Ένα από τα πλέον βαριά σκάνδαλα στον ελληνικό μουσικό χώρο ήταν αυτό με θύμα-πρωταγωνιστή στον τραγουδιστή των Νοστράδαμος, Ιπποκράτη Τσάρλυ Εξαρχόπουλο, το οποίο ξεκίνησε με αποπλάνηση και κατέληξε με Kalashnikov, κοκαίνη και Magnum. Ας θυμηθούμε την ιστορία, που κατέστρεψε την καριέρα του αλλά και την καριέρα των Νοστράδαμος.
Οι κατηγορίες και η καταδίκη του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου ή Τσάρλι ήταν το πρώτο σκάνδαλο στην ελληνική pop μουσική που πήρε πολύ μεγάλη διάσταση τον Μάρτιο του 1973 όταν μια 15χρονη(!) θαυμάστρια ακολουθούσε με οτοστόπ από την Καβάλα ως την Θεσσαλονίκη, τους Νοστράδαμος, το συγκρότημα που τραγουδούσε ο Εξαρχόπουλος και κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και τον ηχολήπτη του συγκροτήματος. Το σκάνδαλο παίρνει τεράστια διάσταση στις εφημερίδες, που εκτός από τον εύκολο, στόχο που είναι ο νεαρός Εξαρχόπουλος, στοχεύουν και το συγκρότημα Νοστράδαμος που ήταν μέλος τους. Υπήρξαν σχολεία ανά την Ελλάδα όπουοι καθηγητές, βρήκαν εύκολο στόχο να εκδηλώσουν την άρνησή τους στη ποπ μουσική που είχε μπει στη ζωή των νέων. Το συγκρότημα είχε εμφανιστεί στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μ΄ένα απ’ τα καλύτερα ποπ τραγούδια της Ελληνικής δισκογραφίας, το «Δώσ’ μου το χέρι σου»και τον Μάρτιο του 1973, κι ενώ βρισκόντουσαν σε περιοδεία στην Β. Ελλάδα (σ.σ. πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για τα δεδομένα της εποχής), αστυνομικοί μετά από ανώνυμη καταγγελία(;) εισβάλλουν στο ξενοδοχείο που έμενε ο Τσάρλυ και τον συλλαμβάνουν μαζί με τον τεχνικό ήχου με την κατηγορία βιασμού κι αποπλάνησης ανήλικης. Οι γονείς του κοριτσιού υπέβαλαν μήνυση για απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, γεγονός που έγινε πρωτοσέλιδο στον τύπο της εποχής. Όπως ισχυρίστηκαν τα μέλη του συγκροτήματος, η κοπέλα τους ακολούθησε εν αγνοία τους καταφέρνοντας να μάθει το ξενοδοχείο που έμεναν και ποιο ήταν ο δωμάτιο του Τσάρλυ. Εκεί τους προέτρεψε να έρθουν σ΄επαφή μαζί της, πράγμα που ο Τσάρλυ κι ο τεχνικός αρνήθηκαν. Πολλοί υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν στημένη απ’ τους γονείς της κοπέλας, οι οποίοι ζήτησαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (από 200.000 δρχ. έως και 400.000 σύμφωνα με πληροφορίες), κι ένα διαμέρισμα στη Θεσ/νικη για ν αποσύρουν την μήνυση. Πολλά ακόμα ειπώθηκαν και για «στημένη υπόθεση» από την Χούντα, που δεν έβλεπε με καλό μάτι όλους αυτούς τους μακρυμάλληδες μουσικούς και την απήχηση που είχαν στην νεολαία.
Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή τους, αφήνονται ελεύθεροι με τη δίκη να μην γίνεται ποτέ, αφού αποδέχτηκαν την πρόταση της οικογένειας του κοριτσιού για οικονομική αποζημίωση. Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό, αλλά το βέβαιο είναι πως είναι τόσο μεγάλο που τα μέλη του συγκροτήματος κάνουν έρανο για να το συγκεντρώσουν! Βρισκόμαστε εν μέσω δικτατορίας και σε πολλά σχολεία οι καθηγητές απαγορεύουν στους μαθητές τους να πάνε στις συναυλίες του γκρουπ, ενώ το τελειωτικό χτύπημα έρχεται από τον αποκλεισμό των Νοστράδαμος από τηλεόραση και ραδιόφωνο που αποτελούν τα μοναδικά μέσα προβολής της εποχής. Η υπόθεση έβλαψε σε μεγάλο βαθμό το συγκρότημα, που είχε δηλώσει υποψηφιότητα για να συμμετάσχει στην προ επιλογή του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπούσε στην Eurovision.To τραγούδι των Νοστράδαμος επιλέγει (σ.σ. δεν έχει γίνει γνωστό ο τίτλος του τραγουδιού) αλλά ο απόηχος του σκανδάλου ήταν τέτοιος που …ακυρώθηκε η συμμετοχή του και προκρίθηκε Μαρινέλλα με το “Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου”. Ήταν η χρονιά που το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι ABBA με το Waterloo!
Οι εξελίξεις ήταν σαρωτικές και ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος, αποχωρεί απ’ το συγκρότημα με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και ξεκινά να δουλεύει σε λαϊκά κέντρα για να ξοφλήσει όσους του είχαν δανείσει χρήματα για την αποζημίωση. Το 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του, με 12 τραγούδια όλες πρωτότυπες, τα περισσότερα, συνθέσεις του Στέλιου Φωτιάδη των Νοστράδαμος και την ίδια χρονιά πήρε μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Ο θάνατος του Κλόουν» που είχε καλούς στίχους και καλή ερμηνεία, αλλά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Εκείνη τη χρονιά, το Α! βραβείο είχε κερδίσει η Άννα Βίσση με το «Ας κάνουμε απόψε μια αρχή» του Δώρου Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με την Wikipedia, συνελήφθη τη δεκαετία του '90 (σ.σ. δεν αναφέρεται η χρονιά) για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και φυλακίστηκε. Στο αυτοκίνητό του, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες και είχε στην κατοχή του περίπου 10 κιλά ηρωίνη, τουφέκια Kalashnikov και πιστόλια Magnum. Δεδομένου ότι η ηρωίνη βρέθηκε και στο διαμέρισμα του Τσάρλι, το οποίο μοιραζόταν με τη σύζυγό του, το ζευγάρι συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες συλλήψεις, σχετικές με ηρωίνη, ολόκληρης της δεκαετίας. Στο δεύτερο έτος της φυλάκισής του, λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία της δίκης, πέθανε από υπερβολική δόση στο νοσοκομείο Τζάνειο, στις 21 Μαρτίου 2000, έξι ημέρες πριν κλείσει τα 47.
Ησύλληψή του (φωτό από περιοδικό Φαντάζιο) |
Με πολλές πληροφορίες από άρθρο του site Μαρούσι Ανεξάρτητο Παρατηρηήριο Β. Προαστείων. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
30/7/24
Δημοσίευση σχολίου