ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


 Η Μαριάννα Τόλη ήταν μια από τις πιο αγαπητές τραγουδίστριες και ηθοποιούς, με αποκορύφωμα της καριέρας της, τη συμμετοχή της στην πετυχημένη εμφάνιση στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1977, με το τραγούδι "Μάθημα Σολφέζ".  Γεννημένη στις 3 Οκτωβρίου 1952 στον Πειραιά, σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Kentucky της Αμερικής και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με το κλασικό τραγούδι και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τότε ξεκίνησε και η υποκριτική της καριέρα, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση στo θέατρο με τη Λυσιστράτη στην Επίδαυρο. Όμως, η Μαριάννα Τόλη έγινε γνωστή με την καριέρα της στο τραγούδι, με πρώτη εμφάνισή της στο μεγάλο δίσκο του Γιώργου Κατσαρού, μαζί με τους αδελφούς Τζαβάρα και Γιώργο Μαρίνο, Ο Κατσουλίνο παρουσιάζει Μουσικά Παραμύθι(1974). Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο το «Ζητάς» διασκευή της μεγάλης επιτυχίας της Marie Laforet.
Την επόμενη χρονιά,  το 1975 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Πάμε για δουλειά», μέσα από το ομώνυμο άλμπουμ της, για να ακολουθήσουν τα “Μόνο με την αγάπη μας", “Πίνω Στην Υγειά / Παγκόσμιος Μαγειρική” και"Τι τα θέλεις τώρα".

Η συμμετοχή της μαζί με τους Πάσχάλη, Μπέσυ Αργυράκη και Ρόμπερτ Ουίλιαμς, αντιπροσωπεύοντας ην Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision του 1975, με το «Μάθημα Σολφέζ», σύνθεση των Γιώργου Χατζηνάσιου και Σέβης Τηλιακού, την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Το τραγούδι πήρε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση στον αγώνα ανάμεσα σε 18 χώρες. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Μάθημα Σολφέζ, συμμετέχοντας σε 4 τραγούδια. Κι ενώ η παρουσία της στο τραγούδι ήταν άκρως πετυχημένη, προτίμησε να συνεχίσει στην υποκριτική, παίζοντας στις  ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη  Κακογιάννη, Ρόδινα ακρογιάλια του Ευθύμιου Χατζή και στα μιούζικαλ Άννυ, "Ίρμα και Σικάγο, ενώ ήταν η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο μιούζικαλ Εβίτα.

Με την πάροδο των χρόνων, παρέμεινε στο χώρο του θεάτρου, στρεφόμενη στο παιδικό θέατρο και την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου και παρουσιάστρια, με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, της παιδικής εκπομπής Ο φίλος μας ο ΚΟΚ στην κρατική τηλεόραση, που στόχευε στην επιμόρφωση και εξοικείωση των παιδιών με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δείτε εδώ το video. Για τρία χρόνια παρουσίασε την παιδική εκπομπή Μουσικές μεταμφιέσεις στην ΝΕΤ, ενώ ασχολήθηκε με τη συγγραφή και την μετάφραση βιβλίων για παιδιά ενώ έγραφε η ίδια τους στίχους στα παιδικά έργα που ανέβαζε.

Η Μαριάννα Τόλη, έκανε μια πολύ πετυχημένη τηλεοπτική διαφήμιση για τα υφάσματα Αιγαίον, δείτε εδώ το video, με την ερώτηση "Μαριάννα, τι γίνεται στο Αιγαίο;" Να γίνεται ένα από τα πρώτα πετυχημένα διαφημιστικά σλόγκαν που άρεσαν στον κόσμο και τα χρησιμοποιούσε στην…καθημερινότητά του. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

Βιογραφικά στοιχεία από την Wikipedia

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/8/24



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου