SONNY AND CHER Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ Η CHERILYN ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ SALVATORE


«Ποιος θυμάται τους Sonny & Cher» τιτλοφορείται το σημερινό μας άρθρο, ενώ, προφανώς, θα αρκούσε να αναρωτηθούμε «Ποιος θυμάται τον Sonny», έτσι δεν είναι; Διότι, ποιος θα ήταν αυτός, που θα είχε -έστω- ακούσει για την Cher και θα την είχε ξεχάσει; Την Cher, που χάρη στο αστείρευτο ταλέντο της, τη μοναδική φωνή της και την εντυπωσιακή εμφάνισή της, μεσουρανεί επί 6 δεκαετίες στο μουσικό, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό στερέωμα! Παρ’ όλα αυτά, θα επιμείνουμε στον αρχικό μας τίτλο, διότι η πρόθεσή μας είναι να εστιάσουμε στα επιτεύγματα του ντουέτου Sonny & Cher και όχι στις μετέπειτα σόλο καριέρες των συντελεστών του. Πάμε λοιπόν, κόκκινη κλωστή δεμένη …  

ΟΤΑΝ Η CHERILYN ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ SALVATORE 

Η ιστορία μας ξεκινάει το Νοέμβριο του 1962, σε μια καφετέρια στο Λος Άντζελες, όπου ο 27χρονος -τότε- Salvatore Bono γνωρίζεται με τη 16χρονη Cherilyn Sarkosian, κόρη ενός Αρμένη φορτηγατζή και της εντυπωσιακής τραγουδίστριας, ηθοποιού και μοντέλου Georgia Holt, η οποία είχε ρίζες ιρλανδέζικες, αγγλικές, γερμανικές και Τσερόκι! Η Cherilyn, έχοντας πάρει στο πολλαπλάσιο τα ταλέντα και την εμφάνιση της μητέρας της, παράτησε το σχολείο και έφυγε από την μικρή πόλη El Centro της Καλιφόρνια, όπου ζούσε με τη μητέρα της, για να κυνηγήσει τα όνειρά της στο φωτεινό Λος Άντζελες. Ο Salvatore Bono ήταν γόνος ιταλικής οικογένειας και έβγαζε το μεροκάματο, κάνοντας δεύτερες φωνές για τον μεγάλο παραγωγό Phil Spector. Στην πιάτσα ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Sonny (ο γιόκας, ας πούμε), όπως δηλαδή τον φώναζε χαϊδευτικά η μητέρα του. Όταν ο Sonny γνώρισε τη Cher ήταν παντρεμένος, αλλά σε διάσταση, και αυτή που του τράβηξε αρχικά το ενδιαφέρον δεν ήταν η Cher, αλλά η συγκάτοικός της. Γρήγορα όμως κατάλαβε τι λαβράκι ήταν, σε καλλιτεχνικό επίπεδο, η Cher και της πρότεινε να συνεργαστούν στις ηχογραφήσεις του Phil Spector. Έτσι άρχισε η συνεργασία τους, φιλικά στην αρχή, για να εξελιχθεί σε ειδύλλιο και, λίγο αργότερα, σε γάμο. Στο στούντιο, η Cher κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του Phil Spector και έκανε δεύτερη φωνή σε κάποιες πολύ μεγάλες επιτυχίες του, όπως το Be My Baby των Ronettes και το You've Lost That Loving Feeling των Righteous Brothers. Λένε, για εκείνη την εποχή, ότι ο «πέφτουλας» Phil Spector πλεύρισε αμέσως την έφηβη Cher και τη ρώτησε αν θα έκανε σεξ μαζί του. «Μόνο για τα λεφτά», του απάντησε ξερά η Cher και ο Phil Spector κατάλαβε ότι αυτό το κορίτσι δεν ήταν για τα δόντια του. 

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΕΤΟΥ SONNY & CHER 


Ενόσω οι δυο τους εργάζονταν για τον Spector, o Sonny προσπαθούσε να γράψει ένα τραγούδι, που θα ερμήνευαν ως ντουέτο και θα τους έβγαζε από την αφάνεια. Η πρώτη επιτυχία ήρθε με το Baby Don’t Go, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1964, για να ακολουθήσει -το καλοκαίρι του 1965- το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο χιτ του ζευγαριού, το περίφημο I Got You Babe. Το τραγούδι πήγε κατ’ ευθείαν στο Νο 1 των αμερικάνικων charts, ενώ το άλμπουμ που το περιείχε, το Look At Us, πήγε στο Νο 2, όπου έμεινε 8 εβδομάδες!

 Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ Η ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ 

Η τεράστια επιτυχία του I Got You Babe συμπαρέσυρε στην κορυφή των charts και άλλα τραγούδια του ζευγαριού. Συνολικά, πέντε τραγούδια τους βρέθηκαν ταυτόχρονα στο Top 20, στη διάρκεια του 1965, κάτι που μόνον ο Elvis είχε πετύχει ως τότε. Το 1966 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο The Wondrous World Of Sonny & Cher, που πήγε στη θέση 34 των charts. Παράλληλα, η Cher πάει Νο 1, τραγουδώντας σόλο τη σύνθεση του Sonny Bang Bang (My Baby Shot Me Down). To 1967 κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ In Case You're In Love (US 45), στο οποίο περιλαμβάνονται δύο ακόμα μεγάλες επιτυχίες του ντουέτου, γραμμένες από τον Sonny, το κλασικό The Beat Goes On (US 6) και το Little Man (US 21). Όμως άξαφνα, ο ούριος άνεμος που έσπρωχνε σταθερά την καριέρα τους στην κορυφή, σταμάτησε να φυσάει! Φυσιολογικό: Είμαστε στο 1968, στην αποκορύφωση του κινήματος των χίπις και του ψυχεδελικού ροκ και κανείς δεν ενδιαφέρεται για χαρούμενα ποπ τραγουδάκια και μια «καθαρή» ζωή μακριά από τα ναρκωτικά. Το είδος της μουσικής των Sonny & Cher είχε μαραζώσει.


ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 

Ο Sonny αντιλαμβάνεται γρήγορα την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία του ντουέτου στον κινηματογράφο. Όμως, οι ταινίες που έπαιξαν, πήγαν άπατες. Έτσι ο Sonny Bono στρέφεται στα live shows του Λας Βέγκας, όπου το ζευγάρι λανσάρει το κωμικό μοτίβο του αγαθοβιόλη άντρα και της παμπόνηρης, καταφερτζούς γυναίκας του, που φυσικά έχει το κουμάντο της οικογένειας. Ο συνδυασμός αυτός αγαπημένων τραγουδιών και κωμικών σκετς, που προσφέρει το ζευγάρι, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας γρήγορα το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών παραγωγών. Σε χρόνο ρεκόρ η εταιρία CBS κλείνει συμβόλαιο μαζί τους, για την εκπομπή The Sonny & Cher Comedy Hour, που άρχισε να προβάλλεται το 1971 και μπήκε αμέσως στη λίστα των 10 δημοφιλέστερων τηλεοπτικών shows, κερδίζοντας μάλιστα και 15 βραβεία Emmy, για όσο διάστημα παιζόταν. Η επιτυχία αυτή αναθερμαίνει και το ενδιαφέρον του κοινού για τη μουσική πλευρά του ντουέτου, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία ενός ακόμα άλμπουμ, με τίτλο All I Ever Need Is You (1972), που έβγαλε το ομώνυμο σινγκλ, καθώς και την επιτυχία A Cowboy’s Work Is Never Done. Παράλληλα η Cher συνεχίζει την σόλο καριέρα της με δύο ιστορικά τραγούδια, το Gypsies, Tramps and Thieves και το Half Breed, που πήγαν και τα δύο Νο 1.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΕΤΟΥ SONNY & CHER

Η αλήθεια να λέγεται, δεν είναι δυνατόν ένα τόσο προβεβλημένο ζευγάρι να έχει μια αρμονική προσωπική ζωή. Πόσο μάλλον, που ο Sonny ήταν από τη φύση του κάπως ατακτούλης! Σιγά, βέβαια, μην καθόταν να σκάσει η δυναμική και εντυπωσιακή Cher. Σύντομα άρχισε να τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα. Ο μόνος λόγος της συνύπαρξής τους ήταν το τόσο επιτυχημένο τηλεοπτικό τους show. Αλλά και αυτό πόσο να κρατούσε; Έτσι, προς το τέλος του 1974, κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου του Sonny & Cher Comedy Hour, το ζευγάρι χώρισε, επιφέροντας και την κατάρρευση του show, παρόλο που εξακολουθούσε να βρίσκεται στο Top 10 της δημοτικότητας. Αυτό που ακολούθησε, ήταν αφενός ένα πολύ θορυβώδες διαζύγιο (που οριστικοποιήθηκε το 1975) και αφετέρου μια Χρυσή Σφαίρα για την Cher, για την ερμηνεία της στο Sonny & Cher Comedy Hour. Από κει και πέρα, ο καθένας πήρε το δρόμο του: Η Cher τράβηξε τον δικό της δρόμο, γνωρίζοντας διαχρονική επιτυχία, κατακτώντας ακόμα και βραβείο Όσκαρ, για την ερμηνεία της στο έργο «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» (1987). Ο Sonny συνέχισε να γράφει μουσική και να παίζει στην τηλεόραση, αλλά, τι τα θες;, δεν ήταν αυτός το αστέρι της παρέας. Έτσι, στη συνέχεια δοκίμασε την τύχη του ως εστιάτορας, για να βρει τελικά την κλίση του στην πολιτική: Πρώτα, ως Δήμαρχος του Palm Springs (1988-1992) και αργότερα ως γερουσιαστής της Καλιφόρνια, από το 1995 ως τη χρονιά του θανάτου του το 1998, εξ αιτίας δυστυχήματος στο σκι. Αυτή ήταν λοιπόν η ιστορία των Sonny & Cher, ενός από τα πιο επιτυχημένα ντουέτα της ποπ μουσικής, που στη διάρκεια της 10χρονης πορείας του, μας χάρισε μερικά αξέχαστα τραγούδια και πούλησε πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο. 


ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ 

15/7/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου