EAGLES - DESPERADO: Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΑΣ


Στο μακρινό πλέον 1973, οι Eagles θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ Desperado αντλώντας την θεματολογία τους κυρίως από την ζωή στην άγρια δύση. Ακόμα και η φωτογραφία στο εξώφυλλο εικονίζει τα μέλη του συγκροτήματος ντυμένα σαν μέλη συμμορίας παρανόμων της εποχής. Το ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ αν και ποτέ δεν κυκλοφόρησε ως single αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κομμάτια του γκρουπ.
Οι στίχοι αναφέρονται στην ζωή ενός cowboy, που αρνείται να ερωτευτεί. Στην πραγματικότητα το περιεχόμενο είναι μεταφορικό καθώς πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού μουσικού, που γίνεται μέλος ενός συγκροτήματος πληρώνοντας το τίμημα της επιτυχίας. Την πίεση του να είναι κανείς επιτυχημένος καλλιτέχνης οι Eagles θα πραγματευτούν και στο Life In The Fast Lane από το κλασικό Hotel California.
Το Desperado ακολούθησε την μακρά παράδοση συνθέσεων της country πραγματευόμενο τα αισθήματα ενός cowboy. Η επιτυχία του ωστόσο κατέστησε αυτό ακρογωνιαίο λίθο και πηγή έμπνευσης για πολλές ακόμα ροκ συνθέσεις – με το Wanted Dead Or Alive των Bon Jovi, που παραλληλίζει την ζωή ενός ροκ star με αυτή ενός cowboy, να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα!
O Don Henley είχε συνθέσει τμήματα του κομματιού ήδη από τα τέλη των ‘60s. Η σύνθεση θα ολοκληρωθεί αρκετά αργότερα με την συνδρομή του συνοδοιπόρου του στους Eagles, Glenn Frey και ήταν το πρώτο από τα κομμάτια που οι δύο μουσικοί συνεργάστηκαν στην σύνθεσή του. Ο Henley έχει δηλώσει ότι η αρχική του μορφή θύμιζε Ray Charles και ότι ο ίδιος ζήτησε την συνδρομή του Frey για να προσδώσει το western συναίσθημα στην σύνθεση. O μπασίστας Randy Meisner έχει δηλώσει ότι αυτός συνέθεσε την εισαγωγή του κομματιού χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ως συνθέτης. Η κατανομή δικαιωμάτων σύνθεσης υπήρξε διαχρονικά ο μεγαλύτερος λόγος προστριβής μεταξύ των μελών.


Το κομμάτι όπως και όλο το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Island Studios του Λονδίνου με παραγωγό τον Βρετανό Glyn Johns. O Don Henley δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοσή του στα φωνητικά, δυσαρέσκεια την οποία συχνά εξέφραζε. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι ήταν νευρικός κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, ενώ και ο παραγωγός Glyn Johns επιθυμούσε οι ηχογραφήσεις να τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν συγκρατώντας το κόστος παραγωγής!
Παρά την διαφαινόμενη επιτυχία το κομμάτι δεν κυκλοφόρησε ως single, ενισχύοντας έτσι τις πωλήσεις του άλμπουμ. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του ομότιτλου άλμπουμ η γνωστή ερμηνεύτρια της country rock σκηνής Linda Ronstadt ηχογράφησε το κομμάτι συμπεριλαμβάνοντάς το στο προσωπικό της άλμπουμ Don't Cry Now (1973). Η Ronstadt είχε συνεργαστεί με τους Henley και Frey πριν οι τελευταίοι σχηματίσουν τους Eagles, αλλά και τους είχε ενθαρρύνει να συνεργαστούν με δύο συνεργάτες της, τους Randy Meisner και Bernie Leadon σχηματίζοντας τους θρύλους της ροκ μουσικής.
Παρότι ούτε η εκδοχή του Desperado με την Ronstadt κυκλοφόρησε ως single, η επίδρασή της ήταν καταλυτική καθώς σύστησε το κομμάτι σε ένα ευρύτερο και κυρίως γυναικείο κοινό.
To Desperado έχει διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων ο Kenny Rogers, οι The Carpenters και ο Ringo Starr! Το κομμάτι ακούγεται όπως είναι φυσικό σε πλήθος αμερικανικών ταινιών και σειρών όπως Seinfeld (1996) και η ταινία In America του 2002.
Το Desperado ήταν το τελευταίο κομμάτι που οι Eagles ερμήνευσαν ζωντανά έχοντας στις τάξεις τους τον Glenn Frey. Ήταν η ζωντανή εμφάνιση στο Bossier City της Louisiana στις 29 Ιουλίου του 2015. Ο Frey έφυγε από την ζωή σχεδόν έξι μήνες αργότερα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

6/7/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου