ΟΙ JAZZ ROCK PROGRESSIVE MOGUL THRASH

 


Οι Mogul Thrash ανήκουν στην κατηγορία των άγνωστων αγγλικών jazz rock progressive συγκροτημάτων που ίσως να μην τους ήξερε κανείς, αν στη σύνθεσή τους δεν είχε περάσει ο μπασίστας τραγουδιστής John Wetton. Σχηματίστηκαν το 1970 από τον κιθαρίστα James Litherland που ήταν ιδρυτικό μέλος των Colosseum και μαζί του έπαιζαν και οι Michael Rosen κιθάρα/τρομπέτα (πρώην Eclection), Malcolm Duncan σαξόφωνο (αργότερα στους Average White Band), Roger Ball alto και βαρίτονο σαξόφωνο,  Bill Harrison ντραμς και John Wettonμπάσο/τραγούδι. To όνομα Mogul Thrash το πήραν από ένα δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι που ονομαζόταν Michael Miles Show και μέσα στο παιχνίδι υπήρχε μια ενότητα που ονομαζόταν Yes No Interlude όπου γινόντουσαν πολύ γρήγορα ερωτήσεις στους διαγωνιζόμενους κι αυτοί έπρεπε να απαντήσουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις Ναι ή  Όχι.

Εάν το έκαναν, χτυπούσε ένα γκονγκ που ήταν δίπλα τους κι ο διαγωνιζόμενος έχανε, ήταν έξω. Ο Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής Terence "Spike" Milligan έκανε ένα πορτραίτο/καρικατούρα του παρουσιαστή Michael Miles που το ονόμασε Mogul Thrash. Η ζωγραφιά πήρε διάσταση και έτσι το συγκρότημα επέλεξε αυτό το όνομα.
Το 1970 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το μικρό δίσκο Sleeping in the Kitchen (ακούστε το εδώ) και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησες τον πρώτο και μοναδικό άλμπουμ του με τίτλο το όνομά τους που πέρασε απαρατήρητο στη χώρα τους αλλά έκανε αίσθηση την Ευρώπη. Την παραγωγή έκανε ο Brian Auge rπου παίζει και πιάνο. Η εμπορική αποτυχία του άλμπουμ, οδήγησε το συγκρότημα στη διάλυση, με τον Wetton να προσχωρεί στους Family και τον Duncan and Ball στους Average White Band. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/7/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου