Οι αγώνες του Euro 2024 και η θερμή συμπαράσταση των φιλάθλων προς τις εθνικές τους ομάδες ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το άρθρο. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, οι εθνικές ομάδες, εκτός της Μ.Βρετανίας (σ.σ. συμπληρώστε στα σχόλια αν υπάρχει άλλη εθνική) δεν έχουν τραγούδι ύμνο, παρά συνθήματα που συνοδεύεται από υπέρ κατανάλωση μπύρας. Όμως οι φίλαθλοι στις βρετανικές ομάδες αλλά και πολλές ευρωπαικές, χρησιμοποιούν κάποια γνωστά τραγούδια με τους στίχους παραφρασμένους κάνοντας τα δικά τους! Θα διαβάσετε ποια γνωστά τραγούδια «πειράχτηκαν» για να γίνουν συνοδευτικά της ομάδας αλλά και των φιλάθλων, βάζοντας τα ονόματα των παικτών της ομάδας τους κι ότι άλλο χωράει (συνήθως βρισιές). Εδώ ΔΕΝ θα διαβάσετε για τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για τις ομάδες, ούτε ύμνους ομάδων αλλά για μια ακόμα φορά σημειώνω, τραγούδια που ΠΡΟΥΠΗΡΧΑΝ και προσαρμόστηκαν στα «θέλω» τους. Να προσθέσω ότι σχεδόν όλα αφορούν βρετανικές ομάδες για τον απλό λόγο ότι τα τραγούδια που παρέφρασαν μας είναι γνωστά κι όχι κάποια νορβηγικά, αυστριακά, ισπανικά ή ότιδήποτε άλλο που μας είναι άγνωστα! Και ξεκινάμε με το Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye των Αμερικάνων Steam(1969, Νο1 Αμερική), που στη μορφή «Να Να να Ε Ε Ε Ομαδάρα, ακούστηκε κατά κόρον στα ελληνικά γήπεδα από οπαδούς σχεδόν όλων των ομάδων. Το σύνθημα ήταν πολύ …ευγενικό για να αντέξει και σύντομα αντικαταστάθηκε από ένα αξιοπρεπές υβρεολόγιο. Δείτε εδώ. Στο άρθρο ΔΕΝ περιλαμβάνω το We re the Champions των Queen καθώς ακούγεται ατόφιο και όχι παραλλαγμένο. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια, με ελαφρά παραλλαγή είναι το You’ll Never Walk Alone, σύνθεση των Rodgers και Hammerstein, μεγάλη επιτυχία των Gerry & The Pacemakers από το 1963. Το τραγούδι είναι ο ύμνος των οπαδών της Liverpool, αλλά παραδόξως παρ΄ότι έχει ταυτιστεί με το Anfield και τη Liverpoll,το τραγουδούν και οι φίλαθλοι της Borussia Dortmund, Celtic, Feyenoord, FC Tokyo και Twente Ολλανδίας! To τραγούδι συνθέθηκε το 1945(!) και οι στίχοι του μιλούν για την αλληλεγγύη, ενότητα και συντροφικότητα.
Οι στίχοι του συνδέθηκαν περισσότερο μετά την τραγωδία στο γήπεδο της Sheffield United, Hillsborough(1989), όπου σκοτώθηκαν 96 φίλαθλοι, με ολόκληρη την βρετανική ποδοσφαιρική κοινότητα να το τραγουδάει.
Εδώ που τα λέμε, η Ουαλία δεν έχει να επιδείξει κάτι ξεχωριστό στο ποδόσφαιρο όμως το παλιό στρατιωτικό εμβατήριο Men of Harlech, τραγουδιέται από τους φιλάθλους της Cardiff City πριν από την έναρξη κάθε αγώνα της. Το τραγούδι έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα όταν το κάστρο του Harlech, πολιορκήθηκε από τους Lancastrians (σ.σ. μη με ρωτήσετε ποιοι είναι. Στην αρχή νόμιζα ότι διάβασα Lancasters από το Game of Thrones!!!). Δείτε το εδώ
Το Blue Moon, σύνθεση των Rodgers και Lorenz Hart από το 1934 είναι το τραγούδι που τραγουδούν οι φίλαθλοι της Manchester City κι έχει ταυτιστεί με όλες τις μεγάλες στιγμές της. Πρωτοακούστηκε το 1986 σε ένα παιχνίδι κατά της Aston Villa και οι φίλαθλοι το θεώρησαν γούρικο, κρατώντας σε όλες τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας των soundtracks, μας θυμίζει ότι το τραγούδι ερμήνευσαν οι Sha Na Na στην ταινία Grease! Το τραγούδι έχει τραγουδήσει κι ο Liam Gallagher, φανατικός οπαδός της Manchester City (προσέξτε την εισαγωγή στο video).
Απορίας άξιο πως οι φίλαθλοι της Hull City, επέλεξαν το Can’t Help Falling in Love του Elvis Presley για να …ξεσηκώσουν την κερκίδα. Την ίδια απορία έχω και για τους φιλάθλους της Sheffield United (φαντάζομαι ότι είναι η ομάδα που υποστηρίζει ο Joe Elliott των Def Leppard) που επέλεξαν την όμορφη μπαλάντα του John Denver, Annie’s Song. Βέβαια έχουν κρατήσει το ρυθμό, έχοντας αλλάξει τους στίχους που εκθειάζουν το ποτό και το φαγητό στις pubs και τα φαγάδικα του Sheffield. Δείτε το εδώ
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Δανέζα τραγουδίστρια Whigfield είχε ποτέ στο πολύ βάθος του μυαλού της ότι η επιτυχία της Saturday Night (1993), θα γινόταν ύμνος στα χείλη των φιλάθλων της ταπεινής York. Βέβαια κι εδώ έχουμε παραλλαγή στίχων. Επίσης, αγνοώ σε ποια κατηγορία παίζει η York. Δείτε εδώ το video
Ο επόμενος ποδοσφαιρικός ύμνος, προέρχεται από ένα τραγούδι της δεκαετίας του 60, το Hi Ho Silver Lining του…Jeff Beck που τραγουδούν οι φίλαθλοι της Wolverhampton και Aston Villa. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι οι φίλαθλοι αντικαθιστούν τις λέξεις Hi Ho Silver Lining με το όνομα της ομάδας τους και η παράφραση είναι έτοιμη. Δείτε το εδώ. Οι οπαδοί της Sheffield United τραγουδούν, «Ηι Ηο Sheffield United, οι φίλαθλοι της Aston Villan “Hi Ho Aston Villa κλπ. Δεν υπάρχει ακριβής αρχική πηγή έμπνευσης αν και ο πρώην Πρόεδρος της Sheffield Wednesday, Dave Allen, δήλωσε ότι άκουσε να το τραγουδούν σε ένα Club και σκέφτηκε να το παραφράσει για την ομάδα του!
To Glad All Over ήταν επιτυχία των Dave Clark Five το 1964 καθώς και μια από τις μεγάλες επιτυχίες του, έχοντας φθάσει στο Νο1 του chart των μικρών δίσκων στη Μ.Βρετανία. Το τραγούδι είναι οπαδικός ύμνος των φιλάθλων της Crystal Palace τραγουδάει τη μελωδία εδώ και δεκαετίες, με πρώτη …ερμηνεία του σε ένα ημίχρονο όπου οι φίλαθλοι το τραγούδησαν για να …ζεσταθούν. Πάντως υπάρχει και μια διασκευή από τους παίκτες του Crystal Palace που μπορείτε να δείτε στο video.
Οι φίλαθλοι της σκωτσέζικης ομάδας της Dundee United, ίσως οι παλαιότεροι την ξέρουν σαν σκέτο Dundee, έχει υιοθετήσει το Love is in the air του John Paul Young, σαν βασικό τραγούδι όταν μπαίνει η ομάδα στο γήπεδο.
Μια από τις πρώτες επιτυχίες των Beatles, το Twist and Shout (το έχουν ερμηνεύσει και οι Isley Brothers), συντροφεύει τους φιλάθλους της Coventry City με την ιστορία του να ξεκινάει από ένα τυχαίο άκουσμά του στα ηχεία του γηπέδου και με τον κόσμο να το υιοθετεί αμέσως. Δεν είναι διαπιστωμένο πως οι φίλαθλοι το επέλεξαν, πιθανό να ακουγόταν στα ηχεία πριν από το παιχνίδι και οι φίλαθλοι να το υιοθέτησαν.Δείτε το εδώ
Και να που φθάσαμε στην…εποχή μας , με τους οπαδούς πολλών ομάδων(!!!) να υιοθετούν το τραγούδι των White Stripes, Seven Nation Army. Το αξιοπερίεργο είναι ότι χρησιμοποιείται είτε για καζούρα στους αντίπαλους είτε για να αποθεώσουν την ομάδα τους. Δεν είναι βέβαιο ποιοι φίλαθλοι το χρησιμοποίησαν πρώτοι, ίσως αυτοί της Club Brugge KV στο Βέλγιο σε ένα παιχνίδι εναντίον της Μίλαν το 2003.
Σίγουρα αυτά δεν είναι τα μοναδικά τραγούδια που οι φίλαθλοι έχουν παραφράσει τους στίχους και τους έχουν προσαρμόσει στα ομαδικά τους θέλω. Διαβάζοντας τα ονόματα των ομάδων καταλάβατε ότι πρόκειται κυρίως για βρετανικές ομάδες και φυσικά ΔΕΝ μπήκα στον κόπο, γιατί είναι τεράστιος, να καταγράψω τους ύμνους των ομάδων αλλά και των εθνικών ομάδων. Θα σταθώ όμως σε ένα μόνο τραγούδι, το Burning Bridges των Status Quo, που μετατράπηκε σε έναν από τους ύμνους της Manchester United με τίτλο Come On You Reds(1994) όπου το συγκρότημα παίζει αλλά τραγουδούν οι παίκτες!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/7/24
Οι Αυστραλοί έχουν σαν ύμνο τους ένα παραδοσιακό φολκ τραγουδάκι, το Waltzing Matilda. Γι' αυτό και η γυναικεία εθνική τους ομάδα ποδοσφαίρου λέγεται Matildas.
ΑπάντησηΔιαγραφή