JEFFREY HAMMOND-HAMMOND (μπασίστας Jethro Tull): «ΗΜΟΥΝ Ο ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ»


 Όταν το 1972 αγόραζα το Aqualung (ακόμα έχω το ίδιο αντίτυπο!), το μάτι μου έπεσε στο όνομα του μπασίστα Jeffrey Hammond-Hammond, με το επαναλαμβανόμενο επίθετο. Μού έκανε εντύπωση, αλλά περισσότερη εντύπωση μου είχαν κάνει τα τραγούδια του άλμπουμ, που για μήνες δεν βγήκε από το πικ απ μου. Χρόνια αργότερα, έμαθα την αιτία του διπλού επίθετου, αφού συμπωματικά και τον πατέρα του και τη μητέρα του, τους έλεγαν ….Hammond. Ο Jeffrey Hammond-Hammond, είχε αντικαταστήσει τον αρχικό μπασίστα Glenn Cornick (έφυγε από τη ζωή το 2014), που είχε παίξει στα άλμπουμ This Was, Stand Up, Benefit και Nothing is Easy - Live at the Isle of Wight(2004) κι ήταν ένα από τα λίγα μέλη που είχαν σπουδάσει μουσική.
Όταν οι Jethro Tull τον απέλυσαν λόγω στυλίστικων διαφορών, στράφηκαν στον παλιό τους γνώριμο φίλο Jeffrey Hammond με τον οποίο ηχογράφησαν τα άλμπουμ Aqualung (1971), Thick as a Brick (1972), Living in the Past (1972), A Passion Play (1973), War Child (1974) και Minstrel in the Gallery (1975). O Hammond γνωριζόταν από το σχολείο με τους Anderson, Barriemore Barlow και John Evan πλήκτρα, παίζοντας σε διάφορες εκδηλώσεις, κι όταν του πρότειναν να γίνει μέλος τους, είχε την τιμή να συμμετάσχει σε μερικά από τα σημαντικότερα άλμπουμ της δισκογραφίας των Jethro Tull.
Στις μετέπειτα συνεντεύξεις του, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι η δημιουργική του συμβολή στο Aqualung – που ήταν η πρώτη του εμπειρία ηχογράφησης – ήταν ελάχιστη, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του σαν «χαμηλότερο κοινό παρονομαστή»! Έχοντας καλές γνώσεις μουσικής και αρμονίας, σύντομα κατάλαβε ότι το χάσμα μεταξύ αυτού και των υπολοίπων ήταν μεγάλο. «Για εμένα, το Aqualung ήταν μια βουτιά στα βαθιά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια αίσθηση ανακούφισης και επιτυχίας».
Εκτός από μπάσο, είναι η φωνή του Hammond που αφηγείται το The Story of the Hare Who Lost His Spectacles από το A Passion Play. Ο Hammond συνήθιζε στις συναυλίες να φορά ένα κοστούμι με ασπρόμαυρες ρίγες και να παίζει με ένα αντίστοιχο χρωματισμού μπάσο. Το κοστούμι το έκαψε(!) τον Δεκέμβριο του 1975 κατά την αποχώρησή του από το συγκρότημα και επέστρεψε στην μεγάλη αγάπη του που ήταν η μουσική . Τον αντικατέστησε ο John Glascock από τους Carmen.

Α.Ρ.

6/8/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου