GEORGE THOROGOOD: BLUES ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ


 Τον George Thorogood τον μάθαμε χάρη στη μεγάλη all time classic επιτυχία του Bad to the Bone που ήταν το βασικό τραγούδι στην ταινία Christine κι έκτοτε παραμένει σαν ένα super boogie hard blues τραγούδι. Γεννημένος το 1950 στο Wilmington του Delaware,  ξεκίνησε να παίζει ακουστική κιθάρα στο ύφος των Robert Johnson και Elmore James, για να σχηματίσει το 1973 τους Delaware Destroyers, όπου έπαιζαν ένα ήχο με πολλά στοιχεία Chicago blues και rock and roll. Το συγκρότημα κράτησε μόνο το Destroyers, με τον Thorogood να δουλεύει σαν roadie στον Hound Dog Taylor. To 1977 υπέγραψε το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο του, κυκλοφορόντας το άλμπουμ George Thorogood and the Destroyers, που περιείχε κυρίως διασκευές από γνωστά blues κομμάτια  και μια από αυτές τις διασκευές ήταν και το κλασικό One Bourbon, One Scotch, One Beer του John Lee Hooker που του έδωσε άλλη πνοή! Το 1978 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Move It on Over(Νο 33 Αμερική)και πάλι με πολλές διασκευές, με πιο ξεχωριστή αυτή του  Who Do You Love του Bo Didley, φτιάχνοντας ταυτόχρονα όνομα μουσικού που παίζει hard rock blues boogie. Το άλμπουμ ξεπέρασε τις 600.000 αντίτυπα και τον έκανε γνωστό σε όλη την Αμερική. Η μεγάλη στιγμή του έρχεται το 1981 όταν ο manager του κανονίζει να ανοίξει την αμερικάνικη περιοδεία των Rolling Stones ενώ εμφανίζεται στη  δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live. Ο Thorogood κατάλαβε ότι είχε μια μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα του να παίξει μπροστά σε τόσο κόσμο με τους Rolling  Stones, όμως αισθάνθηκε ότι τα τραγούδια του δεν θα μπορέσουν  να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν μάλιστα μιλάμε για  το κοινό των Rolling Stones. Έτσι συνέθεσε το Bad to the Bone που όπως διαβάσατε πιο πάνω βασίζεται σε δύο κλασικά rock’n’roll τραγούδια. Μόλις το τελείωσε το έδωσε στον ατζέντη του να το κατοχυρώσει, φοβούμενος αντιδράσεις λόγω ομοιότητας με το I’m a Man. Οι στίχοι δεν ξεφεύγουν από την κλασική στιχουργική των blues και μιλούν, στο πρώτο πρόσωπο για ένα τύπο που παίρνει πάντα αυτό που θέλει.


Αρχικά σκέφτηκε να το δώσει σε κάποιον άλλον μουσικό του rock’n’roll/blues να το ηχογραφήσει, αλλά στάθηκε…τυχερός, αφού τόσο ο Muddy Waters (δεν δέχτηκε να ηχογραφήσει τραγούδι λευκού συνθέτη), όσο κι ο Bo Diddley (δεν είχε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία), του αρνήθηκαν.
Έτσι το ηχογράφησε με το συγκρότημά του, τους Destroyers ( Billy Blough μπάσο και Jeff Simon ντραμς), ενώ σε όλα σχεδόν τα τραγούδια του άλμπουμ Bad to the Bone, πιάνο παίζει ο οργανίστας των Rolling Stones, Ιan Stewart! To 1981 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα του, αν όχι η καλύτερη, αφού σε 50 ημέρες, έπαιξε 51 συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών Alaska και Hawaii.
Τον Αύγουστο του 1982 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Bad to the Bone (Νο43 Αμερική) που περιείχε το ομώνυμο τραγούδι και ξεπέρασε σε  πωλήσεις τις 550.000 αντίτυπα για να ακολουθήσουν τα άλμπουμ Maverick(1985, Νο 31 Αμερική) που περιείχε την επιτυχία I Drink Alone και το Nadine (1986) και πάλι με διασκευές blues κομματιών. To Born to Be Bad (1988, Νο 32 Αμερική) ξεπέρασε τις 600.000 αντίτυπα και ήταν το πιο εμπορικό του. Έκτοτε κυκλοφόρησε άλλα 8 studio άλμπουμ, όλα στο ίδιο hard rock blues boogie ύφος του, με πιο πρόσφατο το George Thorogood and the Delaware Destroyers, ενώ έχει κυκλοφορήσει και ένα προσωπικό άλμπουμ, το Party of One(2017)


TRIVIA
Εκτός από την ταινία Christine, το Bad to the Bone ακούστηκε και στις ταινίες Terminator 2:Judgement Day, Talk Radio, Problem Child, Major Payne και στην τηλεοπτική σειρά Married... with Children.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Move It on Over (1978)
Bad to the Bone (1982)
Maverick (1985)
Born to Be Bad (1988)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/8/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου