ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ;


 Με μια απλή ανακοίνωση στο facebook στη σελίδα του Rory Gallagher, ο αδελφός του Donal δημοσιοποίησε την απόφασή του  να θέσει σε δημοπρασία την ιστορική Fender Stratocaster, μοντέλο του 1961. H ανάρτηση λέει ακριβώς: “After nearly thirty years since my brother Rory’s passing, I now believe it’s time for other people to cherish Rory’s ‘orphaned’ 1961 Fender Stratocaster and the rest of his incredible instrument collection.
Since 1995, I have always felt that there was a mission to be fulfilled to cement Rory’s legacy and further widen the knowledge of his music.
So, following much deliberation and reviewing of all options, in what is one of the most difficult and sensitive decisions to reach, I have decided to facilitate the release of his instruments for sale, so that these emblems of his legacy can be enjoyed by others.”
It is difficult to separate or even begin to quantify the depth of relationship Rory had with his instruments, this decision is one I recognise as challenging for some, however, with the proceeds raised from this instrument sale we will continue to do further good for Rory’s name and legacy, as well as assisting good causes, that my brother would have supported.” Dónal Gallagher
Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια από τον θάνατο του αδερφού μου Rory, πιστεύω ότι είναι καιρός και για άλλους ανθρώπους να αγαπήσουν την «ορφανή» Fender Stratocaster του, μοντέλο 1961 και την υπόλοιπη απίστευτη συλλογή οργάνων του. Από το 1995 (σ.σ. χρονολογία που πέθανε), πάντα ένιωθα ότι είχα μια αποστολή που έπρεπε να εκπληρωθεί για να εδραιωθεί η κληρονομιά του και να διευρυνθεί περαιτέρω η γνώση της μουσικής του. Έτσι, μετά από πολλή συζήτηση και επανεξέταση όλων των επιλογών, σε μια από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες αποφάσεις, αποφάσισα να διευκολύνω την κυκλοφορία των οργάνων του προς πώληση, ώστε αυτά τα εμβλήματα της κληρονομιάς του να μπορούν να απολαμβάνουν άλλοι». Είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε ή ακόμα και να αρχίσουμε να μετράμε τη σχέσης που είχε ο Rory με τα όργανά του, αυτή η απόφαση είναι μια απόφαση που αναγνωρίζω ως πρόκληση για ορισμένους, ωστόσο, με τα έσοδα που συγκεντρώνονται από αυτήν την πώληση οργάνων θα συνεχίσουμε να κάνουμε περαιτέρω καλό για το Rory όνομα και κληρονομιά, καθώς και βοηθώντας σκοπούς, που θα είχε υποστηρίξει ο αδελφός μου».


H ανακοίνωση δημιούργησε μια απογοήτευση στους fans, που αιφνιδιάστηκαν καθώς όπως παρατηρήσατε ΔΕΝ αναγράφεται ο λόγος δημοπράτησής της και μόνο να τους φανταστούμε μπορούμε. Η αλήθεια είναι ότι ο 75χρονος σήμερα Donal από το 1995 και μετά (χρονολογία θανάτου του Άγιου Rory) έχει κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά κρατώντας το μύθο του ζωντανό καθώς ο Ιρλανδός κιθαρίστας δεν παντρεύτηκε και δεν είχε παιδιά ώστε να καταλήξει στα χέρια τους, με την ιστορική Fender Startocaster, μοντέλο 1961 κι αγορασμένη το 1963 αντί 100 £ με πίστωση από το Crowley's Music Store του Cork της Ιρλανδίας, να γίνεται συνώνυμο του Gallagher και συνδέθηκε με την παρουσία του στα live και φυσικά στις ηχογραφήσεις, με το φθαρμένο φινίρισμά της να την έχουν κάνει μια από τις πιο εμβληματικές ηλεκτρικές κιθάρες στον κόσμο.

«Ο πατέρας μου ο Michael πούλησε στον Rory Gallagher την Stratocaster πριν από 60 χρόνια», λέει η Sheena Crowley στη σελίδα της στο GoFundMe. "Η συλλογή οργάνων των Strat and Rory θα βγει σε δημοπρασία τον Οκτώβριο του 2024. Αυτή η κιθάρα σημαίνει τόσα πολλά για εμάς στο Cork και πρέπει να γίνουμε οι θεματοφύλακες αυτής της μαγικής κιθάρας." Η Crowley ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από την πώληση για να δημιουργήσει ένα μουσείο που γιορτάζει τη μουσική κληρονομιά του Cork, με κύριο αξιοθέατο να είναι «ένα αφιερωμένο τμήμα του Rory Gallagher με ένα διαδραστικό θέμα σε αυτό». Τη στιγμή της σύνταξης, η καμπάνια συγκέντρωσε €4.780 (£4039/$5174) από το στόχο της €1.000.000.
 

Εκτός από τα εξώφυλλα που εμφανίστηκε, έχει παιχτεί από τους Johnny Marr και Joe Bonamassa. Από το 2004, η Fender έχει δημιουργήσει και πουλήσει αντίγραφα μοντέλων κιθάρας ως μέρος της σειράς με την υπογραφή καλλιτέχνη. Η δημοπρασία θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου από τον οίκο Bonhams στην New Bond Street του Λονδίνου, μαζί με άλλα αντικείμενά του (ενισχυτές, άλλες κιθάρες, πετάλια αλλά και προσωπικά αντικείμενα). Η ανακοίνωση δεν αναφέρει που θα προσφερθούν τα χρήματα από τις πωλήσεις «Με τα κέρδη από την πώληση της κιθάρας θα συνεχίσουμε να τιμούμε το όνομα και την κληρονομιά του Rory, καθώς και να βοηθάμε σε σκοπούς που και ο ίδιος θα υποστήριζε» απλά εμείς ευχόμαστε, η κιθάρα τουλάχιστον, να καταλήξει σε καλά χέρια.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/7/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου