GREEN DAY: WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER ENDS

Wake Me Up When September Ends είναι ο τίτλος του 4ου single που κυκλοφόρησε μέσα από το εξαιρετικά επιτυχημένο άλμπουμ American Idiot (2004) των Green Day. Είχαν προηγηθεί τα εξίσου δημοφιλή American Idiot, Boulevard of Broken Dreams και Holiday. Τούτη τη φορά, πρόκειται για μια νοσταλγική μπαλάντα, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού την έγραψε ο frontman του συγκροτήματος Billie Joe Armstrong σε ανάμνηση του πατέρα του, που πέθανε όταν ο Billie Joe ήταν μόλις 10 χρονών. Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία (US 6) και αναγορεύτηκε πλατινένιο, ενώ εξίσου επιτυχημένο ήταν και το video clip που το συνόδευε.
ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ
Την 1η Σεπτεμβρίου 1982 ο πατέρας του Billie Joe Armstrong πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου. O Billie Joe, 10 χρονών τότε, επιστρέφοντας από την κηδεία του πατέρα του, όρμησε κλαίγοντας στο δωμάτιό του και, πριν κλείσει πίσω του την πόρτα, φώναξε στη μητέρα του: «Ξύπνα με όταν θα τελειώσει ο Σεπτέμβριος». Η ανάμνηση αυτή έμεινε έντονα χαραγμένη μέσα του και κάποια στιγμή, 20 χρόνια αργότερα, αποφάσισε να την κάνει τραγούδι. «Όλα αυτά τα χρόνια, αφότου πέθανε ο πατέρας μου, προσπαθούσα να μην σκέφτομαι το γεγονός. Προσπαθούσα να συνηθίσω την απώλεια ενός ανθρώπου που δεν είχα προλάβει να γνωρίσω, στο βαθμό που θα ήθελα», εξομολογείτο αργότερα ο Armstrong. «Έτσι, έγραψα αυτό το τραγούδι για τον πατέρα μου και γι’ αυτή την απώλεια και πώς πέρασαν 20 χρόνια από τότε. Θυμάμαι, ότι μόλις το τελείωσα, ένιωσα σαν να έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους μου».
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Πέρα από την επιτυχία του στην Αμερική, όπου πήγε Νο 6 στα charts, το Wake Me Up When September Ends πήγε Νο 8 στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπου πούλησε πάνω από 400.000 αντίτυπα), Νο 8 στον Καναδά και Νο 13 στην Αυστραλία. Στις ΗΠΑ πάντως, η επιτυχία του συνδυάστηκε, κατά έναν περίεργο τρόπο, με τον τυφώνα Katrina, που χτύπησε τις νότιες πολιτείες  των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2005, μόλις 4 μήνες αφού είχε βγει το single. Κάποιος blogger είχε την ιδέα να ανεβάσει εικόνες των εκτεταμένων καταστροφών, έχοντας σαν μουσική υπόκρουση το συγκεκριμένο τραγούδι. Και φαίνεται ότι ταίριαξε απόλυτα με το κοινό αίσθημα. Από το σημείο αυτό και μετά, δεν ήθελε πολύ για να συνδυαστεί το τραγούδι και με την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και να αποτελέσει φόρο τιμής προς τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας εκείνης της ημέρας. Πάνω σε αυτή την αναφορά, την 11η Σεπτέμβρη δηλαδή και τον πόλεμο στο Ιράκ που προέκυψε σαν αποτέλεσμα, στηρίχθηκε και το video clip του τραγουδιού.


TO VIDEO CLIP
Το video γυρίστηκε στο Λος Άντζελες το 2005, από τον σκηνοθέτη Samuel Bayer, γνωστό κυρίως από τη συνεργασία του με τους Nirvana και τους Metallica. O Bayer ήθελε να ξεφύγει από τα κλισαρισμένα video clips της εποχής και να παρουσιάσει μια ταινία μικρού μήκους μάλλον, παρά μια οπτικοποιημένη εκτέλεση του τραγουδιού. Η ιδέα του ήταν να παρουσιάσει την ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού, που χωρίζει επειδή ο νέος αποφασίζει να πάει να πολεμήσει στο Ιράκ. Η ιδέα του Bayer απείχε πολύ από το αρχικό νόημα του τραγουδιού, αλλά ο Armstrong θεώρησε ότι ένας χωρισμός μπορεί να είναι εξίσου μεγάλη απώλεια με τον θάνατο, οπότε συμφώνησε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξαιρετικό, πολυβραβευμένο video, για το οποίο ο σκηνοθέτης του είπε ότι ήταν ό,τι καλύτερο είχε φτιάξει ποτέ.
ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΚΑΖΟΥΡΑ
Στην εποχή των social media, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό: Κάθε χρόνο, στις 30 Σεπτεμβρίου, άντε 1 Οκτωβρίου, εμφανίζονται σαν μανιτάρια κάποια memes, που καλούν τον Armstrong να ξυπνήσει, γιατί τέλειωσε ο μήνας! Ο ίδιος βέβαια δεν το βρίσκει και τόσο διασκεδαστικό, ίσως και να έχει βαρεθεί τόσα χρόνια, και απειλεί ότι θα γράψει ένα νέο τραγούδι, που θα λέγεται: Shut the Fuck Up When October Begins!
 

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

31/8/24
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου