ΚΙ ΑΝ Ο ELTON JOHN ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ KING CRIMSON; (Κι όμως, παρ΄ολίγο!)


 Η ιστορία που θα διαβάσετε πιο κάτω, ακούγεται απίστευτη αλλά υπήρξε σοβαρή πιθανότητα να συμβεί. Δεν συνέβη, και μάλλον προς καλό  και των δύο μουσικών που θα διαβάσετε πιο κάτω. Βρισκόμαστε τον Ιούνιο του 1969 όταν ο νεαρός Reginald Dwight, γνωστός με τον όνομα Elton John, έχει κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Empty Sky, που πέρασε απαρατήρητος. Πριν ξεκινήσει την προσωπική του καριέρα, έπαιζε στους Bluesology και το 1967 απάντησε σε μια αγγελία στην NME που είχε βάλει ο A&R manager της Liberty Records, Ray Williams και στην ίδια αγγελία απάντησε και ο μέλλον συνεργάτης του/ στιχουργός Bernie Taupin. O Williams τους έφερε σε επαφή κι έκτοτε οι δύο τους ήταν (είναι) αχώριστοι. Τα τραγούδια του Empty Sky ήταν τα πρώτα δείγματα συνεργασίας τους, αν και δεν είχαν μεγάλη απήχηση.
Με διαφορά τριών μηνών από το Empty Space, κυκλοφόρησε το πρώτο ιστορικό άλμπουμ των King Crimson, το In the Court of the Crimson King, ένα άλμπουμ πυλώνας του progressive, που συνδύαζε  κλασικά rockκ όργανα, με φλάουτο, τσέμπαλο, βιμπράφωνο, πλήκτρα ακόμα και σαξόφωνο, δημιουργώντας μια μοναδική ανάγλυφη μουσική παλέτα. Ο ήχος και οι προοπτικές τους ήταν πρωτοπόρες αλλά όλως περιέργως μετά την  κυκλοφορία του In the Court of the Crimson King, οι King Crimson ήλθαν σε δύσκολη θέση αφού ο πολυμουσικός Ian McDonald (αργότερα στους Foreigner) και ο ντράμερ Michael Giles, έφυγαν ξαφνικά αφήνοντας τον Robert Fripp σχεδόν μόνo του αφού και ο νεαρός τραγουδιστής και στιχουργός Gregg Lake αποχώρησε (έγινε μέλος των Emerson Lake and Palmer). Έτσι ξαφνικά οι King Crimson, στην ουσία ο Robert Fripp (κιθάρα και βασικός συνθέτης) βρέθηκαν έχοντας στα χέρια τους ένα καλό δίσκο αλλά χωρίς μουσικούς να τον υποστηρίξουν live και κυρίως μουσική κατεύθυνση. Τότε ο Fripp σκέφτηκε να ζητήσει από τον Elton John να αναλάβει τα φωνητικά στο δεύτερο δίσκο των King Crimson, το In the Wake of Poseidon. Είχε σκεφτεί να του προτείνει να τραγουδήσει σε όλα τα καινούργια τραγούδια του αντί του ποσού των 250 £, νούμερο καλό για την εποχή αλλά το στυλ του δεν φαινόταν κατάλληλο για τον King Crimson και  ακύρωσε τις ώρες στο studio!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Gregg Lake δέχτηκε να ερμηνεύσει τα καινούργια τραγούδια αλλά να μην μείνει σαν μέλος των King Crimson κι ο Elton John κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο το όνομά του (1970) που έκανε μεγάλη επιτυχία σε Μ.Βρετανία και Αμερική. Πολύ αμφιβάλλω αν οι δρόμοι του Fripp και του Elton John έχουν διασταυρωθεί έστω και τυχαία, έκτοτε.

TRIVIA
Όταν ο Elton John κυκλοφόρησε το 1969 το πρώτο άλμπουμ απέτυχε εμπορικά, αλλά όταν το  επανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο το 1975, σταμάτησε στο Νο6 του αμερικάνικου chart, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τις 500.000 μόνο στην Αμερική.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/8/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου