe, θα μεταβεί στα Olympic Studios του Λονδίνου για να ηχογραφήσει το κομμάτι έχοντας την συνδρομή του νεαρού τότε μηχανικού ήχου Eddie Kramer. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, ο drummer Mitch Mitchell και ο μπασίστας Noel Redding έμαθαν το κομμάτι πριν μπουν στο studio για να ηχογραφήσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διάθεσης των Hendrix και Kramer για πειραματισμό αποτελεί το γρήγορο παίξιμο κιθάρας στο τέλος του κομματιού που θυμίζει μαντολίνο στο τέλος του κομματιού. Για να το καταφέρει αυτό ο Kramer ρύθμισε το μαγνητόφωνο στην μισή ταχύτητα ηχογραφώντας το γρήγορο παίξιμο του Hendrix. Επαναφέροντας το μαγνητόφωνο στην κανονική ταχύτητα γεννήθηκε το συγκεκριμένο σημείο του κομματιού. Ο Jimi και ο Chas Chandler χρησιμοποίησαν διάφορα τεχνάσματα για να βγάλουν τον τόσο ξεχωριστό ήχο – τύλιξαν λχ ένα ζευγάρι ακουστικά γύρω από ένα μικρόφωνο για να πετύχουν την ηχώ σε κάποια σημεία του κομματιού.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο solo του Hendrix όπου στο προσκήνιο έρχονται οι blues καταβολές του μεγάλου κιθαρίστα. Με χρήση εφέ ωστόσο ο ήχος της κιθάρας θυμίζει αυτόν του σιτάρ.
Το single έφτασε στην 3η θέση των βρετανικών singles charts, ενώ είναι το κομμάτι με το οποίο ανοίγει η Αμερικάνικη έκδοση του Are You Experienced, του πρώτου άλμπουμ των Jimi Hendrix Experience
Το κομμάτι ακούστηκε ζωντανά για πρώτη φορά την 8η Ιανουαρίου του 1967 στην ζωντανή εμφάνιση του γκρουπ στο Sheffield της Αγγλίας. Ήταν επίσης το προτελευταίο κομμάτι, που έπαιξε ζωντανά ο Hendrix την 6η Σεπτεμβρίου του 1970, λίγες μόλις μέρες πριν τον θάνατό του.
TRIVIA
• Όσο άνετα αισθανόταν παίζοντας κιθάρα τόση ανασφάλεια είχε με την φωνή του. Όταν ηχογραφούσε τα φωνητικά ήθελε να είναι σβηστά όλα τα φώτα της αίθουσας εκτός από ένα μικρό φωτάκι για να διαβάζει τους στίχους και φυσικά να βρίσκονται μόνο τα αναγκαία για την ηχογράφηση άτομα. Μη έχοντας εμπιστοσύνη στην ερμηνευτική του ικανότητα ζητούσε συχνά την επιβεβαίωση από τον μηχανικό του Eddie Kramer σχετικά με την ποιότητα της ηχογράφησης.
• Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Hendrix δεν γνωριζόταν με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ. Στην οντισιόν που έκαναν για την πρόσληψη των μελών ο Mitch Mitchell, ο οποίος είχε jazz υπόβαθρο, επελέγη με την ρίψη ενός κέρματος, ενώ ο Noel Redding δεν είχε παίξει ποτέ στην ζωή του μπάσο καθώς ήταν κιθαρίστας!
• Ένα μήνα πριν τον θάνατό του ο Hendrix δημιούργησε τα περίφημα Electric Lady Studios. Ένα από αυτά είναι γνωστό ως Purple Haze εξαιτίας της μωβ κονσόλας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
17/8/24
Δημοσίευση σχολίου