ΟΙ NAZZ ΤΟΥ TODD RUNDGREN


 Το αμερικάνικο συγκρότημα των Nazz, έχει μείνει στην ιστορία όχι γιατί τα 2 άλμπουμ που κυκλοφόρησαν έχουν κάποιο ειδικό βάρος, αλλά γιατί στο συγκρότημα συμμετείχε ο κιθαρίστας και βασικός συνθέτης Todd Rundgren, ο οποίος αργότερα έκανε καριέρα σαν μουσικός αλλά και σαν παραγωγός.
Οι Nazz σχηματίστηκαν το 1967 στη Philadelphia από τους Carson Van Osten μπάσο, Thom Mooney ντραμς, Robert "Stewkey" Antoni πλήκτρα/τραγούδι και Todd Rundgren κιθάρα/τραγούδι.
Πήραν το όνομά τους από το τραγούδι των Yardbirds, The Nazz Are Blue(1966) και ξεκίνησαν πρόβες σε ένας χώρο που τους παραχώρησαν οι managers τους, στο κατάστημα δίσκων που είχαν στην Philadelphia, για να φθάσουμε στις 18 Ιουνίου 1967 οπότε και έδωσαν την πρώτη συναυλία τους, ανοίγοντας για τους Doors!
ΟΙ ΑΛΛΟΙ NAZZ
Την ίδια εποχή, στο Phoenix της Arizona παρουσιάστηκε ένα άλλο συγκρότημα με το ίδιο όνομα που κυκλοφόρησαν ένα μικρό δίσκο για να αλλάξουν το όνομά τους σε Alice Cooper (the band!).
Το ουσιαστικό ξεκίνημα της καριέρας τους έγινε όταν ένας manager, αφού τους άκουσε να παίζουν, τούς πλησίασε για να τους αναλάβει, με πρόθεση να τους κάνει ανταγωνιστικούς των Monkees, που εκείνη την εποχή, είχαν τεράστια επιτυχία στην Αμερική. Οι Nazz όμως ήθελαν να υιοθετήσουν ένα πιο hard ήχο σαν αυτόν των Wh  και Cream, με αποτέλεσμα να παίζουν και pop της εποχής rock, μπερδεύοντας τον κόσμο! Τελικά τον Οκτώβριο του 1969 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (No 118 Αμερική), καταφέρνοντας να βγάλει 2 singles, τα Hello It's Me και Open My Eyes, που δεν έγιναν επιτυχίες αλλά κατάφεραν να κάνουν αίσθηση στο χώρο της ψυχεδέλειας.

Αρχικά παραγωγός τους ήταν ο μπασίστας των Mountain, Felix Pappalardi αλλά προτίμησαν τον Bill Traut, απόφαση για την οποία αργότερα μετάνιωσαν καθώς έμειναν δυσαρεστημένοι από τις μίξεις του. Για τις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου τους, πέταξαν στο Λονδίνο για να τον ηχογραφήσουν εκεί αλλά σύντομα διέκοψαν κάθε προσπάθεια αφού η Ένωση Μουσικών Αγγλίας διαπίστωσε ότι δεν είχαν λάβει την κατάλληλη άδεια για ηχογράφηση στη χώρα. Έτσι πριν επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκαναν ψώνια στα καταστήματα του Λονδίνου, ανανεώνοντας την γκαρνταρόμπα τους! Τελικά το Nazz Nazz ηχογραφήθηκε στο I.D. Sound Studios του Hollywood με παραγωγή των ιδίων και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1969 αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν χαλάσει με αποτέλεσμα ο μπασίστας Van Osten να αποχωρήσει μετά τις ηχογραφήσεις. Έπαιξαν μερικές συναυλίες ως τρίο, με προσωρινούς μπασίστες στη θέση του Van Osten,για να έχουμε και την αποχώρηση του Rundgren, πριν ακόμα κυκλοφορήσει το άλμπουμ!
 Για ένα μικρό διάστημα οι Nazz συνέχισαν ως ντουέτο (Stewkey –Thom Mooney) με session μουσικούς να καλύπτουν τις θέσεις των Rundgren και  Van Osten, πριν διαλυθούν. Το 1971 κυκλοφόρησαν το Nazz III,  με υλικό που είχε ηχογραφηθεί την περίοδο 1968-1969.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Ο Todd Rundgren ακολούθησε προσωπική καριέρα, στην αρχή σχηματίζοντας τους Utopia και στη συνέχεια, προσωπικά. Μεγαλύτερη επιτυχία του η διασκευή του τραγουδιού των Nazz, Hello It's Me με διαφορετικό ρυθμό, στο άλμπουμ του  Something/Anything? (Νο 5 Αμερική 1973).
Ο Van Osten εργάστηκε στην Walt Disney Company, οι Stewkey και Mooney συνέχισαν να παίζουν είτε σαν Fuse είτε σαν Nazz.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
 
• Οι Nazz δεν κατάφεραν ποτέ να γνωρίσουν μια επιτυχία που θα ήταν ικανή να τους αφήσει στην ιστορία με την καριέρα τους να είναι σύντομη. Αρκετά ψυχεδελικά στοιχεία, αρκετή pop και μάλλον λιγότερα  hard rock στοιχεία (από Cream και Who). Είναι σίγουρο ότι αν δεν συμμετείχε ο Rundgren, απλά θα ήταν ακόμα ένα αμερικάνικο συγκρότημα.



 
TRIVIA

  • Το Hello It's Me έγινε επιτυχία το 1972 όταν ο κιθαρίστας των Nazz Todd Rundgren το ηχογράφησε ξανά για το σόλο άλμπουμ του Something/Anything?.
  • Το 2011 οι Bangles ηχογράφησαν το Open My Eyes για το άλμπουμ τους Sweetheart of the Sun και οι King Gizzard & the Lizard Wizard ηχογράφησαν το ίδιο τραγούδι για τη συλλογή Nuggets: Antipodean Interpolations Of The First Psychedelic Era.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/7/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου