CAN -VITAMIN C


 Οι Γερμανοί Can ήταν ένα από τα σημαντικότερα kraut rock συγκροτήματα και το Ege Bamyası ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά άλμπουμ τους. Κυκλοφόρησε το 1972 όταν μόλις στην Ελλάδα είχε αρχίσει να φθάνει το progressive κύμα κι εύκολα ο δίσκος έγινε γνωστός στο κοινό που όλο και μεγάλωνε. Βέβαια ΔΕΝ κυκλοφόρησε ποτέ ελληνικής εγγραφής όπως και κανένας δίσκος των Can, αλλά μόνο ο τίτλος του έφθανε για να γίνει δημοφιλέστατος στα σχολεία, έστω κι αν δεν το είχαμε ακούσει! Στην γερμανική αγορά, το άλμπουμ έβγαλε το single, Spoon το οποίο γνώρισε επιτυχία γιατί ακούστηκε στη τηλεοπτική  σειρά Das Messer, όμως το τραγούδι που έγινε πανευρωπαικά γνωστό ήταν το Vitamin C, που τους έκανε γνωστούς και στη χώρα μας. Ένα στοιχείο που βοήθησε τους Can να βελτιώσουν τον ήχο τους ήταν η συμμετοχή του Γιαπωνέζου τραγουδιστή Damo Suzuki (1950-2024) με τους στίχους του Vitamin C να αναφέρονται σε νεαρή γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε ένα πλούσιο και προστατευμένο περιβάλλον. Παλεύει μέσα στην κοινωνία και χάνει τη βιταμίνη C, την οποία η μπάμια (bamyasi) έχει πλούσια ποσότητα. Προσέξτε τους στίχους:  Hey you
You're losing, you're losing
You're losing, you're losing your vitamin C
τους οποίους ο Suzuki ποτέ δεν εξήγησε. Κάπου γίνεται αναφορά κινούμενης άμμου (while she is stepping on the quicksand), με τον David Bowie να προσπαθεί να εξηγήσει τους μάλλον ακατανόητους στίχους, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε την κινούμενη άμμο ως μεταφορά για τις παγίδες της σύγχρονης ζωής.  Μάλλον ο Suzuki άφησε ελεύθερο τον ακροατή να ερμηνεύσει όπως θα ήθελε αυτός τους στίχους του.


Η μουσική του τραγουδιού είναι χαλαρωτική και αιχμαλωτίζει τον ακροατή και το παράδοξο είναι ότι παρ όλο το μεγαλύτερο αν όχι όλο το μέρος της μουσικής είναι πειραματικό, το Vitamin C, είναι δημοφιλέστατο!  Το τραγούδι έχει διασκευαστεί πολλές φορές ενώ έχει ακουστεί στις ταινίες Broken Embraces(2009) του Pedro Almodovar και m Hot Summer Nights (2017) του Elijah Bynum.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/8/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου