SHOT IN THE DARK: HARD ROCK BLUES ΑΠΟ ΤΟΥΣ GREAT WHITE


 Ένα χρόνο πριν το άλμπουμ Once Bitten (1987), γίνει η αιτία που ο rock πλανήτης μάθει τους Great White, το αμερικάνικο συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Shot in the Dark (1986), προσπαθώντας να ξεφύγει από την ανωνυμία των χιλιάδων hard/hairy metal συγκροτημάτων που έπαιζε στα Clubs της Sunset Strip. Η αρχή είχε γίνει με το Ep Great White(1984) αλλά η κυκλοφορία του Shot in the Dark, αρχικά από την ανεξάρτητη Telegraph Records, κι αργότερα από την Capitol Records, έδειξε ότι οι Great White ΔΕΝ ήταν ακόμα ένα hard/hairy συγκρότημα, προσθέτοντας bluesy στοιχεία στον ήχο τους, τύπου Whitesnake, κάτι που έγινε πιο έντονο στο επόμενο άλμπουμ τους Once Bitten.Με συμπαραγωγό τον στενό συνεργάτη και μέντορά τους, Alan Niven, οι Jack Russell τραγούδι, Mark Kendall κιθάρες, Lorne Black μπάσο, Audie Desbrow ντραμς με την συμμετοχή του Michael Lardie πλήκτρα(από το επόμενο έγινε μόνιμο μέλος τους), μπήκαν στο Total Access studio και ηχογράφησαν τα 8 τραγούδια του Shot in the Dark (η γιαπωνέζικη έκδοση του cd έχει bonus το Red House του Hendrix), που μπορεί να μην στεκόντουσαν στα ίσα με τα Ultimate Sin-Ozzy, Inside the Electric Circus-W.A.S.P., Night Songs- Cinderella, 5150 Van Halen, αλλά είχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τον αγοραστή του άλμπουμ, να αισθάνεται δικαιωμένος για την αγορά του. Και δεν ήταν μόνο ο hard /blues ήχος τους που ξεπηδάει από τα Shot in the Dark, Face the Day (διασκευή των Αυστραλών Angels…που τους ανακάλυψαν;), Run away, She Shakes me για να κλείσω με την μπαλάντα Waiting for me που δεν στέκεται στο ύψος των κλασικών hard/heavy μπαλαντών της εποχής αλλά κλείνει το δίσκο καλά.

Μπορεί η διασκευή τους στο Gimme some lovin’των Spencer Davis Group να είναι άνευρη, αλλά όλα τα υπόλοιπα τραγούδια σε αποζημιώνουν. Υπήρχε κι ένα δεύτερο στοιχείο που ξεχώρισε τους Great White και ήταν ο πολύ καλός τραγουδιστής Jack Russell που χρωματίζει όλα τα κομμάτια τους. Το Shot in the Dark (1986, No 123 Αμερική)ήταν το κατάλληλο άλμπουμ για να προετοιμάσει τους fans για το πλατινένιο Once Bitten, που σε ένα χρόνο θα κατακτούσε την Αμερική και τον κόσμο.


   
TRIVIA

  • Η κυκλοφορία του από την Capitol έχει ορισμένες μικρές αλλαγές όσο αφορά τις μίξεις (το intro στο She Shakes Me, στις μίξεις σε πολλά τραγούδια αλλά και σε ολόκληρη την ηχογράφηση στο Run Away).
  • To πρώτο Ep με τίτλο το όνομά τους, επανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο και τίτλο Stick it.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

31/7/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου