WHAT'S UP?-4 NON BLONDES : NEO HIPPIE ANTHEM

 


Το What's Up? Ήταν η μοναδική επιτυχία των 4 Non Blondes από το επίσης μοναδικό άλμπουμ τους Bigger, Better, Faster, More! (1992). Το τραγούδι, σύνθεση της τραγουδίστριας Linda Perry,  σταμάτησε στο Νο14 του chart των μικρών δίσκων στην Αμερική, ξεπερνώντας το 5000.000 αντίτυπα κι έγινε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη ( Νο 6 Μ.Βρετανία, Νο1 Αυστρία, Νο1 Βέλγιο, Νο1 Δανία, Νο1 Γερμανία, Νο1 Ισλανδία, Νο1 Νορβηγία, Νο1 Ολλανδία, Νο 1 Πολωνία, Νο1 Ελβετία!!!)
Το τραγούδι έχει τις ρίζες του πολύ πριν σχηματιστούν οι 4 Non Blondes όταν ο τραγουδιστής των Third Eye Blind, Stephan Jenkins, καθόταν σε ένα δωμάτιο με τη Linda Perry, η οποία εργαζόταν ως σερβιτόρα, παίζοντας δικά τους τραγούδια. Εκείνη την ημέρα, ο Stephan Jenkins έγραψε την επιτυχία των Third Eye Blind, Semi-Charmed Life και η Perry το What's Up?! Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ο Jenkins συνειδητοποίησε ότι τα τραγούδια που έπαιζαν εκείνη την ημέρα, θα πουλούσαν συνολικά 17.000.000 δίσκους!] Για να ξανά γυρίσω στο What's Up?, στους στίχους του δεν ακούγεται ο τίτλος, αλλά μόνο στη χορωδία.  
Μια διαφορετική εκδοχή του τραγουδιού, με ελαφρά διαφορετικούς, ηχογραφήθηκε για να συμπεριληφθεί στο πρώτο άλμπουμ τους (και μοναδικό) των 4 Non Blondes, αλλά δεν άρεσε στην Perry, που παραπονέθηκε στα στελέχη της Interscope. Όταν της είπαν ότι το τραγούδι ακουγόταν μια χαρά, η Perry πήρε την κατάσταση στα χέρια της και έκλεισε ώρες στο studio για να το ξανά ηχογραφήσει. Το επαναηχογράφησε σε μια μέρα, με τον συνιδιοκτήτη της δισκογραφικής, Jimmy Iovine, να συμφωνεί μαζί της ότι η επανηχογραφημένη έκδοση που βασιζόταν στο αρχικό demo, ήταν καλύτερη.
Σε συνέντευξη της στο περιοδικό Tape Op, η Perry είπε ότι ο παραγωγός David Tickle δεν είχε ιδέα για την καινούργια ηχογράφηση. «Πήγα στην εταιρεία και είπα "Αυτό το τραγούδι είναι χάλια, δεν είναι το τραγούδι που έγραψα. Δεν με στήριξαν και μου είπαν ότι ακούγεται μια χαρά. Δεν συμφωνούσα και πήρα την απόφαση να το ξανά ηχογραφήσουμε. Ο μηχανικός ήχου με βοήθησε πολύ στο τελικό αποτέλεσμα. Ήμουν στη μέση των φωνητικών όταν εμφανίστηκε ο David Tickle και ενοχλήθηκε αλλά μιξάραμε το ίδιο βράδυ με το mastering να γίνεται την επόμενη ημέρα».


Το What’s Up, άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν νέο hippie τραγούδι, με τη φωνή της Perry να το ερμηνεύει εξαιρετικά. Θα μπορούσε να ήταν επιτυχία για τους Blondie, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι 32 χρόνια μετά, ακούγεται το ίδιο φρέσκο όπως τότε.
Το video έχει ξεπεράσει το 1 δις (1.000.000.000)μ χτυπήματα στο youtube
TRIVIA
Η έκδοση του τραγουδιού που έκανε ο Tickle, δεν κυκλοφόρησε ποτέ.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/7/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου