ELVIS PRESLEY: "ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ROCK’N’ROLL"

King of Rock’n’Roll αποκαλούμε όλοι τον Elvis Presley κι απόλυτα δικαιολογημένα. Από την πρώτη στιγμή της μεγάλης καριέρας του, το 1953 όταν ηχογράφησε το πρώτο του demo στην Sun Records έως και την τελευταία του αναπνοή, στις 16 Αυγούστου 1977, ήταν και παραμένει ο άνθρωπος που με τα τραγούδια του, την ενεργεία του και την κίνησή του άλλαξε τη μουσική.  Δίκαια, ο Βασιλιάς του Rock’n’Roll.
 Σχεδόν όλοι οι μετέπειτα μουσικοί που τον άκουσαν ή τον είδαν στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, επηρεάστηκαν από το μοναδικό τρόπο έκφρασής του. Με τη συγκλονιστική εμφάνισή του στην εκπομπή του Ed Sullivan, να τραγουδάει το Hound Dog, το rock’n’roll, απέκτησε το Βασιλιά του!
Πριν από αυτό, υπήρχαν καλλιτέχνες σαν τοn Bill Haley and the Comets που με το Rock Around the Clock, άλλαζαν τον κόσμο και τον Chuck Berry με το Johnny B Goode, να τρίζουν συθέμελα, όχι μόνο το μουσικό οικοδόμημα της εποχής αλλά και το κοινωνικό. Ο Presley είπε ότι πήρε πολλά στοιχεία από τη μουσική των μαύρων αλλά παραδέχτηκε ότι ο πραγματικός εμπνευστής του ήταν ο Chuck Berry! O Tom Jones θυμάται μια συζήτηση που είχε μαζί του: «Ένα βράδυ, ο Elvis  μού είπε: «Ο Chuck Berry παίζει απόψε, θα πας να τον δεις;» Είπα, «Σίγουρα». Τότε γύρισε προς εμένα και μου είπε: «Υπάρχει ο πραγματικός βασιλιάς του ροκ εν ρολ και είναι αυτός!» Η αλήθεια είναι ότι ο Presley τράβηξε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του κόσμου, διασκευάζοντας ακόμα και τραγούδια του Berry και είναι δύσκολο να σκεφτούμε πως θα ήταν η μουσική χωρίς αυτόν, αλλά παρ΄όλο που ο Berry δεν πήρε τις ίδιες διακρίσεις με τον Presley, δίδαξε σε όλους τη δύναμη στο rock’n’roll. Άσε που οι μισοί κιθαρίστες της δεκαετίας του 60, δεν θα είχαν πιάσει κιθάρα στα χέρια τους!

Α.Ρ.

14/8/24

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου