5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1969 ΟΙ ROLLING STONES ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ HYDE PARK


Η συναυλία των Rolling Stones στο Hyde Park στις 5 Ιουλίου 1969 ήταν ένα από τα σημαντικότερα events της δεκαετίας του 60. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι η συναυλία ήταν χωρίς εισιτήριο αλλά έγινε ΜΟΝΟ 2 ημέρες μετά το θάνατο του κιθαρίστα Brian Jones και κοινό και συγκρότημα ήταν μουδιασμένοι. Αποφάσισαν να μην αναβάλλουν τη συναυλία, έχοντας ήδη βρει τον αντικαταστάτη του που ήταν ο Mick Taylor. Ο νεαρός Άγγλος κιθαρίστας ήταν μέλος του συγκροτήματος του John Mayall και μόλις πρινένα μήνα ήταν μέλος των Rolling Stones, έχοντας προταθεί από τον Mayall στον Mick Jagger.»Ήλθαν μαζί στην πρόβα» θυμάται ο Jagger “τζαμάραμε, εντυπωσιαστήκαμε από το παίξιμό του και φαινόταν να ταιριάζει μαζί μας». Να ξανά γυρίσουμε στη συναυλία στο Hyde Park που σηματοδοτούσε την επιστροφή των Rolling Stones στις συναυλίες, μετά από 2 χρόνια απουσίας. Ο Brian Jones είχε ήδη αποχωρήσει και έχοντας τον Taylor σαν καινούργιο μέλος, οι Rolling Stones είχαν κλείσει αυτή την εμφάνιση, κάνοντας πρόβες στο στούντιο της Apple Records των Beatles, στο Savile Row. Καθώς πλησίαζαν οι ημέρες για τη συναυλία και οι πρόβες είχαν ενταθεί (σ.σ. θα ήταν η πρώτη εμφάνιση του Mick Taylor στο κοινό), στις 3 Ιουλίου 1969 ήλθαν τα κακά νέα, με τον Brian Jones να βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του, στο Cotchford Farm, έξω από το Λονδίνο. Αν και ταρακουνήθηκαν και έγιναν πολλές σκέψεις για ακύρωση της συναυλίας, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να την επαναδιαμορφώσουν ως φόρο τιμής στον πρώην σύντροφό τους.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Με την απαγγελία μέρος του ο ποιήματος Adonaïs,του  ρομαντικού Άγγλου ποιητή του 17ου αιώνα, Percy Bysshe Shelley, ξεκίνησε τη συναυλία ο Jagger όπου στο τέλος της απαγγελίας αφέθηκαν ελεύθερες εκατοντάδες λευκές πεταλούδες, στη μνήμη του Jones (σ.σ. που βρήκαν τόσες πολλές και μάλιστα λευκές πεταλούδες….στο Λονδίνο;). «Θέλαμε να τον αποχωρήσουμε με μεγάλο στυλ», έγραψε ο κιθαρίστας Keith Richards στην αυτοβιογραφία του Life. «H φωνή του Road Manager, Sam Coutler ακούστηκε από τα μεγάφωνα να λέει «Let's welcome the Greatest Rock and Roll Band in the World και το πρώτο τραγούδι που έπαιξαν ήταν το I'm Yours and I'm Hers, σύνθεση του Johnny Winter, με τον κόσμο να αγγίζει τις 250.000 και την Granada Television να κινηματογραφεί τη συναυλία και να την παρουσιάζει με τίτλο The Stones in the Park. O λόγος που ξεκίνησαν με το I'm Yours and I'm Hers, ήταν επειδή  ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Jones!Εκείνη την ημέρα έπαιξαν αρκετές διασκευές, με το κύριο βάρος του προγράμματος να στηρίζεται στα δικά τους τραγούδια όπως Midnight Rambler, Satisfaction, Jumpin Jack Flash, Honky Tonk Women (το έπαιξαν για πρώτη φορά),Mercy Mercy, Street Fighting Man (επίσης το έπαιξαν για πρώτη φορά) και έκλεισαν με το Sympathy for the Devil.


 Σύμφωνα με τις αγγλικές μουσικές εφημερίδες της εποχής, το κοινό εντυπωσιάστηκε από το άνετο παίξιμο του Taylor. Παρ΄όλα αυτά, ο ίδιος δεν θεωρεί τη συναυλία στο Hyde Park, σπουδαία. Σαν γεγονός ήταν υπέροχη, ειδικά για το συγκρότημα που επέστρεφε στα live μετά από απουσία 2 χρόνων. Το συγκρότημα έδεσε μετά την αμερικάνικη περιοδεία που ακολούθησε». Ο …άλλος Mick(o Jagger) είπε ότι πριν από αυτή τη συναυλία, νιώθαμε σαν άλογο με τρία πόδια. Με την προσθήκη του Taylor, o ήχος έγινε ξανά κανονικός». Στο video που ακολουθεί, δείτε τον Mick Jagger να ανεβαίνει στη σκηνή, να απαγέλνει το ποίημα και στη συνέχεισα να παίζουν το I'm Yours



Το 2013, οι Rolling Stones επέστρεψαν ξανά στο Hyde Park ως μέρος της περιοδείας τους 50 and Counting, με την πρώτη από τις δύο συναυλίες να γίνεται μόλις μία ημέρα μετά την 44η επέτειο της ιστορικής πλέον πρώτης φοράς.  
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο μήνες μετά την συναυλία στο Hyde Park, κυκλοφόρησαν τη συλλογή Through the Past, Darkly (Big Hits Vol. 2(Σεπτεμ. 1969).   

Την επόμενη Κυριακή: Τα Καλύτερα Αμερικάνικα blues rock άλπουμ!  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/8/24
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου