ΤΟ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ CASTLES MADE OF SAND ΤΟΥ JIMI HENDRIX


 To Castles Made of Sand δεν είναι από τα πρωτοκλασάτα τραγούδια του Jimi Hendrix, αν θεωρήσουμε ότι αυτά (σ.σ. τα πρωτοκλασάτα) είναι τα  Foxy Lady, All along the Watchtower, Purple Haze, Fire, the wind cries Mary αλλά και Hey Joe. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό, αντίθετα, είναι ένα από τις συνθέσεις διαμάντια του Hendrix, που συμπεριλήφθηκε στο Axis: Bold as Love(1967) σε παραγωγή του μπασίστα των Animals, Chas Chandler, που ανακάλυψε τον Hendrix και τον έφερε στην Αγγλία.
Παρ΄όλο τη μικρή διάρκεια του 2.46, οι στίχοι του είναι πολύ δυνατοί, με τον μικρό αδελφό του Hendrix, Leon να ισχυρίζεται ότι μιλούν για τη δική του οικογένεια και τις λογομαχίες των γονιών τους. Οι βιογράφοι του Μεγάλου Κιθαρίστα, Harry Shapiro και Caesar Glebbeek, ισχυρίζονται ότι οι στίχου αναδύουν έναν έντονο προβληματισμό κι ότι με τη λέξη άμμο(sand) εννοεί μεταφορικά την προσωρινή φύση της ύπαρξης, του χρόνου που χάνεται, πώς τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο – αγάπη, πίστη, οικογένεια δεσμοί, φιλία». Άρα το Castles Made of Sand είναι ένα βιογραφικό τραγούδια, που λέγεται ότι γράφτηκε για την αβέβαιη και μεταβατική παιδική του ηλικία που περιελάμβανε συχνές  αλλαγές σπιτιών, διαφορετικά σχολεία και μια μητέρα που δεν ήταν πάντα δίπλα του.
Επιστρέφοντας στον Leon Hendrix, έχουμε τον ισχυρισμό του ότι οι στίχοι παραπέμπουν στον αλκοολισμό του πατέρα τους, που δεν ήταν δίπλα τους. Κι αφήνοντας τους στίχους, να περάσουμε στο νωχελικό, παραπονιάρικο  παίξιμο αλλά και ερμηνεία του Hendrix που δίνουν στο τραγούδι τη δική του ταυτότητα και το έκαναν αθάνατο.


ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ RED HOT CHILI PEPPERS
Οι Red Hot Chili Peppers διασκεύασαν το τραγούδι, δίνοντας του μια funk μορφή και το κυκλοφόρησαν σαν B-side στο single Taste the Pain(1989), ενώ το 1994 το συμπεριέλαβαν στη συλλογή Out in L.A, με τον κιθαρίστα  John Frusciante να βγάζει όλο τον επηρεασμό του από τον Hendrix. Οι Red Hot Chili Peppers το επαναηχογράφησαν και το συμπεριέλαβαν σαν bonus στο Blood Sugar Sex Magik.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/7/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου