ΟΙ JAZZ ROCK AFFINITY

 


To Αγγλικό jazz rock συγκρότημα των Affinity, δραστηριοποιήθηκε την 5ετία 1968 με 1972 και σίγουρα ανήκει στην κατηγορία των Άγνωστων του Rock.
Το ξεκίνημά τους βρίσκεται στα μέσα της δεκαετίας του 60 όταν στο Πανεπιστήμιο του  Sussex στο Brighton, τρεις φοιτητές, οι Lynton Naiff πλήκτρα, Grant Serpell ντραμς και Nick Nicholas διπλό μπάσο σχημάτισαν τους US Jazz Trio, παίζοντας σε τοπικά events. H αποφοίτηση του Serpell τον οδήγησε στην εύρεση επαγγελματικής αποκατάστασης κι αντικαταστάθηκε από τον Mo Foster ο οποίος εκτός από ντραμς, έπαιζε και μπάσο.
Μετά την αποφοίτησή τους, οι Naiff και Serpell, σχημάτισαν τους Ice που διαλύθηκαν ένα χρόνο μετά και οι 2 μουσικοί με την προσθήκη της τραγουδίστριας Linda Hoyle και του κιθαρίστα Mike Joop, σχημάτισαν τους Affinity. Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς κατάφεραν και αγόρασαν τα μηχανήματά τους, ενισχυτές Impact amplifiers, ένα Hammond M102, μικρόφωνα, ένα μπάσο Gibson EBO κι.ένα Ford Transit van για να μετακινούνται! Πήραν δάνειο με εγγυητή τον πατέρα του από τον πατέρα του Joop! Σχεδόν ολόκληρο το 1968 το πέρασαν κάνοντας πρόβες  σε ένα νοικιασμένο bungalow στο Brighton ενώ το όνομά τους το πήραν από το ομότιτλο άλμπουμ του Oscar Peterson (Affinity 1961)
Τον Οκτώβριο του 1968 έδωσαν την πρώτη συναυλία τους στο Revolution Club στο Mayfair και για καλή τους τύχη μια από τις συναυλίες τους αναμεταδόθηκε από το BBC Radio Jazz Club όπου τους άκουσε ο Ronnie Scott που ανέλαβε να τους μανατζάρει!
Ακολούθησε μια σειρά εμφανίσεων σε clubs και discotheque του Λονδίνου καθώς και μια περιοδεία σε Ευρώπη και Σκανδιναβία αλλά και κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικότερη αυτή στην δημοφιλή εκπομπή The Old Grey Whistle Test για να φθάσουμε στο 1970 όπου κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους. Όταν ετοιμαζόντουσαν να ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ, η Hoyle αποχώρησε δηλώνοντας ότι θέλει να εγκαταλείψει τη μουσική.


Τον Ιούνιο του 1971 επανεμφανίστηκαν με τραγουδίστρια την Vivienne McAuliffe και τον οργανίστα Dave Watts στη θέση του Naiff που αρχικά πήγε στους Abednego και μετά στους Toe Fat. Παρ΄ότι είχαν υλικό για ένα δεύτερο άλμπουμ, αυτό δεν βγήκε, με τους Jopp, Foster και Serpell να γίνονται μέλη της μπάντας που συνόδευσε τον πρώην τραγουδιστή των Manfred Mann, Mike d'Abo στην Αμερικάνικη περιοδεία του.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Η Linda Hoyle, τραγούδησε στο άλμπουμ του Karl Jenkins (Soft Machine), Pieces of Me(1971), το 2015 κυκλοφόρησε το προσωπικό της άλμπουμ The Fetch, ενώ έγραψε τους στίχους στην όπερα Look! An Opera in 9 Paintings. Η Vivienne Jill McAuliffe τραγούδησε σε 2 άλμπουμ του Patrick Moraz και στο άλμπουμ City to City του Gerry Rafferty. Πέθανε το 1998. Ο ντράμερ Grant Serpell (συνέχισε την καριέρα του στους Sailor με τους οποίους γνώρισε μεγάλες pop επιτυχίες. Ο μπασίστας Mo Foster εκτός του ότι κυκλοφόρησε 4 προσωπικά άλμπουμ, έγινε περιζήτητος μπασίστας παίζοντας σε δίσκους και συναυλίες των Jeff Beck, Gil Evans, Phil Collins, Ringo Starr, Gerry Rafferty, Brian May, Scott Walker, Frida, Cliff Richard, George Martin, Van Morrison, Dr John, Hank Marvin, Heaven 17, London Symphony Orchestra κ.α. Πέθανε το 2023.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

12/8/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου