AWERAGE WHITE BAND: ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ FUNKY SOUL (Θυμόσαστε το Pick up the pieces;)


Οι Average White Band (θα τους συναντήσετε και σαν AWB) έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα, σε ένα μικρό πυρήνα οπαδών, από τη μεγάλη επιτυχία τους Pick Up the Pieces, που ακούστηκε στα clubs και για χρόνια παρέμεινε σαν ένα πολύ χαρακτηριστικό instrumental κομμάτι. Σχηματίστηκαν το 1972 στο Λονδίνο από τους Alan Gorrie(μπάσο), Owen "Onnie" McIntyre κιθάρας (και οι δύο μέλη των Forever More), Malcolm "Molly" Duncan (τενόρο σαξόφωνο), Michael Rosen (τρομπέτα)), Roger Ball (σαξόφωνο), Robbie McIntosh (ντραμς session μουσικός) και Hamish Stuart (κιθάρα). Όπως καταλάβατε από τα επίθετά τους, αν και σχηματίστηκαν στο Λονδίνο, σχεδόν όλοι ήταν Σκοτσέζοι! Σύμφωνα με τον Duncan, όλοι γνωριζόντουσαν από την εποχή που ζούσαν στη Σκοτία, πριν μετακινηθούν στο Λονδίνο και συναντήθηκαν τυχαία σε μια συναυλία των Traffic! Πήραν το όνομά τους από μια φράση της Bonnie Bramlett (Αμερικανίδα τραγουδίστρια των Delaney Bramlett) που όταν τους άκουσε, είπε «This is too much for the average white band" (σε μια ελεύθερη μετάφραση είστε πολύ καλοί για μια μέτρια λευκή μπάντα!).
 Το συγκρότημα με τον αρκετά ιδιαίτερο ήχο, σε μια εποχή όπου όλα τα συγκροτήματα έπαιζαν hared rock ή progressive, αυτοί έπαιζαν funk-R&B με τον ήχο τους να φέρνει κοντά σε αυτόν των Earth Wind and Fire, υπέγραψαν στην MCA και το 1973 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο Show Your Hand, το οποίο απέτυχε εμπορικά, αλλά η εμφάνισή τους στη συναυλία επιστροφής του Eric Clapton στο Rainbow theater, ήταν καταλυτική, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, με τον manager του Clapton,  Bruce McCaskill να τους αναλαμβάνει και να τους υπογράφει στην Atlantic Records. Tο συγκρότημα μεταφέρθηκε στο Los Angeles και ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο AWB(1974, No6 UK, No 1USA), γνωστό λόγω του εξώφυλλου και σαν White Album, με παραγωγό τον Arif Mardin. Το άλμπουμ έβγαλε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, το Pick Up the Pieces (Νο1 Αμερική, ενώ απέτυχε στο αγγλικό chart). Το single πούλησε στην Αμερική περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και οι J.B., το συγκρότημα του James Brown,  ηχογράφησαν σαν απάντηση το Pick Up the Pieces, One by One, με το όνομα AABB (Above Average Black Band). Όλοι τους παραδέχτηκαν σαν ένα εξαιρετικό δείγμα funk συγκροτήματος αποτελούμενο από λευκούς μουσικούς!

 
Και φθάσαμε στο Σεπτέμβριο του 1975 για να βρεθεί νεκρός ο ντράμερ McIntosh από υπερβολική δόση ηρωίνης με τον μπασίστα Gorrie να φθάνει στα πρόθυρα του θανάτου στο ίδιο πάρτι που πέθανε κι ο McIntosh αλλά τον έσωσε η Cher, που τον κράτησε ζωντανό έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο. Τον McIntosh αντικατέστησε ο session ντράμερ Steve Ferrone(πρώην Bloodstone, ενώ έχει παίξει με Duran Duran, Michael Jackson, Eric Clapton, George Harrison, Stevie Nicks, , Christine McVie, Rick James, Slash, Chaka Khan, Bee Gees, Scritti Politti, Aerosmith, Al Jarreau, Mick Jagger, Johnny Cash, Todd Rundgren και Pat Metheny). Τον Ιούνιο του 1975 κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους Cut the Cake (Νο4 Αμερική) με το ομώνυμο κομμάτι να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Robbie McIntosh. Ακολούθησαν τα άλμπουμ Soul Searching (1976 Νο 9 Αμερική), το 2πλό live Person To Person(1976, No 28 Aμερική) και το Benny & Us (1977, Νο 33 Αμερική) με τη συμμετοχή του Ben E. King. Ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ, με πιο πετυχημένα τα Warmer Communications(1978, Νο 34 Αμερική), Feel No Fret (1979, No 15 UK, No32 Αμερική), Shine (1980 No 14UK, No 166 USA) για να διαλυθούν λίγο μετά την κυκλοφορία του Cupid's in Fashion (1982). Τελευταία μεγάλη επιτυχία τους ήταν το 1980 με το τραγούδι Let's Go Round Again (UK No. 12). Στην ουσία, εδώ τελείωσε η μεγάλη καριέρα του λευκού funky συγκροτήματος των AWB, που άφησαν πίσω τους μια σειρά καλών άλμπουμ και ιδιαίτερου ήχου για λευκό συγκρότημα. Τραγούδια τους χρησιμοποιήθηκαν σε samples από τους Beastie Boys, Public Enemy, TLC, The Beatnuts, Too Short, Ice Cube, Eric B. & Rakim, Nas, A Tribe Called Quest, Christina Milian και Arrested Development.


O Steve Ferrone έπαιξε με τους Duran Duran κι αργότερα με τους Tom Petty and The Heartbreakers, ο Hamish Stuart έπαιξε με τον Paul McCartney κι ο Gorrie κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sleepless Nights Το συγκρότημα επανασυνδέθηκε με την ιστορική σύνθεσή του το 1988 για την 40η επέτειο της Atlantic Records. Το 1989 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Aftershock με τη συμμετοχή του πρώην Santana, Alex Ligertwood. Γενικά από τη σύνθεσή τους πέρασαν δεκάδες session μουσικοί, όλοι καταξιωμένοι.
Το 2023 οι AWB ανακοίνωσαν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους με τίτλο Let's Go Round Again One Last Time.

TRIVIA

  • Οι McIntyre και McIntosh συνόδευσαν τον Chuck Berry στη μεγάλη επιτυχία του My Ding-a-Ling (Νο1 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία).  
  • Μετά τη μεγάλη επιτυχία του AWB,  επανακυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ  Show your hands, με διαφορετικό εξώφυλλο και με τίτλο Put It Where You Want It.

 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
AWB (1974)
Cut the Cake (1975)
Soul Searching (1976)
Warner Communications (1978)
Feel No Fret (1979)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/7/24
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου